Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårt förtroende för Wallström är förbrukat

Lisa Abramowicz.
Foto: Privat
Ulf Öfverberg.
Foto: Privat
Margot Wallström.
Foto: Lisa Mattisson

Margot Wallström framstår som inkompetent och undergräver de svensk-israeliska relationerna.

Hon håller helt enkelt inte måttet som utrikesminister och bör därför ta konsekvenserna av det, skriver Lisa Abramowicz och Ulf Öfverberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

2000, 2008 och 2013. Tre årtal då det palestinska ledarskapet avvisat mycket långtgående fredsförslag på en tvåstatslösning. Om detta inte ett ord i Ulf Bjerelds debattartikel till försvar för sin partivän Margot Wallström.

Inte heller ett ord om den dagliga palestinska hetsen mot judar med rent antisemitiska inslag. Och då från PA, Palestinska Myndigheten – inte endast Hamas - där ingen förväntar sig något annat.

Nu kanske inte en avhandling som är 26 år gammal den främsta empiriska källan att använda, när Ulf Bjereld hänvisar till sin egen avhandling från 1989 för att påstå att alla regeringar oavsett politisk färg varit lika kritiska till Israel. 

Visst, vi har tidigare kritiserat förre utrikesministern Carl Bildt för att vara flat mot Iran och Turkiet och okänslig mot Israel men nog är dagens regering häpnadsväckande amatörmässig och klumpig i sin hantering av diplomatin. De framstår som diplomatiskt dysfunktionella. Det gjorde aldrig Carl Bildt eller Ola Ullsten, på sin tid, heller.


För att säga det som i svensk debatt tydligen alltid måste uttalas som en bekännelse innan samtalet kan fortsätta: vi är för en tvåstatslösning och vi är emot bosättningar på det område som tidigare varit ockuperat av Jordanien och som Israel tog i sexdagarskriget 1967, det vill säga Västbanken. 

Ulf Bjereld gör ett föga övertygande försök till äreräddning av Margot Wallström. Kanske har hon ”inspirerats” av Amnesty, skriver han bland annat. Det är fascinerande att vi har en utrikesminister vars uttalande ger upphov till nästan skolastiska spekulationer om vad hon egentligen menade. Det är talande nog som exempel på att utrikesministern inte uttrycker sig särskilt tydligt när hennes egna partikamrater måste spekulera i vad hon avser.

Margot Wallström såväl som Ulf Bjereld är fixerade vid Israel. Underliggande deras resonemang återfinns tron på att de flesta konflikter i Mellanöstern löser sig bara konflikten mellan Israel och Palestina löses. Det är en analys som aldrig varit sann och i synnerhet efter 2000-talets islamism och jihadism bara är ett tecken på djup oförståelse och okunskap.


Även om konflikten mellan Israel och palestinierna löstes i morgon skulle det inte på något sätt påverka IS terrorhot mot Europa. Inte heller skulle det påverka Boko Harams härjningar i Nigeria, Hezbollahs och Hamas målsättning om att utplåna Israel. IS massmord och etniska rensning av kristna och andra minoriteter i Syrien och Irak, Assads terror mot sin egen befolkning i Syrien eller al-Qaidas terrorism. Och så vidare.

Margot Wallström framstår som inkompetent och har gjort mer, och på avsevärt kortare tid, än flera tidigare regeringar sammantaget för att undergräva de svensk-israeliska relationerna. Hon håller helt enkelt inte måttet som utrikesminister och bör därför ta konsekvenserna av det. Förtroendet, om det någonsin funnits, är nu definitivt förbrukat.

Vi är Israelvänner. Vad vi begär är att Israel ska behandlas som alla andra jämförbara stater. Varken bättre eller sämre. Den uppgiften klarar inte Margot Wallström.


Lisa Abramowicz

Generalsekreterare Svensk Israel-Information

Ulf Öfverberg

Ordförande Samfundet Sverige-Israel Stockholm