DEBATT. Det finns en växande klyfta mellan folket och eliten som kan ställa till allvarliga problem om det inte adresseras. För ju mindre förtroende folk har för makten desto mer framgång får de med enkla svar på komplicerade frågor, en grogrund för populism.
Förtroendet för politiker har inte varit så här lågt sedan 2008, enligt den SOM-undersökning som kom nyss.
Ett sätt att minska förtroendeklyftan är att göra allt som går för att ytterligare skärpa reglerna för ersättningar till före detta politiker.
Runda reglerna med eget bolag
För trots att reglerna för ersättning från riksdagen för ledamöter som slutat skärpts är det fortfarande obegripligt fritt fram för före detta politiker att ackumulera intäkter i eget bolag. Det finns visserligen regler, enligt Riksdagens hemsida, att ersättningen ska jämkas eller dras in om ”ledamoten arbetar i väsentlig del men utan att ta ut skälig ersättning för sitt arbete”. Men det verkar sällan eller aldrig användas i praktiken.
Socialdemokraten Veronica Palm, som lämnade riksdagen 2015, är det senaste exemplet på fd politiker som utan några dubier glatt viggar skattebetalarnas fickor genom pensionen och samtidigt tar generösa lågbeskattade utdelningar från eget bolag. Enligt uppgifter från Statens tjänstepensionsverk fick Palm 2018 hela 549 248 kronor i pension samtidigt som hon kvitterade ut 65 000 i lågbeskattad utdelning från eget bolag. 2019 tog hon ut 545 250 kr från riksdagen och ytterligare 214 000 kronor från utdelning. Ett tillskott på nästan 16 000 kronor efter skatt per månad.
Täpp till kryphålet
Det är för mig som före detta Slöseriombudsman obegripligt hur detta elitens kryphål inte täppts till ännu.
Tanken kan aldrig ha varit att före detta politiker bara genom att låta bli att ta ut lön från eget bolag kan fortsätta kvittera ut pensioner, det är till synes ett tankefel eller slarv från de som skrivit regeln som lett till detta.
Palm är inte först, hon är tyvärr bara den senaste i raden. Ännu mer högt uppsatta socialdemokrater har lett vägen. Som Pär Nuder som slutade 2009 men ändå begärde ut full pension och samtidigt drog in 16 miljoner kronor i eget bolag på två år.

Göran Persson gjorde samma sak och begärde även han ut pensionen samtidigt som hans bolag hade intäkter på flera miljoner kronor per år.
Fredrik Reinfeldt var inte bättre
Jag önskar jag skulle säga att bara vänstern gör så här men även Moderaternas före detta partiledare Fredrik Reinfeldt passade på. Det första året efter han avgått begärde han ut full ersättning på 156 000 kronor per månad. Trots att hans bolag redan första året omsatte 13 miljoner kronor, med en vinst på 7,5 miljoner.
Det här borde förbjudits för länge sedan.
Dags att göra om reglerna igen. Alla intäkter i eget bolag borde avräknas mot pensioner från skattebetalarna för riksdagsledamöter och statsråd som slutat. Att man som egen företagare väljer bort att ta ut lön är irrelevant då alla intäkter är deras.
Förslagsvis skapas en trappa där inkomster på 0–50 000 kronor första året är avräkningsfritt då det kostar att starta ett nytt bolag. Allt över det ska exponentiellt räknas av, till en intäkt på X kronor, då hela pensionen räknas av.
Utdelning ska räknas av direkt från första kronan mot pensionerna.
Reglerna är stötande
Det är stötande att politiker som redan har haft både generösa villkor när de jobbade och flera år efter att de slutat, även nu när reglerna är ändrade, kan samla pengar på hög i egna bolag och bli rika. Så var det inte tänkt.
Stäng denna lönsamma gräddfil för den politiska eliten och ni ska se att det kommer visa sig vara en investering i relationen mellan väljare och politiken som alla tjänar på långsiktigt.
Av Rebecca Weidmo Uvell
Moderat opinionsbildare och författare