Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi avstår Almedalen så länge nazister ges fritt utrymme

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, håller torgmöte i Visby under förra årets Almedalsvecka.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Malcolm Momodou Jallow, riksdagsledamot V.
Foto: Vänsterpartiet Malmö
Lorena Delgado Varas, riksdagsledamot V.
Foto: Jessica Segerberg
Tony Haddou, riksdagsledamot V.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Daniel Riazat, riksdagsledamot V.
Foto: Christine Olsson/TT

Så länge som polisen och Säpo väljer att ge nazisterna fritt spelutrymme kommer vi inte att delta i Almedalsveckan. 

Vi tänker inte riskera vår säkerhet och trygghet, skriver fyra riksdagsledamöter från Vänsterpartiet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I går avslöjade Expressen att NMR-aktivisten Patrick Christensson ansökt om plats för att ordna ett torgmöte under Almedalsveckan.  

Tidigare har vi kunnat läsa att organisationen RFSL lämnat återbud till årets Almedalsvecka på grund av de hot företrädare för deras förbund fått motta från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, samt nazisternas närvaro under Almedalsveckan. Tidigare år har såväl politiker som andra organisationer beslutat sig för att inte åka till politikerveckan av samma anledningar. Detta har vi full förståelse och djupaste respekt för. 

Nu är det nog

Sanningen är den att det högerextrema hotet mot demokratin fortsätter att öka i västvärlden och Sverige är inget undantag. Näthat, hot, våld, kvinnomisshandel och hatbrott är bara några av de brott som de gjort sig skyldiga till år efter år. Detta sker samtidigt som vi bevittnar hur media pratar i alltmer normaliserande termer om nazister och högerextremism. Dessutom verkar inte rättsväsendet ta frågan på allvar. När antirasister likställs med nazister i den mediala debatten och när fall efter fall läggs ned inom rättsväsendet, samtidigt som nazisterna får tillstånd att återigen trakassera och hota människor, så kan vi inte stå tysta vid sidan av. Det är nog nu. 

Hotet mot oss som är vänster och icke-vita

Vi som skriver under denna artikel är riksdagsledamöter för Vänsterpartiet. Vi drabbas av dessa grupper såväl för våra demokratiska åsikter och förtroendeuppdrag som för att vi är icke-vita. Så länge som polismyndigheten och Säpo väljer att ge nazisterna fritt spelutrymme på bekostnad av demokratiska organisationers och privatpersoners säkerhet, kommer inte vi heller delta i Almedalsveckan. 

Men låt oss vara tydliga. Detta är inte en artikel för att försvara Almedalsveckan och vår rätt att få vara där som förtroendevalda. Faktum är att Almedalsveckan har förvandlats från den demokratiska plattform den var tänkt att vara, till en mer eller mindre elitistisk tillställning med väldigt lite att erbjuda för vanligt folk. Möjligheten att möta politiker och företrädare för organisationer och delta i det politiska samtalet blir reserverat för de som kan betala de fantasisummor en resa till Visby under Almedalsveckan kostar. Men oavsett vad man har för synpunkter på det, så är det Sveriges största politikervecka och polisens och Säpos totala ignorans för hotet från nazisterna är djupt oroväckande.

Polisen borde vägra tillstånd

Vi menar att det redan i dag finns möjlighet att neka dessa organisationer tillstånd. I ordningslagen står det att tillstånd till en allmän sammankomst får vägras om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten, eller som en direkt följd av den eller i dess omedelbara omgivning. Det kan vara dags att polisen återigen börjar följa dessa lagparagrafer eftersom säkerheten uppenbarligen inte kan upprätthållas. På många andra håll i landet har vi tagit ställning emot dessa nazister som tågat igenom våra städer med massivt polisskydd. Vi kommer att fortsätta göra det, men frågan är när myndigheterna tänker ta sitt ansvar? 

Vad hade Olof Palme tyckt?

Startskottet för politikerveckan i Almedalen var 1968 när Olof Palme höll tal från ett lastbilsflak vid Kruttornet i Visby om socialism och demokrati. Om han hade levt i dag så hade han fått bevittna hur nazism och rasism tilläts spridas helt fritt, utan några som helst påföljder. Är det verkligen så vi vill ha det?

Vi kommer alltid ta kampen mot nazismen. Men vi tänker inte riskera vår och våra kamraters säkerhet och trygghet. Om Almedalen ska kunna vara och utvecklas till den demokratiska politiska arena den var tänkt som, måste frågan om trygghet och säkerhet för alla tas på största allvar först. I en demokrati är det under all kritik att inte alla kan delta i det politiska livet utan rädsla för hot och våld. Vi önskar alla demokratiska krafter som kommer att vara på plats all lycka till, men vi säger NEJ TACK till Almedalsveckan så länge detta fortsätter pågå.


Av Malcolm Momodou Jallow

Riksdagsledamot (V)

Lorena Delgado Varas

Riksdagsledamot (V)

Tony Haddou

Riksdagsledamot (V)

Daniel Riazat

Riksdagsledamot (V)