Jing Millington.Jing Millington.
Jing Millington.
Anders Borg. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXPAnders Borg. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Anders Borg. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Prata om könsnormer – även med män som Anders Borg

Publicerad

En invandrare begår ett övergrepp och han ses som en kvinnofientlig våldtäktsmän. 

En unken sexism blottas hos en respekterad svensk man, men vi säger åt honom att sluta skämmas, skriver Jiang Millington.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Timmarna innan det blir känt att vår förre finansminister Anders Borg gör en Torsk på Tallinn-Ronnel och skriker könsord i fyllan på en fest i skärgården börjar min debattartikel från januari 2016 att delas igen i sociala medier. Den handlar om att sexuella övergrepp inte är reserverat invandrare från Mellanöstern, utan även begås av etniska svenska män. Strax ligger den åter etta på lästoppen på Expressen Debatt. Reaktionerna den här gången är betydligt mer blandade än sist, då det blev en rätt het hatstorm. På ett plan har vi definitivt rört oss framåt i debatten. Det går numera att ha fler än ett perspektiv när man pratar övergrepp. Ett mått av självrannsakan och erkännande av att sexism och sexuella övergrepp trots allt funnits i Sverige före de ensamkommande flyktingbarnen från Afghanistan. 

Men det går inte att ignorera den märkliga reaktionen efter Anders Borgs fylleslag. Ångerfull ger han en offentlig ursäkt och skyller på hård press och alkohol. Och folk förlåter honom. Förminskar händelsen med att det är sådant som händer även den bäste. Alla har vi varit fulla och dumma. Nu ska vi inte göra för stor grej av det här. Anders är en hyvens kille, ett litet felsteg säger ingenting om vem han egentligen är.

 

LÄS MER: Debatten om sexualbrott har fel fokus

 

Verkligen? Jag och mina polare har också varit packade. Vi drog aldrig fram tuttarna och började jämföra stuns och storlek. Whiskey har aldrig fått mina manliga vänner att kalla mig eller någon annan kvinna hora eller slampa. I de kretsar och med de människor jag umgås med är det inte alls vanligt och okej. Tydligare än så här kan knappast de olika måttstockarna bli som vi använder för att syna varandra. En invandrare begår ett övergrepp och det läggs fram som bevis för att han och alla som ser ut som honom är kvinnofientliga våldtäktsmän. En respekterad svensk kan inte hantera alkohol och en unken sexism blottas, men vi säger åt honom att sluta skämmas. Han är inte sådan, det vet vi. Förklara gärna för mig hur ni får ihop ekvationen i det tondöva försvaret ”inte alla män” med att Anders Borgs sexuella trakasserier på fyllan, det är något som tydligen alla känner igen som något som de flesta gjort någon gång.

 

 Kommer vi se fler nakenchocker framöver? 

 

Poängen med min debattartikel från 2016 kvarstår: Vi behöver diskutera könsnormer med alla män(niskor) i samhället. Istället för att rangordna vilka våldtäkter som är värst, vilka övergrepp som är okej om de begås av svenskar, är det hög tid att prata om hur det kommer sig att sexuella övergrepp fortfarande finns i ett samhälle som säger sig vara världsbäst på jämställdhet. Ska vi komma någon vart i jämställdhetsarbetet behöver alla delta, inte bara de som är direkt utsatta. Att bli dragen över en kam som en sådan där som inte klarar av att hålla igen sina däggdjursinstinkter när en kvinna går förbi och man råkat norpa en grogg för mycket kan väl förresten inte heller vara särskilt kul?

Och varför, varför är det okej att rättfärdiga fullständigt oacceptabla beteenden med att man druckit? Det finns väl ingenting i alkohol som gör oss till sexister? Är det verkligen okej att bete sig illa om man kan skylla på fylla och stress? Vad blir konsekvenserna av det? Kommer vi se fler nakenchocker framöver? 

"Men oj, här springer du runt och visar snippan!"

"Ja, låt mej va! Jag är bara stressad!"

 

Jiang Millington

Debattör

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag