Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prata om könsnormer – även med män som Anders Borg

Jing Millington.
Anders Borg.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

En invandrare begår ett övergrepp och han ses som en kvinnofientlig våldtäktsmän. 

En unken sexism blottas hos en respekterad svensk man, men vi säger åt honom att sluta skämmas, skriver Jiang Millington.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Timmarna innan det blir känt att vår förre finansminister Anders Borg gör en Torsk på Tallinn-Ronnel och skriker könsord i fyllan på en fest i skärgården börjar min debattartikel från januari 2016 att delas igen i sociala medier. Den handlar om att sexuella övergrepp inte är reserverat invandrare från Mellanöstern, utan även begås av etniska svenska män. Strax ligger den åter etta på lästoppen på Expressen Debatt. Reaktionerna den här gången är betydligt mer blandade än sist, då det blev en rätt het hatstorm. På ett plan har vi definitivt rört oss framåt i debatten. Det går numera att ha fler än ett perspektiv när man pratar övergrepp. Ett mått av självrannsakan och erkännande av att sexism och sexuella övergrepp trots allt funnits i Sverige före de ensamkommande flyktingbarnen från Afghanistan. 

Men det går inte att ignorera den märkliga reaktionen efter Anders Borgs fylleslag. Ångerfull ger han en offentlig ursäkt och skyller på hård press och alkohol. Och folk förlåter honom. Förminskar händelsen med att det är sådant som händer även den bäste. Alla har vi varit fulla och dumma. Nu ska vi inte göra för stor grej av det här. Anders är en hyvens kille, ett litet felsteg säger ingenting om vem han egentligen är.


LÄS MER: Debatten om sexualbrott har fel fokus


Verkligen? Jag och mina polare har också varit packade. Vi drog aldrig fram tuttarna och började jämföra stuns och storlek. Whiskey har aldrig fått mina manliga vänner att kalla mig eller någon annan kvinna hora eller slampa. I de kretsar och med de människor jag umgås med är det inte alls vanligt och okej. Tydligare än så här kan knappast de olika måttstockarna bli som vi använder för att syna varandra. En invandrare begår ett övergrepp och det läggs fram som bevis för att han och alla som ser ut som honom är kvinnofientliga våldtäktsmän. En respekterad svensk kan inte hantera alkohol och en unken sexism blottas, men vi säger åt honom att sluta skämmas. Han är inte sådan, det vet vi. Förklara gärna för mig hur ni får ihop ekvationen i det tondöva försvaret ”inte alla män” med att Anders Borgs sexuella trakasserier på fyllan, det är något som tydligen alla känner igen som något som de flesta gjort någon gång.


Kommer vi se fler nakenchocker framöver?

Poängen med min debattartikel från 2016 kvarstår: Vi behöver diskutera könsnormer med alla män(niskor) i samhället. Istället för att rangordna vilka våldtäkter som är värst, vilka övergrepp som är okej om de begås av svenskar, är det hög tid att prata om hur det kommer sig att sexuella övergrepp fortfarande finns i ett samhälle som säger sig vara världsbäst på jämställdhet. Ska vi komma någon vart i jämställdhetsarbetet behöver alla delta, inte bara de som är direkt utsatta. Att bli dragen över en kam som en sådan där som inte klarar av att hålla igen sina däggdjursinstinkter när en kvinna går förbi och man råkat norpa en grogg för mycket kan väl förresten inte heller vara särskilt kul?

Och varför, varför är det okej att rättfärdiga fullständigt oacceptabla beteenden med att man druckit? Det finns väl ingenting i alkohol som gör oss till sexister? Är det verkligen okej att bete sig illa om man kan skylla på fylla och stress? Vad blir konsekvenserna av det? Kommer vi se fler nakenchocker framöver? 

"Men oj, här springer du runt och visar snippan!"

"Ja, låt mej va! Jag är bara stressad!"


Jiang Millington

Debattör