Vi är många som fått en tuff start – det är inte rasism

Protester efter ingripandet som ledde till George Floyds död – se filmen här.
Att skylla på rasistiska strukturer när man slår sönder butiker i Göteborg är kvalificerat nonsens, skriver Arin Karapet.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Arin Karapet är riksdagsledamot för Moderaterna.

Ni som plundrade en småbarnsfamiljs flyttlass. Ni som krossade lokalföretagarnas skyltfönster. Ni som gjorde täta folksamlingar ännu tätare under en pandemi, för att sedan kunna gräva upp gatstenar och kasta mot polisen. 

Ni står inte upp för invandrare, ni sviker alla som står upp för förorten, skriver Arin Karapet (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ni utnyttjar skamlöst solidariteten med George Floyd till att sprida skräck och splittring. Ursäkter om att samhället är orättvist, att er uppväxt varit tuff eller att rasistiska strukturer gör det omöjligt för er att lyckas är kvalificerat nonsens. Det rättfärdigar inte kriminella handlingar. 

Många som valde att visa sin sympati med George Floyd uttryckte den på sociala medier eller samlades med ansiktsmasker och avstånd, men ni valde att göra folksamlingar livsfarligt täta under en brinnande pandemi för att skrika och kasta sten mot ett samhälle som ger mycket till er och kräver alltför lite från er. Vi är många som haft oddsen mot oss från början, men mött motgångar och uppförsbackar med att kämpa hårdare.

Jag växte upp utan framtidstro

Jag växte upp ensam med min mamma i Rinkeby och Hässelby, med en frånvarande pappa som var fast i narkotikamissbruk. Jag hade svårigheter att både gå, läsa och skriva. När jag gick till skolan stannade mamma hemma, arbetslös och sedan förtidspensionerad när Socialdemokraterna ville snygga till statistiken över arbetslösheten. Barndomen var allt annat än enkel och en hoppfull framtid fanns inte ens på horisonten.

Ni bryr er inte om sjuksköterskan som fått skjuta upp sin semester och jobbar förlängda pass under dag och natt. Er avsaknad av folkvett sätter förorten i fara.

Men vägen framåt är aldrig att kasta stenar mot samhället.

Vem är det stenarna träffar? Bakom de glasfönster ni krossade jobbar ofta invandrare för att få ihop sin försörjning. Glassplittret från er vandalism är det ofta en invandrare som behöver sopa upp. Bilarna ni bränner i Göteborgs förorter är det sannolikt en invandrare som äger.

Nu ökar smittrisken i förorterna

Vilkas liv är det ni riskerar? När ni gör redan täta folksamlingar ännu tätare under en brinnande pandemi, för att sedan åka hem till era vänner och familjer. Pandemin har redan krävt alltför många liv i våra förorter, er ansvarslöshet och regeringens tafatthet i att hindra er kommer göra att det krävs fler.

Ni skrek efter solidaritet, men var fanns solidariteten för de mest svaga, sjuka och utsatta som ni säger att ni representerar? Istället valde ni egoismens väg genom att samlas i tusental och göra er själva till potentiella smittbärare som nu kan bidra till att smittan återigen slår mot de områden som redan fått lida mest. 

Ni valde att inte bry er

Frågan är inte om ni tänkte till eller inte, ni visste vad ni gjorde. Ni valde att inte bry er om dem ni kan smitta. Ni bryr er inte om sjuksköterskan som fått skjuta upp sin semester, jobba förlängda pass under dag och natt och slita för att rädda liv. Er avsaknad av folkvett sätter förorten i fara.

Det går att protestera och visa solidaritet med offren för amerikansk polisbrutalitet utan att riskera liv, krossa fönster och förstöra för samhället. Ert agerande hade inget att göra med att stå upp mot rasism. Ert våld drabbar invandrare och skadar de människor ni säger er försvara. Ni gör uppförsbacken brantare för alla som har det svårt. 

Det finns bara en väg ut ur svårigheter och det är inte att förstöra för andra – utan att visa respekt för sina medmänniskor, ta den hårda vägen, kämpa och göra rätt för sig.·        


Av Arin Karapet

Riksdagsledamot för Moderaterna