Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi 87 influencers vill ha förändring – inte diktatur

Vi kan inte vänta på att köttkonsumtionen ska minska med bekväma 2 procent per år för att nå klimatmålet, skriver veganska matbloggaren Gustav Johansson.
Foto: Maria Cruseman
Debattören Rebecca Weidmo Uvell anser att influenceruppropet om klimatet har klara antidemokratiska tendenser.

Vi behöver politiker som gör det som forskningen säger behövs för att rädda klimatet – och hjälper oss att ta nästa steg. Även om opinionssiffrorna sjunker.

Vi behöver däremot inte tyckare som Rebecca Weidmo Uvell som kallar vanligt hederligt politiskt ansvar för diktatur och motverkar de viktiga steg som måste tas, skriver veganska matbloggaren Gustav Johansson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | KLIMAT & MILJÖ. Rebecca Weidmo Uvell har läst den debattartikel som jag och 86 andra influencers publicerade i Expressen förra veckan och fått en hel del om bakfoten. Framförallt anklagar hon oss för att vara antidemokrater som sprider sakfel om miljöarbetet. Det är lite lustigt då jag tycker att det sistnämnda stämmer in väl på hennes egen text samtidigt som det första känns… rejält överdrivet.

Köttkonsumtionen måste ned

Lite demokratiteori först. Det representativa statsskickets idé bygger på att vi väljer ut representanter som utifrån det mandat de får ska gör sitt bästa för att skaffa sig nödvändig kunskap och sedan förvalta landet åt oss väljare. När vi nu sitter i en oöverträffat akut situation, där vi har 12 år på oss att ställa om för att förhindra en katastrof, är det nu vi behöver representanter som gör sitt jobb mer än någonsin. Vi kan inte vänta på att köttkonsumtionen ska minska med bekväma 2 procent per år för att nå det målet. Folk äter inte kött eller flyger för att de hatar klimatet eller vill illa, de gör det för att det är svårt att äta vego och åka tåg. Det måste bli lättare att göra rätt!


LÄS MER: 87 influencers: Kör över vårt folk, Löfven – klimatet måste räddas 

REPLIK: Klimatdiktaturens vänner borde fördömas – inte omfamnas


Regeringsförklaringen tydlig om klimatet

Vi behöver politiker som inte bara gör det som den senaste opinionsundersökningen visar att folk känner sig bekväma med, vi behöver politiker som gör det som forskningen säger behövs – och hjälper oss att ta nästa steg. Ett mandat för att möta klimatförändringarna har de redan fått. Löfvens regeringsförklaring var väldigt tydlig på punkten. Vi efterfrågar bara en regering som gör sitt jobb. Att vi sedan vänder oss till Löfven direkt och inte till "regeringen" är bara ett retoriskt grepp, vilket Weidmo Uvell borde förstå som van debattör. 

Gustav Johansson driver veganska matbloggen Jävligt gott.
Foto: Maria Cruseman

Sammanfattat är det jag föreslår att politiken tar sitt ansvar för att göra det lättare för privatpersoner att göra rätt. Dels genom mer och bättre information, men också genom investeringar och subventioner som gör de rätta valen lättare – och de dåliga valen färre. Exempel kan vara stöd till jordbrukare som vill ställa om till en mer hållbar produktion, mer vego i offentlig sektor, bättre informationskampanjer om klimatpåverkan och investeringar i tåg och kollektivtrafik. 

Folk äter inte kött eller flyger för att de hatar klimatet eller vill illa, de gör det för att det är svårt att äta vego och åka tåg. Det måste bli lättare att göra rätt!

Det behöver inte handla om svårriktade punktskatter och flygförbud. Den forskare, Stefan Wirsenius, som Weidmo Uvell själv hänvisar till, konstaterar i en annan artikel i DN: “Verkningsfulla ekonomiska styrmedel, som gör att det lönar sig att göra rätt, är nödvändiga, liksom teknikutveckling. Där måste politiker och företag göra sitt."

Vegomaten en viktig pusselbit

Exempelvis är ekomat är otroligt viktig för att försvara den biologiska mångfalden och skapa bördigare jordar och förhindra övergödning och försurning. Den stora utmaningen kring maten och att kunna producera tillräckligt mycket av den är större än så. Johan Rockström och Eat Foundation, samt en rad andra forskare i samarbete med FN,  konstaterar att vi till 2050 kommer att släppa ut 90 procent mer växthusgaser om vi fortsätter som vi gör i dag, med dagens nivå av konventionell odling. Detta på grund av en växande befolkning som kommer att vilja äta mer kött. 

Det som krävs är en drastisk omställning mot ett jordbruk baserat på mindre kött (vilket är många gånger mer effektivt för att minska markanvändningen än konventionell odling) och bättre odlingstekniker (vilket innefattar eko, men också mer high tech och smart växtförädling). Inte opålästa tyckare som kallar vanligt hederligt politiskt ansvar för diktatur och motverkar de viktiga steg som måste tas.


Av Gustav Johansson

Entreprenör och matbloggare, driver veganska matbloggen Jävligt Gott