Vi albaner demonstrerar mot Pinter 10 december

En miljon personer flydde Kosovo.
Foto: LYON SANTIAGO

Harold Pinter hör till de mest fanatiska försvararna av Slobodan Milosevic. 

Genom att ge Nobelpriset till Pinter har Svenska Akademien ställt sig på massmordsromantikernas sida.

Det skriver i dag AVNI DERVISHI, ledamot i svensk-albanska kommittén. Han anser att Svenska Akademiens val av pristagare är ett hån mot Balkankrigens offer och uppmanar till demonstration i samband med Nobelfestligheterna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

250 000 människor dödades under kriget i Bosnien och 15 000 i Kosovo. 2,2 miljoner människor tvingades lämna sina hem i Bosnien, 1 miljon flydde från Kosovo. Allt för att undslippa etniska rensningar och folkmord. Han som bär det yttersta ansvaret för denna tragedi heter Slobodan Milosevic. I dag sitter han i fängelse och ska dömas av Haag-tribunalen. Ofattbart nog finns det människor som hyllar folkmördaren Milosevic och jobbar aktivt för att han ska släppas fri. Den engelska dramatikern och författaren Harold Pinter hör till de mest fanatiska Milosevic-kramarna. I år belönas han av Svenska Akademien med Nobelpriset i litteratur. Vi - Svensk-albanska kommittén - tvivlar inte på värdet av hans litterära verk. Vi som skriver det här är till skillnad från Svenska Akademien inte författare och intellektuella med hög akademisk grad i Sverige, men vi är fortfarande människor som inte kan blunda för det fruktansvärda som hänt på Balkan. Och Pinter har de senaste åren i första hand ägnat sig åt politisk demagogi, och inte åt sitt författarskap. Vi uppfattar det som att Svenska Akademien i sin iver att belöna den mest fanatiske antiamerikanen man kunnat hitta blundar för Pinters aktiva stöd för massmördaren Milosevic.

Vi som förlorade våra nära och kära under folkmordet i Bosnien, Kroatien och Kosovo är i dag mycket besvikna. Svenska Akademien har trampat på försoningsprocessen som med sköldpaddsteg arbetar sig fram på Balkan. Genom att belöna Pinter har Akademien ställt sig på folkmördarnas sida och förlöjligat alla dem som tror på internationell rätt. Haag-tribunalen tillsattes av FN. Ändå hävdar Pinter att den saknar legitimitet. Han har naturligtvis fel. Självklart har FN om någon rätt att instifta en internationell rättslig instans. I dag är det kanske framför allt 100 000 svenskar av bosnisk härkomst samt 47 000 svenskar med albanskt påbrå som känner sig kränkta av Svenska Akademiens val. Men egentligen borde alla som förstår något av Europas historia, som minns Förintelsen och Stalins terror, känna avsky inför Svenska Akademiens beslut att belöna Pinter.

Vi beklagar att medierna i Sverige inte reagerat mer kraftfullt än vad som skett. När Pinter fick priset hette det att han är känd för sin kamp för mänskliga rättigheter. Hur okunniga får journalister egentligen vara? För oss som fått betala priset för Milosevic terror kändes det som ett slag i ansiktet att lyssna till den devota medierapporteringen efter att Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl tillkännagivit att Pinter fått priset. Vi är medvetna om att denna artikel kan uppfattas som känslosam, och vi förväntar oss inget svar från Svenska Akademien.

Vi står utanför den svenska kultureliten och vad vi invandrare säger räknas nog inte för Horace & Co. Men: frihetens och förståndets röst ska ändå höras 10 december. Vi - Svensk-albanska kommittén - anordnar då en demonstration i samband med Nobelprisutdelningen. Vi uppmanar alla som känner med Milosevics offer och som tror på demokrati och mänskliga rättigheter att delta. AVNI DERVISHI

FAKTA

Avni Dervishi sitter i styrelsen för Svensk-albanska kommittén och är statsvetare.
Han har tidigare arbetat som revisor för FN i Kosovo.