Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gängmördarnas föräldrar måste dela ansvaret

I lördags sköts en 12-årig flicka till döds i Norsborg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Martin Lazar, områdespolis i Botkyrka.
Foto: Lars Hedelin

Efter mordet på den 12-åriga flickan i Norsborg vill många nu lägga fokus på den synliga delen av isberget – handlingar från människor som saknar empati och moral.

Men dessa individer är i själva verket offer, skriver Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Känslorna har bubblat inom mig sedan jag nåddes av den tragiska nyheten att ännu en ung person har blivit offer för våldet som utövas mellan individer som saknar den värdegrund och empati som borde representera mänskligheten.

När jag skriver detta tar jag av mig polisuniformen och försöker se på händelsen som pappa och medmänniska. Vad som helst för att få lite förståelse för hur de anhöriga känner just nu.

Frågeställningarna är många och svaren är få. 

Hur kommer de hantera sorgen över att ha förlorat sin dotter? Vad hade jag själv gjort, tänkt och känt? Orkar de ta emot stöd eller vill de låsa in sig med sina tankar och känslor? Litar de på rättsväsendet och rättsprocessens gång i jakten på de skyldiga?

Alla måste ta ansvar

Det är dags att ta ansvar nu. Det gäller alla som kan – oavsett vem du är och vad du jobbar med. Alla från fältet och från gatorna och upp till allra högsta politiska nivå.

Detta får inte hända igen. Inga fler liv ska släckas. Inga fler liv som levs helt utanför allt vad kriminalitet och våld heter. Dådet är en tragedi för hela samhället och ett misslyckande från samhällets alla delar. Mordet på en oskyldig ung flicka synliggör bristerna i vårt system.

Många vill nu lägga fokus på den synliga delen av isberget – handlingar från människor som saknar empati och moral. Men dessa individer är i själva verket offer.

Händelsen får inte bli en statistisk punkt i en graf, den måste bli en startpunkt för att vända den negativa trenden

De saknade rätt förutsättningar från dag ett i livet, i och med att våldet låg närmare till hands än något annat. Dessa människor saknar oftast en ärlig relation till sina föräldrar och har liten eller ingen gemenskap i sina familjer. 

I stället hittar de gemenskapen hos andra människor med liknande uppväxt. I den gemenskapen kan de tillsammans dämpa sin ångest genom våld och maktspel. Vem tar ansvar för dem?

Händelsen från i lördags får inte bli en statistisk punkt i en graf, den måste bli en startpunkt för att vända den negativa trenden.

Sju åtgärder

Vi måste titta på åtgärdsplaner på både kort och lång sikt för att minska de riskfaktorer som leder till den här typen av tragedier.

1. Föräldrastöd

Erbjud föräldrastöd för att skapa en tryggare hemmiljö och låt föräldrarna vara delaktiga i ansvaret för deras barns handlingar.

2. Skynda på socialtjänstens utredningar

Effektivisera och snabba på socialtjänstens utredningsprocess för barn och unga. Arbetet ska inte baseras på frivillighet från barn och familjer, utan bygga på tvång i de fall det är nödvändigt. Det ska exempelvis inte vara frivilligt att ingå i SIG, sociala insatsgrupper, som ger stöd åt hela familjen när ett barn hamnat på den kriminella banan.

3. Luckra upp sekretesslagstiftningen

Utveckla samverkan mellan socialtjänsten, skolan och polisen genom att luckra upp sekretesslagstiftningen.

4. Satsa mer pengar tidigare

Svenska myndigheter är bra på att tidigt identifiera vilka individer som har behov av extra insatser. Vi måste börja investera ekonomiska resurser på ett tidigare stadium. Om man väntar blir det avsevärt mycket dyrare för hela samhället.

5. Ökad närvaro av vuxna

Öka vuxennärvaron med rätt värderingar där barn och unga vistas, för att ge goda förebilder. På fritidsgårdar, i skolan och på mötesplatser där barn och unga vistas.

6. Mer resurser till skolan

Öka resurserna till skolan för att bygga en bättre grund för kommande generationer. Det stora problemet i dag är att det saknas personal för att kunna hantera de barn som har behov av extra resurser samtidigt som den normala undervisningen sköts.

7. Skärp straffen

Rehabilitering och vård i all ära, men samhället måste sluta svika brottsoffren och se till att de som förstör andras liv låses in för en skäligt lång tid framöver.


Av Martin Lazar

Kommunpolis i Botkyrka