Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi antirasister blev nyttiga idioter för islamisterna

Alla antirasister borde höja på ögonbrynen när förtroendevalda muslimer lägger ut Facebook-bilder där de gör Rabia-tecknet eller valkampanjar ihop med AKP-islamister, skriver Kurdo Baksi.
Foto: Shutterstock
Kurdo Baksi.
Foto: ALI LORESTANI /TT

Islamisternas strategi var enkel och den fungerade, skriver Kurdo Baksi:  

”Steg 1: Förtroendeuppdrag i en muslimsk eller etnisk lokalförening eller riksorganisation. 

Steg 2: Uppdrag/projekt i en antirasistisk organisation och i den antirasistiska rörelsen i stort. 

Steg 3: Gör karriär inom ett röstfiskeintresserat parti som drömmer om att inkassera röster i förorterna.”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I morgon är det 20 år sedan USA drabbades av en serie samordnade islamistiska terroristattacker riktade mot civila och militära byggnader. Minst 2 700 amerikaner miste sina liv 11 september 2001.  I kölvattnet av attentaten ökade islamofobin i västvärlden. Såväl sekulära som religiösa muslimer, som redan brottades med hög arbetslöshet, utanförskap och marginalisering, demoniserades och diskriminerades än mer. Med all rätt prioriterade därför antirasistiska rörelser att bekämpa just islamofobin åren efter 11 september-attentaten. 

Centrum mot rasism infiltrerades

Men vad den antirasistiska rörelsen inte var beredd på var att en hel del islamister passade på att bli aktiva i olika antirasistiska organisationer, etniska och religiösa riksorganisationer, partier och antidiskrimineringsbyråer med sin egen agenda. Ett exempel är paraplyorganisationen Centrum mot rasism som grundades 2003 av bland andra mig och min bortgångne vän, Millenium-författaren Stieg Larsson. Centrum mot rasism kom att drabbas av infiltration av islamister.

Orsaken till detta är inte svår att förstå: Att vara en aktiv antirasist öppnar många dörrar i civilsamhället och inte minst i den partipolitiska världen. Det handlade bland andra om Mehmet Kaplan och Yasri Khan i MP, Omar Mustafa i S och Abdirizak Waberi i M. 

11 september-attackerna ökade både islamofobin och islamismen, menar Kurdo Baksi.
Foto: SETH MCALLISTER/TT

Islamisternas trestegsraket 

Strategin var enkel. 

Steg 1: Att erhålla förtroendeuppdrag i en muslimsk eller etnisk lokalförening eller riksorganisation. 

Steg 2: Att genom sin position i den muslimska eller etniska organisationen erhålla uppdrag/projekt i en antirasistisk organisation och i den antirasistiska rörelsen i stort. 

Steg 3: Att göra karriär inom ett röstfiskeintresserat parti som drömmer om att inkassera röster i förorterna. 

Islamisternas strategi fungerade tyvärr, såväl i vårt land som i många andra europeiska länder. Konsekvenserna blev allvarliga. Medan politiker vägrade att ta till sig denna information inleddes en sunni-islamistisk rekrytering av framför allt unga personer. I stället för att jaga de islamistiska rekryterarna gav de olika välvilligt inställda svenska och europeiska regeringarna, myndigheterna och institutionerna pengar till olika muslimska och antirasistiska organisationer och föreningar med förhoppningen om att kunna bekämpa islamofobin och hjälpa och stötta den stora muslimska minoriteten. 

Antirasisterna insåg inte faran

Vi var alltför många antirasister som inte förstod i tid att muslimska ungdomar rekryterades av välorganiserade islamister, salafister och jihadister i utsatta förorter i länder som Sverige, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Tyskland och Danmark.

Moskéer som leddes av tvivelaktiga imamer och som finansierades av medel från arabvärlden och Turkiet blev därigenom rekryteringsbaser för våldsbejakande islamistiska organisationer. 

Att vara en aktiv antirasist öppnar många dörrar i civilsamhället och inte minst i den partipolitiska världen.

Antirasister, såväl på vänster- som på högerkanten, anade helt enkelt inte faran med alla islamistiska plantskolor som uppstod efter 11 september 2001. De kom att servera hundratals unga svenskar med muslimsk bakgrund på ett fat till jihadisterna som sedan förvandlade dem till terrorister i Kobane, Mosul, Stockholm, Bryssel, Paris, Köpenhamn, Nice med mera.  

Alla antirasister borde därför höja på ögonbrynen när förtroendevalda muslimer lägger ut Facebook-bilder där de gör Rabia-tecknet eller valkampanjar ihop med AKP-islamister. 

Priset blev högt

Medan många antirasister blev nyttiga idioter för västfientliga, antisemitiska, antishiitiska och antikurdiska miljöer kan alltför många europeiska regeringars insatser mot islamismen jämföras med att ordinera huvudvärkstabletter till en cancersjuk patient. 

Tjugo år efter terrorattentaten i USA har mänskligheten fått betala ett högt pris. Tusentals europeiska medborgare har under åren tagit värvning i ett flertal olika jihadistiska terrorrörelser. Från det lilla landet Sverige uppger Säkerhetspolisen att åtminstone 299 svenskar har anslutit sig till olika jihadistiska och salafitiska rörelser. Omkring hälften av dem har återvänt till Sverige och kan fortfarande utgöra ett hot mot vårt samhälle.  

Låt det aldrig hända igen!

I dag bör alla antirasister dra lärdom av de gångna två decennierna: Kampen mot islamofobin och islamismen måste gå hand i hand. Hade vi antirasister bekämpat islamismen i god tid hade vi idag också haft betydligt mindre islamofobi och svenska muslimer hade drabbats av mindre vardagsrasism och diskriminering.

Jag hoppas därför att den nya generationen av svenska antirasister är mer observanta än vad många av oss äldre antirasister en gång var. Låt aldrig mer islamister kidnappa den antirasistiska rörelsen!


Av Kurdo Baksi

Fd chefredaktör för Svartvitt med Expo och samhällsdebattör. Driver podcasten ”Apertheid Sverige” tillsammans med journalisten Mats Ögren Wanger