Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vem är det egentligen som styr Vänsterpartiet?

Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet.
Foto: PAUL WENNERHOLM/TT
Förre partiledaren Jonas Sjöstedt.
Foto: SVT
Povel Johansson, ordförande Kommunistiska partiet.
Jan-Åke Karlsson, vice ordförande
Foto: Tor Härnqvist

Krigsvindar blåser. För att få vinden att mojna gäller det att släppa fram fredsduvan, inte krigshöken.

Vem är det egentligen som styr i Vänsterpartiet? Är det medlemmarna, det polariserade opinionstrycket eller en före detta partiledare bosatt i Vietnam? skriver Povel Johansson och Jan-Åke Karlsson, Kommunistiska partiet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vänsterpartiet har de senaste veckorna gjort en av de största omläggningarna av sin politik i partiets historia. Rysslands överfallskrig på Ukraina verkar inte bara ha släppt på Putins alla hämningar utan även på dem för vanligtvis sansade personer här hemma i Sverige. Världen målas just nu upp som svart eller vit. Den som vågar sig på att nyansera färgskalan blir genast stämplad Rysslandsvän eller landsförrädare. Är det detta tryck och denna rädsla som gjort att Vänsterpartiet glömmer såväl sitt eget partiprogram och medlemsdemokratin som den svenska historien?

Den svenska politiken med neutralitet och alliansfrihet har sitt ursprung i Jean Baptiste Bernadottes utrikespolitik från tidigt 1800-tal. En politik som hållit Sverige utanför två världskrig och gjort vårt land känt som en röst för fred, nedrustning och diplomati och mot krig, polarisering och kärnvapen.  

Fel att skicka vapen

Fördömandet av Rysslands krig måste vara kraftfullt, men det ryska agerandet motiverar inte att Sverige ska sluta vara en röst för fred för att bli en aktiv part i krig och konflikter. Att skicka svenska vapen till krigets Ukraina bryter inte bara mot allt det Sverige stått upp för under hela efterkrigstiden utan det utsätter oss för stora risker och försämrar både vårt anseende och säkerhetsläge. De svenska vapen som skickats till Ukraina har redan hamnat hos den öppet nazistiska Azov-bataljonen. Frågan är om svenska folket är medvetna om det? Är Vänsterpartiet beredda att ta sitt ansvar för beväpnandet av denna militära grupp?   

Ändrade sig efter Sjöstedts kritik

Vänsterpartiet röstade emot vapenexporten till Ukraina men ångrade sig redan samma dag. Omsvängningen sammanföll på ett märkligt sätt med att Vänsterpartiets förre partiledare öppet kritiserade agerandet. Sedan gick det fort för partiledningen att ändra sig och lägga om partiets politik. Det borde stämma till eftertanke att inte ens alla Natoländer skickar vapen till Ukraina utan i stället försöker medla och få slut på kriget. 

https://twitter.com/jsjostedt/status/1498264851780669445

Häromdagen kom utspelet att Vänsterpartiet vill skaka fram ytterligare 30-talet miljarder kronor till den svenska krigsmakten och höja försvarsanslagen till den nivå USA kräver att Nato-länderna ska ha; två procent av BNP.

Släpp fram fredsduvan – inte krigshöken

Krigsvindar blåser. När det drar ihop sig till storm är det viktigt att stå stadigt och inte flyga med i det allt högre konfrontativa tonläget. För att få vinden att mojna gäller det att släppa fram fredsduvan, inte krigshöken.

Många röster inom Vänsterpartiet har ifrågasatt och kritiserat partiledningens dramatiska omsvängning. Hur har denna förändring kunnat ske? För bara några veckor sedan hade Vänsterpartiet kongress och skärpte partiledningens milda skrivningar mot Nato. Vänsterpartiets medlemmar har tidigare beslutat att verka för att avveckla svensk vapenexport. Men medlemmarnas vilja verkar väga lätt. 

Vem är det som styr?

Vem är det egentligen som styr i Vänsterpartiet? Medlemmarna, det polariserade opinionstrycket eller en före detta partiledare bosatt i Vietnam? Är Vänsterpartiet en röst för fred, samförstånd och nedrustning eller en röst för militarism, splittring och elitism?


Av Povel Johansson

Ordförande Kommunistiska partiet

Jan-Åke Karlsson

Vice ordförande Kommunistiska partiet

Annie Lööf: Vänsterpartiet flörtar med SD-väljare 

[red]DEBATT:[/red] Är det opinionstrycket eller en fd partiledare bosatt i Vietnam?

0