Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vem ska betala när MP halverar arbetstiden?

Gulan Avci är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Liberalerna.
Mats Persson är ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Miljöpartiet sitter i regeringen och bör lägga all sin vakna tid åt att delta konstruktivt i krisarbetet. Istället kör de solo och fortsätter att lägga fram verklighetsfrånvända förslag.

Har MP en egen sedelpress i Rosenbad som Socialdemokraterna inte känner till? skriver Gulan Avci och Mats Persson (L). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Företrädare för Miljöpartiet skriver på Expressen Debatt 24/5 att Coronakrisen har visat att vi behöver fyra timmars arbetsdag. Det är ett förslag som både kommer att slå hårt mot svensk tillväxt och hotar kvinnors ställning på arbetsmarknaden. 

Det är ett svårt läge som Sverige och hela världen befinner sig i. Tillsammans bekämpar vi en gemensam fiende. Nu måste vi lägga all kraft på att fortsätta minska smittspridningen, förhindra fler företagskonkurser och skydda jobben så inte fler människor blir arbetslösa. Vi vet att de sociala kostnaderna av massarbetslöshet är enorma. Ett arbete handlar om att ha en inkomst, att stå på egna ben, men också om att vara en del av arbetsplatsens gemenskap.  

Totalt verklighetsfrånvänt

Miljöpartiet sitter i regeringen och bör lägga all sin vakna tid åt att delta konstruktivt i krisarbetet. Istället kör de solo och fortsätter att lägga fram verklighetsfrånvända förslag på arbetsmarknaden. Problemen med Coronakrisen är inte att vissa arbetar för mycket på andras bekostnad, utan att en del blir av med jobbet och hamnar i sysslolöshet. 

Miljöpartiet är väl medveten om de ojämnställda strukturer som finns på arbetsmarknaden. Både när det kommer till kvinnors inkomst, pension och anställning på arbetsmarknaden. Ändå lägger de fram dessa förslag. Det är illavarslande.

Vi liberaler vet att egna pengar är vägen till frihet och självständighet. Det är ett väletablerat faktum. För vi har varit med och tagit ansvar för att viktiga jämställdhetsreformer drivits igenom i Sveriges riksdag sedan demokratins införande. 

Dålig arbetsmiljö ett dåligt argument

Miljöpartisterna använder ofta dålig arbetsmiljö som ett argument för förkortad arbetstid. Ofta hänvisar de till usla arbetsförhållanden inom den offentliga sektorn. Coronakrisen har blottat utsattheten för medarbetare, ofta kvinnor, inom vård – och äldreomsorgen. Det är givetvis oacceptabelt och måste åtgärdas. Både när det kommer till anställningstryggheten och arbetsmiljön. 

Men vi måste kunna klara av att hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Varför ska alla kvinnor betala med sin karriärutveckling för att arbetsgivaren inom vissa sektorer inte kan ta ansvar och förbättra arbetsmiljön för sina anställda?

En feministisk regering ska inte jobba fram politiska förslag som leder till en mer uppdelad arbetsmarknad med mindre arbete och lägre inkomster

Miljöpartiet tar sig ofta för bröstet och skryter om att de är ett feministiskt parti. De vet att kvinnor redan i dag i större utsträckning arbetar deltid, har lägre sysselsättningsgrad än männen och tar ut betydligt större andel av föräldraledigheten. 

Trots det vill Miljöpartiet försvaga kvinnors ställning ännu mer på arbetsmarknaden och skapa fler kvinnofällor. Det har sagts förut men tål att upprepas: Vägen till politiska misstag är kantad av goda föresatser. 

Vem betalar för kalaset?

Vi undrar dock vem som ska stå för kalaset, när arbetstidsförkortningen inte ska påverka lönekuvertet. Har miljöpartiet en egen sedelpress i Rosenbad som Socialdemokraterna inte känner till?

En feministisk regering ska inte jobba fram politiska förslag som leder till en mer uppdelad arbetsmarknad med mindre arbete, lägre inkomster och ett minskat oberoende bland kvinnor. 

Låt oss tala klarspråk. Vi liberaler kommer aldrig att släppa igenom den här typen av antifeministiska förslag. Det ligger i vårt liberala DNA att fortsätta arbeta för att ge fler kvinnor möjlighet att välja utbildning, arbeta, driva företag, byta arbetsgivare och att vara ekonomiskt oberoende. 

 

Av Mats Persson (L)

Ekonomisk-politisk talesperson

Gulan Avci (L)

Arbetsmarknadspolitisk talesperson