Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi är så mycket mer än ”Snabba cash”

Efter att ha sett Netflix-serien ”Snabba cash” är det något som skaver, skriver Babak Behdjou.
Foto: NETFLIX
Babak Behdjou, jurist och debattör.
Foto: Anton Enerlöv

Hur kommer det sig att ni inte lyckas få fram fler tv- och filmproduktioner där vi med utländsk bakgrund betraktas som ”vanliga människor”? Fortsätt med förortsporren och exotifieringen, om ni så vill, men skapa även utrymme för andra berättelser, skriver Babak Behdjou.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Att ”Snabba cash” har blivit tv-serie har undgått få. Trots att jag hade svårt för Jens Lapidus bok, och filmen, pga klyschor och stereotypiseringar av personer med min bakgrund, ville jag se serien. Särskilt då Evin Ahmad, Järvaområdets stolthet, är huvudrollsinnehavare. En roll som visar det vi andra redan visste. Att Evin när som helst kommer att explodera som en av vår tids främsta skådespelarexporter.

Problemet med ”Snabba cash”

Serien är snyggt filmad, med habila skådespelarinsatser, nagelbitande handling och förortssköna inspelningsmiljöer i bland annat Kista, Husby, Tensta och Hagalund. Men efter att ha sett serien är det något som skaver. Detsamma som skavde när jag såg trailern. Ett skavsår som flera av oss med utomeuropeisk bakgrund känt tidigare, där ”andrafiering” och majoritetsbefolkningens blick har de egentliga huvudrollerna. 

Det är en blick som genomsyras av att vi antingen beskrivs som bidragsberoende, kriminella och irrationella – eller goda akademiker och egenföretagare med driv, som tagit efter svenska normer. Normer som andra ”invandrare” bör eftersträva. 

Jag hoppas innerligt på en förändring i närtid och vill därför göra ett medskick till produktionsbolag och tv-kanaler här i Sverige, i synnerhet SVT.

Och det är just det som är problemet med ”Snabba cash”. Att vi, icke-vita, sällan ses som individer med olika bakgrund, historier och egenskaper. 

Istället görs vi till den ”andre” i det som forskare kallar för ”andrafieringsprocessen”. Den förklarar vad som händer när ett västerländskt överordnat ”vi” skapas som motsats till det ociviliserade och avvikande ”andra”. ”De andra”, dvs jag och de mina, blir en motbild. ”De andra” som primitiva och för den delen kriminella förortsbarn är en förutsättning för att det ska skapas ett överlägset ”vi”. På så sätt normaliseras en ordning av marginalisering och segregation i samhället.

De vanliga liven skildras nästan aldrig

Och kanske är inte det största problemet böcker, filmer och tv-serier som ”Snabba cash” – utan avsaknaden av andra historier. De om människor med min bakgrund som lever vanliga Svenssonliv i både marginaliserade och mer resursstarka områden. För, hör och häpna, vi finns också och vi är i majoritet. 

Varför har vi inga svenska serier som ”Fresh Prince i Bel Air”, ”Räkna med bråk” eller ”A Different World”? Serier som beskriver ungdomar och familjer med annan bakgrund utan att för den delen upptas av kriminalporriga historier ofta skrivna av vita personer som inte levt i den verklighet de skildrar.

Med det sagt existerar kriminalitet, fattigdom, arbetslöshet och annat som rör marginalisering i vårt samhälle. Men vi är mycket mer än så. Att detta inte lyfts i tv är ett uttryck för ”andrafiering” och rasism där bilden av den ”vanliga invandraren”, vad det nu är, inte får plats i gemene persons sinnebild. 

Säkert inte avsiktligt

Jag hävdar inte på något sätt att produktionen ”Snabba cash” har ambitionen att göra oss till västvärldens eviga motbild, där det rationella, demokratiska, sekulära ställs mot det irrationella, despotiska och religiösa. Men i brist på serier om oss blir resultatet precis det. Att det skapas en hegemoni kring det västerländska och något otäckt och avvikande kring ”det andra” – oss. 

Jag hoppas innerligt på en förändring i närtid och vill därför göra ett medskick till produktionsbolag och tv-kanaler här i Sverige, i synnerhet SVT vars uppdrag inbegriper att representera hela befolkningen. Ni är högst ansvariga för majoritetsbefolkningens syn på oss och de föreställningar vi behöver leva med på arbetsplatser, i utbildningar och livet i övrigt. 

Ge utrymme för andra berättelser

Hur kommer det sig att ni inte lyckas få fram fler tv- och filmproduktioner där vi betraktas som ”vanliga människor”? Fortsätt med förortsporren och exotifieringen, om ni så vill, men skapa även utrymme för andra berättelser. För vi är så mycket mer än så. Att förneka oss det, är att förneka oss den plats vi har rätt till i vårt samhälle. Nämligen att betraktas som vilken ”svensk” som helst.


Av Babak Behdjou

Jurist