Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi behöver ett tak för flyktingmottagandet

Statsminister Stefan Löfven och S behöver svänga om till en mer pragmatisk flyktingpolitik, menar kommunalrådet Stefan Pålsson (S).
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Stefan Pålsson (S), är kommunalråd i opposition i Halmstad.
Foto: Anders Andersson

Att sätta ett tak för antalet flyktingar Sverige kan ta emot står inte i strid med en humanistisk människosyn. Det är en praktisk nödvändighet i arbetet med att planera ett komplext samhälle.

Att inte tänka på detta pragmatiska sätt är att begå en orätt både gentemot befintliga svenska medborgare och mot de invandrade, skriver Stefan Pålsson (S), kommunalråd i opposition.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Kommunalrådet Jimmy Jansson i Eskilstuna har många poänger i sitt resonemang om att Socialdemokraterna behöver ta ställning och sätta ett tak för antalet flyktingar som Sverige kan ta emot.

Diskursen om Socialdemokraternas flyktingpolitik har länge varit alldeles för känslostyrd. Det gör mig som kommunpolitiker bekymrad. Som synliggjordes i ”Uppdrag gransknings” reportage om Filipstad så får den förda flyktingpolitiken mycket kännbara konsekvenser för landets kommuner. Redan segregerade kommuner har nu blivit än mer segregerade och kostnaderna för det ekonomiska biståndet (försörjningsstöd) förväntas nu skjuta i höjden. Detta i ett läge när vi prognostiseras få en större andel äldre som ska ha omsorg och sjukvård och fler barn som ska gå i skola. Resultatet blir kommuner med mycket stora sociala slitningar och ekonomiska utmaningar.

Det håller inte att vänta på EU

Den socialdemokratiska linjen har länge varit att EU borde fördela asylsökande mellan unionens medlemsländer. Självklart borde EU ta ett större ansvar, men svenskt mottagande kan inte regleras utifrån vad vi önskar att EU ska göra i framtiden, utan utifrån vad EU faktiskt gör i dag. Faktum är att EU inte har någon sådan lösning på plats. Fram tills den eventuella lösningen finns, så måste Sverige ha en uppfattning om hur många människor som kan tas emot.

Så resonerar vi om alla andra aspekter som påverkar samhällsbygget. Flyktingmottagandet kan inte vara undantaget ett sådant resonemang.

Att sätta ett tak för antalet flyktingar Sverige kan ta emot står inte i strid med en humanistisk människosyn. Det är en praktisk nödvändighet i arbetet med att planera ett komplext samhälle. Inte minst i en välfärdsstat som Sverige. Vi är ett parti som vill stå upp för den svenska modellen. I den ingår ett stort ansvar för barns välmående och utbildning, samhällets förmåga att tillskapa jobb, en värdig äldreomsorg, ett gediget socialt skyddsnät och en tillgänglig sjukvård för alla. Ett sådant samhällsbygge kräver noggrann planering och förutsägbarhet. Så resonerar vi om alla andra aspekter som påverkar samhällsbygget. Flyktingmottagandet kan inte vara undantaget ett sådant resonemang.

En orätt mot de som redan bor här

Att inte tänka på detta pragmatiska sätt är att begå en orätt både gentemot befintliga svenska medborgare och mot de invandrade. Jag tror att många med mig känner sig besjälade av uppgiften att vi ska hjälpa människor som flyr ifrån konfliktdrabbade länder. Men det behöver ske med utgångspunkt i hur det i dagsläget ser ut vad gäller trångboddhet, segregation, ekonomiskt bistånd och arbetslöshet. Med ett sådant underlag kan vi med verkligheten som grund fastställa ett rimligt antal som kan inkluderas och omfattas av den service och de förväntningar som inbegrips i den svenska modellen.

Lös frågan så S kan fokusera på annat

Effekten torde bli att frågan om flyktingmottagande kommer att minska i betydelse för Sveriges väljare, precis som i Danmark. Vi socialdemokrater kan då åter lägga större fokus på hur vi skapar jobb, bygger bort segregationen, fördelar resurser rättvist och formar en hållbar klimat- och miljöpolitik. Den politiken ska komma alla svenskar till del, både de som bott här sedan länge och de som vi välkomnat som nya svenska medborgare.


Av Stefan Pålsson (S)

Kommunalråd i opposition, Halmstads kommun


LÄS MER: Statens skyldighet är mot oss som bor här och betalar skatt