Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi är garanten för asylrätten i Sverige

De flesta partier brukade tycka som vi gröna om migrationspolitiken. Nu har de vikt ner sig ett efter ett, skriver Alice Bah Kuhnke. Bild från Malmö då id-kontrollerna infördes.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Alice Bah Kuhnke är EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Moderaternas Maria Malmer Stenergard skrev att Sverige behöver ett volymmål för migrationspolitiken.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det var inte länge sen Moderaterna pratade om öppna hjärtan. Sedan dess har partierna vikt ner sig ett efter ett. 

Vi miljöpartister är stolta över att snart stå ensamma kvar som garanten för asylrätten, skriver Alice Bah Kuhnke.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det var inte länge sedan Fredrik Reinfeldt pratade om vikten av öppna hjärtan i flyktingpolitiken. Jag minns tiden när Moderaterna kallade sig för liberaler och stod upp för flyktingars rättigheter. Den tiden är förbi. De moderater som en gång kämpade för individen pratar nu om människor som ”volymer”

De flesta partier brukade tycka som vi gröna. Nu har de vikt ner sig ett efter ett.  Miljöpartiet står snart ensamma kvar i kampen om att värna asylrätten. Vi saknar er andra. Men det är med stolthet vi intar vår position i regeringen som asylrättens försvarare. Det huserar gröna flyktingkämpar i Rosenbad – deal with it. 

M lyckas inte tala klarspråk

Moderaterna vill att Sverige ska ta emot samma ”volymer” av flyktingar som våra grannländer. Moderaternas principiella hållning verkar ha reducerats till ”vi har ingen aning om hur många vi bör ta emot – låt danskar och norrmän bestämma”. 

Det huserar gröna flyktingkämpar i Rosenbad – deal with it.

Det skänker mig dock viss glädje att gröna regeringsskiften i grannländerna i så fall skulle tvinga Moderaterna till en mer generös flyktingpolitik. Om Moderaterna nu vill begränsa antalet flyktingar, vore det kanske bättre om de talade ur skägget och sa hur många (ursäkta, hur få) människor på flykt de verkligen vill ta emot.

Ni andra saknar principer

En bättre metod är förstås att solidaritet bygger på hur behoven ser ut i vår omvärld. Om få människor flyr kommer behovet att ge skydd vara litet. Hur många som får sin ansökan om skydd beviljad får därefter bestämmas av asylrätten. Det var något Moderaterna kämpade för en gång. Nu tycker samma personer att dessa åsikter är så besvärliga att ni vill att vi lämnar regeringen.

Ni får helt enkelt ha överseende med att vi står fast vid våra åsikter, även när vinden har vänt. Vi tänker fortsätta att kämpa för ett Sverige som regeras utifrån något så hopplöst omodernt som principer.


Av Alice Bah Kuhnke (MP)

EU-parlamentariker