Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vi är inte straffande"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Torsten Kindström gjorde i Expressen 30 juni ett inlägg efter den senaste tidens debatt om psykiatrin. Han är bland annat missnöjd med Socialstyrelsens tillsyn över psykiatrin och med den satsning vi gör för att förbättra kvaliteten i vården. Torsten Kindström tycker att tillsynen ska vara mer ”oberoende” och om jag förstått honom rätt, mer straffande.
Det finns stora problem inom svensk psykiatri, något som inte minst Socialstyrelsen i sin tillsyn och sina rapporter mycket tydligt pekat på och analyserat. Vårt arbete med att identifiera personal som inte fungerar i vården är viktigt och vi vill att regler ska ändras så att det blir lättare för oss att ingripa mot riskindivider. Men det räcker inte!
Vi är i motsats till Kindström övertygade om att man inte straffar fram bättre kvalitet i vården. Två utgångspunkter i vår tillsyn är i stället: Hur kan vårdmiljö och rutiner förbättras så att misstag förebyggs?
Vad kan man lära av misstagen så att de inte görs igen? De flesta patienter och anhöriga som anmäler misstag och fel säger: Bara inte någon annan också drabbas.

Därför utvecklar Socialstyrelsen tillsynen att i första hand vara lärande och stödjande, inte straffande och hämnande. Vi har föreslagit regeringen regelförändringar som underlättar för vårdpersonalen att anmäla misstag.
Med bland annat flyget och oljeindustrin som förebilder strävar vi efter att utveckla en säkerhetskultur inom vården.
Socialstyrelsens arbete för att stödja kommuner och landsting är omfattande – det handlar bland annat om att fördela pengar till huvudmännen, om kunskapsstöd, utveckling av kvalitetsregister och öppna jämförelser. I nya föreskrifter stärks också patienternas inflytande och rättigheter.
I stället för ensidigt svepande missnöje och tilltro till utopiska lösningar behöver svensk psykiatri nu enträget, engagerat, vardagsnära arbete med att utveckla kvaliteten. I den mörka bilden av psykiatrin finns trots allt en hel del ljusa stråk, många goda förebilder där kloka medarbetare bedriver vård med god kvalitet.
Också om detta borde debatten om psykiatrin handla.

KJELL ASPLUND
Generaldirektör Socialstyrelsen