Ulf Adelsohn. Foto: Pontus Lundahl / Tt / TT NYHETSBYRÅNUlf Adelsohn. Foto: Pontus Lundahl / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Adelsohn. Foto: Pontus Lundahl / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Lena Adelsohn Liljeroth och Ulf Adelsohn. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅNLena Adelsohn Liljeroth och Ulf Adelsohn. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Lena Adelsohn Liljeroth och Ulf Adelsohn.

 Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Vi bedrog oss om det svenska debattklimatet

Publicerad

Flera av dem som stöttat mig och min fru under veckan vågar inte träda fram av risk för repressalier.

Sådan är debatten i vårt land. Så är det med yttrandefriheten, skriver Ulf Adelsohn.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Så lägrar sig påskfriden efter en turbulent vecka. Hustru Lena (Adelsohn Liljeroth, tidigare moderat kulturminister, reds. anm.) och jag trodde nog att debattklimatet hade blivit lite mer tolerant, men vi bedrog oss. Vi blev intervjuade av Björn af Kleen i Dagens Nyheter i en artikel som syftade till att visa att Sverigedemokraterna gjort stora insteg på Östermalm i Stockholm, trots att de där nästan är minst i landet.

Lena sade att hon ibland gick in på sajten Avpixlat för att se hur de behandlade nyheter. Hon nämnde att om våldsbrott begåtts av någon med svenskt namn skrev de inget, men däremot publicerade de alltid namnen om det var ”utländskt”. Det var främst hennes avsikt att belysa just detta. Men hon har även betonat vikten av att läsa vad motståndare tycker. Lena var dessutom, som kulturminister, ensam om att inte vilja ge presstöd till rasistiska publikationer, tillika har det visat sig att så gott som alla dagstidningar ofta går in på samma sajt. Ändå har hon blivit hudflängd i olika medier.

 

Själv sade jag att media medvetet förtigit en del fakta om invandring av oro för att de skulle tolkas negativt av läsarna. Vi blev ombedda ”ta fram bevis” och nämnde ett antal journalister som själva vidgått att så är fallet. Jag hänvisade också till SVT:s nyhet i söndags att 69 procent stöder den nya mer restriktiva flyktingpolitiken, verkligen en omvälvande information, och att jag ”letar förgäves efter kommentarer eller ens omnämnande i dagens (läs måndagens) tidning”. Det visade sig sedan att DN haft en notis i nätupplagan dagen innan, vilket fick Dagens Media att publicera en artikel under rubriken ”Adelsohn ljög”. Jag får erkänna att jag tillhör en generation som här hemma bara läser papperstidningar och där stod inget.

Vi blev inbjudna till en diskussion i Studio 1 i Sveriges radio dit man också inbjudit en gästprofessor på JMK (journalistutbildningen), talande nog grundaren och partiledare i maoistiska norska Arbeidernas Kommunistparti, vilket dock inte nämndes. Sådana källor behöver ju inte ifrågasättas i vårt land.

 

Lena har varit ordförande i Fryshuset i tio år, jag drev integration stenhårt som landshövding. Men ingen av oss blundar för att den stora invandringen också kan leda till problem. Men det får man inte säga.

Nåväl, vi har fått många hundratals sympatiyttringar, inte minst från moderater (med två undantag). Många har givit exempel på nyheter där man utlämnat sådant som kunnat tolkas som invandrarfientligt. Men, och det är det viktigaste av allt.

Flera av dem som stöttat oss vågar inte träda fram av risk för repressalier. Och det är alldeles uppenbart att sådana utsätts man för. Sådan är debatten i vårt land. Så är det med yttrandefriheten. Och de som ryar högst om odemokratiska krafter är de som själva är de främsta att vilja tysta och censurera. Quo vadis Sverige?

 

Ulf Adelsohn

Tidigare partiledare för Moderaterna

Den här texten har även publicerats på Ulf Adelsohns Facebooksida

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag