Vi behöver alla stå upp mot Putins regim

EU måste tillsammans med Storbritannien, USA och hela den fria världen sätta hårt tryck mot Putins kleptokratiska regim, skriver Ulf Kristersson.
Foto: NIKOLSKY/TASS
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA

I Ryssland slår regimen brutalt ner alla försök till en mer demokratisk utveckling, och den omfattande korruptionen är en ren stöld från folket. 

Sverige måste nu tillsammans med våra nordiska och baltiska grannländer samla ett brett stöd för en rakryggad europeisk Rysslandspolitik som står upp för den demokratiska oppositionen och vidtar hårda åtgärder mot den ryska regimen, skriver Ulf Kristersson (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I lördags kablades skakande bilder ut från Ryssland. Tusentals fredliga demonstranter – från fjärran östern hela vägen till Europa – demonstrerade för rysk demokrati och frihet, mot regimens korruption och diktatur. I flera städer trotsade demonstranterna inte bara hot om våld och fängelse, utan också den bitande kylan på nästan ofattbara minus 50 grader.

Putin har plundrat sitt land

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har inspirerat det ryska folket. Sedan han överlevt ett grymt försök till giftmord med det ökända nervgiftet Novitjok, återvände han efter vård i Tyskland hem till Moskva. Han fängslades omedelbart vid ankomsten.

Navalnyj har avslöjat miljardpalatset vid Svarta havet.

Minst lika avgörande för protesterna är den utbredda korruption som Navalnyj avslöjat. Den pedagogiska filmen om hur Vladimir Putin och hans gamla vänner plundrat Ryssland har slagit ner som en bomb. Den senaste symbolen för detta är det miljardpalats som Putin har byggt vid Svarta havet.

Digital manifestation 

För att visa vårt stöd arrangerar jag i dag (tisdag den 26 januari) en digital manifestation för den ryska demokratirörelsen. Jag har bjudit in Norges statsminister Erna Solberg att tala, liksom Litauens nye utrikesminister Gabrielius Landsbergis, EPP:s viceordförande i Europaparlamentet Sandra Kalniete och Zhanna Nemtsova, som i lördags protesterade från den ryska staden Nizjnij Novgorod. Även två tidigare nordiska stats- och utrikesministrar kommer att delta: Sveriges Carl Bildt och Finlands Alexander Stubb.

EU måste nu tillsammans med Storbritannien, USA och hela den fria världen stå upp för den ryska demokratirörelsen, och sätta hårt tryck mot den kleptokratiska regimen i Ryssland. Moderaterna vill att Sverige tillsammans med våra nordiska och baltiska grannar ska vara drivande för att samla stöd för en rakryggad Rysslandspolitik. 

En sådan politik behöver fyra byggstenar:

Tuffare sanktioner

Det ska inte vara möjligt att stjäla miljarder från sitt folk och därefter spendera dem på lyx i Nice eller Berlin. EU:s sanktionslista måste utvidgas, och försäljningen av medborgarskap till ryska oligarker från medlemsländer omedelbart upphöra.

Stoppa den ryska penningtvätten

Vi måste på allvar stoppa den ryska penningtvätten i EU. Det förgiftar det ryska samhället och möjliggör stölderna, men det skadar också Europa. Pengarna riskerar att finansiera industrispionage, extrema rörelser och desinformationskampanjer mot våra demokratier. 

Avbryt omedelbart Nord Stream 2

Tyskland har under Angela Merkel skärpt sin Rysslandspolitik och det tydliga tyska ledarskapet räddade tveklöst livet på Aleksej Navalnyj. Nu bör Tyskland inse allvaret även i Nord Stream 2, och stoppa den gasledning som är tänkt att gå från Ryssland till Tyskland. Det handlar både om att inte finansiera den ryska makteliten och om att värna europeisk säkerhet från beroendeställning till Moskva.  

Stöd demokratirörelsen

EU ska visa solidaritet med de europeiska och demokratiska krafterna i det ryska samhället. Ett aktivt utbyte med den ryska demokratirörelsen är viktig. Ryssland måste hållas ansvarigt för sina internationella åtaganden. Det gäller inte minst Helsingforsavtalet om gränsers okränkbarhet och de mänskliga rättigheternas efterlevnad – principer som Ryssland under Vladimir Putins styre systematiskt bryter emot. 

För 30 år sedan var jag själv på Manegetorget i Moskva, tillsammans med en halv miljon människor som då demonstrerade för rysk frihet undan Sovjetunionen. Den dåvarande regimen gav vika men inte den sovjetiska maktutövningen. De baltiska folken återfick sin frihet. Det borde även deras grannar i Ryssland få.


Av Ulf Kristersson

Partiledare (M)