Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vetenskap ska tåla transparens, Fjellner

Jakop Dalunde är EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
Christofer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna.Foto: PRESSBILD

Christofer Fjellner har fel på flera punkter när han kritiserar MP för ett ovetenskapligt förhållningssätt i miljö- och jordbrukspolitiken, skriver EU-parlamentariker Jakop Dalunde (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | JORDBRUK. Genom att likställa sakområden där det råder konsensus inom forskarvärlden med sakområden där det finns stora osäkerheter och olika uppfattningar hamnar Fjellner helt snett. Den som vill basera sin politik på vetenskap måste klara av den grundläggande uppgiften att skilja på enskilda forskarrapporter och fakta. Väldigt ofta måste vi politiker orientera oss utifrån motstridiga resultat från olika delar av forskarvärlden. 

MP är inte motståndare till forskning om GMO men är däremot förespråkare av försiktighetsprincipen som innebär en återhållsam hållning i frågor där det råder vetenskaplig osäkerhet. GMO har potential att bli ett viktigt verktyg i klimatarbetet men att det skulle råda konsensus om att GMO inte medför miljörisker är felaktigt – av svenska jordbruksforskare ser 24 procent miljörisker med GMO och 40 procent anser att det krävs mer studier för att avgöra miljöriskerna. 

Forskningen mörkläggs

Skälet till att MP röstat nej vid ett antal omröstningar om GMO i EU-parlamentet är dock inte användandet av GMO i sig, utan att besluten tas på grundval av forskning som företagen själva ligger bakom. Stora delar av forskningen är inte offentlig eftersom den klassas som en affärshemlighet. En grundläggande vetenskaplig princip är att forskningsresultat ska klara en oberoende granskning. Vi för gärna en diskussion om GMO:s roll i klimatomställningen, men vetenskap måste tåla transparens. 

Ekologiskt jordbruk överlägset

I en mycket gedigen ny rapport om ekologiskt jordbruk (som sammanställer 528 forskningsstudier) bedöms ekologiskt och konventionellt jordbruk ha lika stor klimatpåverkan. Dock är ekologiskt jordbruk överlägset för att uppnå andra hållbarhetsmål som vattenskydd och biologisk mångfald. 

Vi kan konstatera att Moderaternas avsaknad av egna politiska förslag får dem att rikta in sig på att sprida osanningar om MP:s politik. Vi tror väljarna i det stundande EU-valet förväntar sig betydligt mer. 

 

Av Jakop Dalunde

EU-parlamentariker (MP)