DEBATT. I förra årets mest uppmärksammade alkoholrapport om skadeverkningar från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning konstaterades det att 320 000 svenska barn far illa av sina föräldrars alkoholkonsumtion.
Hoppas att ni inser hur coronakrisen redan har förpassat många av de här redan utsatta barnen rätt ner i ett dysfunktionellt helvete.
Polisen i Bergen, Norge, överväger att göra hembesök för att förebygga våld i dysfunktionella familjer. En fin idé, men lite som att leta efter en ögonlins på botten av Östersjön. Det behövs något annat: att vi alla ser sådant vi inte tidigare sett.
De lätträknade medborgare som vågar sig ut på stadens gator i dag möts av dystopia. Runt hörnet väntar kanske beslut om att stänga ner förskola och skola även för de yngre barnen. Ändå debatteras det med märkligt små bokstäver just hur en sup extra påverkar barn i hem där karantäntiden inte används till läxläsning eller bullbak.
Riskfyllt att begränsa barnomsorgen
Regeringen slopar kraven för tillfällig vab när föräldrar inte kan jobba. En femåring borde ha kunnat räkna ut att det är just här skon klämmer. För när barnomsorgen försvinner, snubblar rutinerna ut genom dörren.
Ungar som tidigare kanske oroat sig för julsupandet, befinner sig, just nu, mitt i en pågående coronafylla.
Detta mardrömsscenario är det få som pratar om. Däremot är det väldigt många som engagerar sig i huruvida den lokala restaurangen har en chans att överleva, vilket så klart också är viktigt.
Alkoholkonsumtionen förändras när samhället hamnar i kris. Motboken är ett lysande bevis på det. När svenskens alkoholintag begränsades och registrerades sjönk misshandeln av barn och kvinnor drastiskt.
Systembolagets försäljning ökar
30 000 fler misshandelsfall per år. Det blir konsekvenserna om alkoholkonsumtionen ökar med en liter per person och år, fastslog rapporten ”Alkohol och Våld ” från 2017. I samma takt som coronapaniken skenat har Systembolagets försäljningssiffror ökat.
Hur många fler misshandelsfall kommer det att bli i coronavirusets kölvatten? Många kommer att vara helt utlämnade till sina förövare i hemmet.
En flaska vin eller en drink blir en snuttefilt i rådande kaos. En snuttefilt som långt ifrån alla klarar av att hantera. När det kommer till alkoholens framfart spelar det ingen roll om du är ett barn i en nedgången lägenhet i ett socioekonomiskt utsatt område eller gungar i en prunkande trädgård i en fin förort.
Slår mot alla samhällsklasser
Vi måste se över våra förutfattade meningar om att alla dysfunktionella familjer smular sönder varandra inför öppen ridå ”Svinalängorna”-style.
”Höga häckars helvete” är ett uttryck som väl beskriver hur psykisk ohälsa och missbruk slår lika hårt mot alla samhällsklasser.
Hur många fler misshandelsfall kommer det att bli i coronavirusets kölvatten? Många kommer att vara helt utlämnade till sina förövare i hemmet. Under tider då såväl enskilda individer och hela samhället är utsatt för extrem påfrestning är det av högsta prioritet att stötta dessa familjer och barn.
Barn som lever i dysfunktionella familjer är lojala in i döden. Bokstavligen. Vi pratar om barn som bäddar ner sina föräldrar, agerar psykologer, tar hand om småsyskon, ställer sig i vägen för en knytnäve i natten eller svarar i telefon och säger att ”mamma är magsjuk” när chefen ringer.
Förskolan en trygg punkt
Vi vet att dessa barn ofta kan leva ett någorlunda tryggt liv när samhällets bastioner fungerar som de ska. En kärleksfull förskolefröken kan vara räddningen för ett barn. En fotbollstränare blir en trygg förebild där andra vuxna i barnets närhet har misslyckats.
Kaoset kommer inte vara slut om 30 dagar eller lagom till sommarlovet. Många kommer bli arbetslösa och då kommer det att eskalera ytterligare.
Om valet blir att stänga ute barn från sammanhang där de känner sig trygga, blir det ett sorgligt bevis över att vi inte tagit lärdom av vår (alkohol)historia.
Av Ann Söderlund
Journalist, ambassadör för stiftelsen Trygga barnen och grundare av nystartade stiftelsen Her house
Olivia Trygg Larsen
Generalsekreterare stiftelsen Trygga barnen
Agneta Trygg
Grundare stiftelsen Trygga barnen