Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vem är kvinnan om hon inte är moder?

Amandah Andersson.
Donald Trump.
Foto: Rex.

Att kvinnor vill äga rätten till kontrollen över sitt egna liv är en radikal tanke i cirkus Trump. Det är en total rubbning av samhällsordningen, skriver Amandah Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag slås av bilden som en dask med en blöt, illaluktande vante i ansiktet. Bilden där president Donald Trump skriver under ett beslut som innebär att statligt bidrag till organisationer som stöder abort ska dras in. Han är omgiven av manliga politiker. Han. Män. Överallt är det män. Män, som bestämmer över kvinnors rättigheter, som begränsar kvinnors möjligheter. Män, som bestämmer över kvinnors liv. 

Aborträtten är väl implementerad i det svenska samhället i dag. Politiska röster som vill begränsa den utgör knappast något verkligt hot. Abort är inte den hetaste sakfrågan i Sverige i dag men den är likväl alltid diskuterad och vi fick under hösten följa demonstrationer i Polen där aborträtten stod i centrum.

Från mitt Facebookflöde har jag uppmärksammat några mindre kampanjer i tidningar, som uppmanade kvinnor att tala om sina aborter. Aborträtten är sedan länge legaliserad, nu handlar det mer innebörd och social acceptans.


LÄS MER: Är rätten till fri abort hotad nu?


Jag läser ständigt diskussioner om abort. Det finns debattörer av alla slag. De som är helt mot, de som är ovillkorligen för, de som är för ”men”… Det här ”men”. Det tycks ligga en underlåtande konsensus om den legitima aborten, som också där den enda rätta aborten.

Du ska vara nedgrävd till öronen i skiten utan någon som helst möjlighet att ge ditt barn en värdig uppväx, helst ska du ha använt preventivmedel som inte uppfyllt sin funktion alternativt vara dödssjuk, för att kunna förklara ditt beslut. Sedan förväntas du sörja din abort – det var ju inget lätt beslut, det är det jobbigaste du upplevt och ingenting du under några omständigheter vill göra igen. Nederlaget att inte kunna axla ett moderskap är det tyngsta nederlaget en kvinna kan bära.

Kvinnan och moderskapet, ja. Abort handlar om att en kvinna avstår sitt moderskap. Men vem är kvinnan, om hon inte är moder? Vad är det ens för kvinna, som avstår att vara moder? Ingen kvinna kan göra det frivilligt, eller?

Moderskapet är den djupast inrotade traditionella könsrollern som påskrivs kvinnan. Det är rollen som gör henne till den vårande och kärleksfulla föräldern, som bär det yttersta ansvaret för reproduktionen. Det är hon – om vi nu utgår från en heteronormativ tvåsamhet – som tar den största delen av föräldraledigheten, är den som stannar hemma mest med sjuka barn, sköter den största delen av hushållssysslorna, vardagsplanering och sociala kontakter med släkten och dessutom oftast går ner i arbetstid för att hinna göra allt det ovannämnda.

Forskning visar också att män tillbringar fler timmar åt fritidssysslor än kvinnor. Med andra ord: Kvinnan belastas mer än mannen av ett föräldraskap.


LÄS MER: Vi förtjänar bättre politiker än detta


Ett underliggande argument för aborträtten är att kvinnan har rätt att bestämma över sin kropp. Men det handlar om mer än så. Jag vill inte förminska påfrestningarna av en graviditet och förlossningen, men jag kan konstatera att ett barn påverkar kvinnan betydligt längre än de 9 månaderna som barnet fysiskt lever inuti kvinnan.

Argument för aborträtten ska inte begränsas till enbart de kortsiktiga rättigheterna, att bli förälder är en livslång påverkan, särskilt för kvinnan som i regel påverkas mer än mannen. Aborträtten handlar inte bara om rätten till sin kropp, det handlar om rätten till sitt liv. När någon går emot aborträtten med slagorden ”alla liv räknas” eller liknande, undermineras genast kvinnans livsvärde. Genom att ta bort möjligheten att faktiskt välja om en vill bli förälder eller inte, reduceras kvinnan till en reproduktiv varelse som bara har en uppgift.

Donald Trumps åsikter om abort kommer inte heller som någon överraskning. Vad kan vi egentligen förvänta oss av den här mannen, som trots allt har mest respekt för kvinnor av alla män, enligt egen utsago?

För visst är det av ren respekt för kvinnan han vill placera henne där hon hör hemma enligt honom, enligt så många andra – som moder. Jag förstår att det är förvirrande för Trump att den ordning som separerar kvinnan från denna modersroll är förvirrande. Att kvinnor vill äga rätten till kontrollen över sitt egna liv är helt enkelt en radikal tanke i cirkus Trump. Det är en total rubbning av samhällsordningen. Därför ska vi inte ge oss heller – vi är inte nöjda med den här samhällsordningen!

Aborträtten ger oss rätten att ifrågasätta vår position i samhället och är en grundläggande spelpjäs för våra rättigheter att leva som en jämställd samhällsmedborgare på våra egna villkor.

Upp till kamp, kvinnor.


Amandah Andersson

Student