STÄNGA GRÄNSER? Om Vellinge inte tar emot flyktingbarn, borde då Malmö inte stänga sina gränser för Vellingeborna och dess kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman, undrar dagens debattör ironiskt. Foto: Christer Wahlgren
STÄNGA GRÄNSER? Om Vellinge inte tar emot flyktingbarn, borde då Malmö inte stänga sina gränser för Vellingeborna och dess kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman, undrar dagens debattör ironiskt.  Foto: Christer Wahlgren

Vellingeborna tar våra jobb i Malmö

Publicerad
Uppdaterad

11 000 pendlare lämnar lågskattekommunen Velling varje morgon för jobb på andra orter. Varför ska Malmö betala för denna sociala turism, undrar Jennie Silis.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

OBS! Vi vill uppmärksamma läsare på att denna artikel är från 2009, och nu sprids på nytt i sociala medier.

 

Vellinge kommun rasar mot företaget Attendo Care som på Malmö stads uppdrag har hyrt trettio platser för ensamkommande flyktingbarn i Vellinge. Men om kommunen får säga nej till flyktingar, borde inte vi i Malmö få säga nej till Vellingebor då?
För Vellingeborna blir bara fler och fler. Vi i Malmö vet inte hur vi ska värja oss mot dem. De trettio flyktingbarn som nu diskuteras är ingenting mot de 11 000 personer som pendlar ut från Vellinge varje dag - en tredjedel av kommunens befolkning. Nästan alla åker till Malmö.
Här tar de inte bara våra jobb, de går också på våra gator, sliter på våra trottoarer, slänger skräp i våra papperskorgar och utnyttjar ljuset från våra gatlyktor om kvällarna. Säkerligen var det också en stor grupp Vellingebor som bevistade Malmöfestivalen i augusti och roade sig på gratiskonserterna runt om i centrum. De kommer alltså hit och snyltar på våra förmåner för att sedan ta stadsjeepen hem till Vellinge igen, där de betalar en av Sveriges lägsta kommunalskatter.

Den låga skattesatsen är knappast förvånande, speciellt inte eftersom kommunen tvingar många unga och äldre att flytta genom att inte bygga tillräckligt med flerbostadshus. Därigenom förvärrar man i stället bostadsbristen i grannkommunerna. Det finns bara ett uttryck för detta: social turism.
Problemet är inte bara ekonomiskt. Många ungdomar lämnar också Vellinge kommun på kvällen för att besöka Malmös nöjesliv. Om våra Malmöungdomar träffar på deras ungdomar ute på byn, kan de säkert komma att bli nerslagna med golfklubbor och andra tillhyggen. Cykelstölderna kan också öka när dessa säkerligen kriminella ungdomar kommer hit, hus kan sättas i brand och det skulle skapa en väldig oro bland Malmöborna. Frågan är om våra pensionärer kommer våga sig ut på gatorna något mer.
Det är också väldigt tveksamt om vi bör låta Vellingeungdomar få gå gymnasiet hos oss. Vi har ju våra egna ungdomar att tänka på. Man måste ta hand om sina egna först och det ena utesluter ju alltid konsekvent det andra.

Givetvis är det inte
Vellingeborna i sig som vi har någonting emot, om ni trodde det. Vi är bara rädda att de snart ska komma dragandes med hela sina familjer också. Men framförallt vill vi stänga Malmö för att vår solidaritet gentemot andra människor inte ska influeras av Vellingebornas världsbild. Vi gör naturligtvis det här för deras eget bästa. Kulturkrockarna blir alldeles för stora. Vi tror helt enkelt inte att Vellingeborna trivs här i Malmö med den billiga falafeln, myllret kring Möllevången och alla dessa invandrare som gör MFF:s mål på Swedbank stadion. Lika barn leka bäst.

Genom att stoppa Vellingebornas inresetillstånd i Malmö kan vi kanske förhindra att dessa värderingar får fäste även här. Vi kommer därför att undersöka vilka möjligheter vi har att stoppa denna cirkus - så här får det inte gå till.
Återigen vill vi betona att vi inte har någonting emot Vellingebor. Men varför ska Vellinges problem att skapa tillräckligt med arbetsplatser åt sin befolkning lösas av Malmö? Det kan inte heller vara ett kommunalt problem i Sverige att ta emot denna strida ström av tonårspojkar från oroshärdarna i Vellinge och där omkring.
Vi i Malmö motsätter oss helt enkelt att den svenska staten inte ger oss medel att hantera detta inflöde av personer från grannkommunen. Därför säger vi nej. Detta agerande, som också sker i andra mindre kommuner i Skåne, visar på ett sammanbrott för svensk politik. Detta måste lösas på nationell nivå. När ska Sverige sluta köra över vår kommunala självbestämmanderätt i denna fråga?

Nej, det är nog bäst att vi ställer in busslinje 100 och stänger Malmös gränser för gott. Vi inför visumtvång för kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman och de Vellingebor som illegalt försöker ta sig in kan vi placera i hyddor i Norrland.


JENNIE SILIS

FOTNOT: Naturligtvis vill jag inte stänga
kommungränsen på riktigt. Men ovanstående argument är precis dem som används för att hindra ensamma flykting- barn att få tak över huvudet i Vellinge.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag