Veronica Palm, bostadspolitisk talesman för Socialdemokraterna. Foto: Sven Lindwall
Veronica Palm, bostadspolitisk talesman för Socialdemokraterna. Foto: Sven Lindwall

Veronica Palm: Låt betonghusen bli Sveriges nya solsida

Publicerad
Uppdaterad
Vi måste bryta statushetsen i bostadspolitiken - och i stället investera i bra bostäder för vanliga människor, skriver Veronica Palm, Socialdemokraternas nya bostadspolitiska talesperson.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Alla minns nog sitt första egna kontrakt. Mitt var på en etta med kokvrå och dusch i källaren. Jag var 18 år. Fortfarande kan jag minnas den pirriga känslan när jag gick ut från Stångåstadens kontor på Stora torget i Linköping med mina egna nycklar i handen. Det var stort. Det är stort att kunna flytta hemifrån, att få jobb - att bli vuxen. Det var början på min bostadskarriär.
Kvadratmeterpriset för en vindsvåning i Stockholms innerstad närmar sig nu 100 000. Bostaden har blivit en livsstilsmarkör som ska visa på framgång. I heminredningsreportagen beskrivs vindsvåningarna som en livsstil, kryddorna är köpta i Peking och "den gigantiska köksfläkten suger effektivt upp aromerna de sex meterna upp till taknocken, för att sedan sprida väldoften över takåsarna."

Men för många skiljer sig verkligheten från bostadsbilagornas solsidor. Trångboddheten är stor. Ungdomsarbetslösheten är rekordhög. Det är näst intill en dröm att kunna få ett förstahandskontrakt även för de med jobb. Allt fler bor tätare och de med sämst förutsättningar har trängts ut i miljonprogrammen.
Skrapar vi på ytan är vi ändå ganska lika. Vi bekymrar oss för våra barn och framtiden. Vart ska de bo och får de något jobb? Vad ska hända med räntan, ska bostadsbubblan brista? För hyresgästerna finns ständigt hotet att hyresmarknaden havererar - och resultatet blir marknadshyror som många inte har råd att betala.
Bekymret har gjort oss alla bostadsägare till ränteanalytiker. Ska räntan gå ner, ska den gå upp? Ska vi välja rörlig eller fast ränta? Det politiska budskapet är tydligt. Ansvaret är vårt.
Och allt mynnar ut i om ska vi ha råd att bo kvar också i morgon. Ska det vara så här?
Ja, kanske. Men vi kan faktiskt välja att göra något - eller inte.

Bostadsbristen leder till att allt färre kan ta jobb där jobben finns - och det hämmar tillväxten. Bobubblor kan brista och leda till en finanskris också i Sverige. Det vi inte investerar i dag får vi bära frukten av i morgon, eller fallfrukten rättare sagt.

Barnen i förorten måste få ett eget rum och kunna läsa läxor i lugn och ro. Alla måste få möjlighet att skaffa sig en utbildning och självkänsla så att de kan få ett jobb och stå på egna ben. Jämlikhet leder till tillväxt också i bostadspolitiken. Det tjänar alla på.
Miljonprogramsområdena är slitna. Över 300 000 av dessa behöver renoveras under den kommande femårsperioden, annars blir de ännu mer nergångna. Regeringen och bostadsminister Stefan Attefall måste ta sitt ansvar. Det kan handla om att bredda ROT-programmet så att det även passar flerfamiljshus, både bostadsrätter och hyresrätter. Det behöver byggas mer, mycket mer. Bra och billiga bostäder som folk har råd med.

I dag är ofta det första boendet en studentbostad. I ett kunskapsbaserat tillväxtsamhälle måste unga kunna flytta dit där de kan studera eller dit jobben finns. I höstas kunde endast tre av 29 studentstäder, som Sveriges förenade studentkårer undersökte, erbjuda ett boende inom en månad. Det är oacceptabelt.
Vi vill ha en bostadspolitik som ser hela bostadsmarknaden. Vi behöver villor, bostadsrätter, hyresrätter studentlägenheter, trygghetsboenden för äldre med flera - en mångfald av boenden som folk har råd med. Bostäderna ska byggas där det finns eller byggs infrastruktur. Ett genomtänkt planerande och byggande ger tillväxt och är en viktig förutsättning för ett blomstrande näringsliv.

Nu tjugo år efter att jag fick mitt första egna kontrakt, har jag förmånen att tillsammans med min familj, bo i en villa i Högdalen. Men jag bekymrar mig som förälder. Visst är det underbart att få ha sina barn nära, länge. Men handen på hjärtat - vuxna barn ska inte bo kvar hemma. Jag vill att mina döttrar ska få känna stoltheten i att hålla sina egna nycklar till sin egen lägenhet. Jag vill att också de ska få ta steget ut i vuxenvärlden med jobb och egen lägenhet.

VERONICA PALMVeronica Palm är riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag