Thord Palmlund. Foto: Privat.Thord Palmlund. Foto: Privat.
Thord Palmlund.  Foto: Privat.
Abdul Alzrak, 41, från Syrien och hans familj var några av dem som blev avhysta från tåget från Köpenhamn till Malmö. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENAbdul Alzrak, 41, från Syrien och hans familj var några av dem som blev avhysta från tåget från Köpenhamn till Malmö. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Abdul Alzrak, 41, från Syrien och hans familj var några av dem som blev avhysta från tåget från Köpenhamn till Malmö. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Vårt eget agerande orsakade krisen

Publicerad

Vad som ledde fram till flyktingkrisen är vad som är politiskt viktigt, inte vad som hände 2015. Följande fem saker behöver regeringen nu därför kartlägga, skriver Thord Palmlund, chef för invandrarverket 1980-88.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Regeringen tillsätter en utredning om flyktingkrisen 2015, som skall utföras av lagmannen Gudrun Antemar. Detta initiativ är välkommet, men utan tillgång till direktiven kan jag inte annat än känna oro inför rubriken.

Om denna utredning begränsas till krisen 2015, och betraktar vad som hände 2014 och tidigare som ett förspel av begränsad betydelse, begår man ett katastrofalt misstag.

Vad som ledde fram till krisen är vad som är politiskt viktigt, eftersom det kan ge oss viktiga insikter för framtiden. Vi kan inte utesluta att vad som gjordes eller underläts före krisen är dess främsta förklaring.

 

För att få en nödvändig bakgrund till krisen behöver följande kartläggas:

 Situationen i Mellanöstern och utflödet av flyktingar från Syrien.

 Det internationella humanitära svaret på krisen i Mellanöstern, främst FN:s program för att hjälpa flyktingar från Syrien. Enligt uppgift fick programmen 30-40 procent av de pengar de behövde, vilket var otillräckligt för att erbjuda överlevnadshjälp för flyktingarna, inklusive sjukvård och skola för deras barn, samt stöd till Syriens mest utsatta grannländer. Vilken roll spelade Sverige som bidragsgivare och politisk aktör för att stödja organisationernas resursmobilisering? Vad var konsekvenserna av resursbristen?

 Vilken roll spelade EU under åren före krisen 2015? Hur agerade Sverige inom EU?

 Sveriges reaktion när flyktingströmmen till Sverige ökade 2014 och SD inför valet 2014 utnyttjade den ökande flyktinginvandringen för att vinna röster på sin invandrarfientlighet. Hur reagerade regeringen? Hur reagerade partierna utanför regeringen?

 Valresultatet 2014 gav en signal om att en växande andel av väljarna var kritiska till flyktinginvandringen, vilket gav utdelning för SD som stärkte sin ställning i riksdagen. Under tiden fortsatte asylinvandringen att öka. Hur agerade de demokratiska partierna i flyktingfrågan under perioden mellan valet 2014 och flyktingkrisen ett år senare?

 

Endast med dessa frågor klarlagda går det att utföra en meningsfull utredning om flyktingkrisen 2015.  

Inte minst kan kartläggningen av perioden före göra klart för oss om krisen, som jag tror, i stor utsträckning orsakades av Sveriges eget agerande – eller brist på handlande.

Visst kan man utreda åtgärderna på hösten 2015. Men hur intressant är det? Krisen i Mellanöstern började inte 2015.

 

Thord Palmlund

Chef för invandrarverket 1980-88

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag