Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vårt eget agerande orsakade krisen

Thord Palmlund. Foto: Privat.
Abdul Alzrak, 41, från Syrien och hans familj var några av dem som blev avhysta från tåget från Köpenhamn till Malmö. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Vad som ledde fram till flyktingkrisen är vad som är politiskt viktigt, inte vad som hände 2015. Följande fem saker behöver regeringen nu därför kartlägga, skriver Thord Palmlund, chef för invandrarverket 1980-88.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Regeringen tillsätter en utredning om flyktingkrisen 2015, som skall utföras av lagmannen Gudrun Antemar. Detta initiativ är välkommet, men utan tillgång till direktiven kan jag inte annat än känna oro inför rubriken.

Om denna utredning begränsas till krisen 2015, och betraktar vad som hände 2014 och tidigare som ett förspel av begränsad betydelse, begår man ett katastrofalt misstag.

Vad som ledde fram till krisen är vad som är politiskt viktigt, eftersom det kan ge oss viktiga insikter för framtiden. Vi kan inte utesluta att vad som gjordes eller underläts före krisen är dess främsta förklaring.

 

För att få en nödvändig bakgrund till krisen behöver följande kartläggas:

 Situationen i Mellanöstern och utflödet av flyktingar från Syrien.

 Det internationella humanitära svaret på krisen i Mellanöstern, främst FN:s program för att hjälpa flyktingar från Syrien. Enligt uppgift fick programmen 30-40 procent av de pengar de behövde, vilket var otillräckligt för att erbjuda överlevnadshjälp för flyktingarna, inklusive sjukvård och skola för deras barn, samt stöd till Syriens mest utsatta grannländer. Vilken roll spelade Sverige som bidragsgivare och politisk aktör för att stödja organisationernas resursmobilisering? Vad var konsekvenserna av resursbristen?

 Vilken roll spelade EU under åren före krisen 2015? Hur agerade Sverige inom EU?

 Sveriges reaktion när flyktingströmmen till Sverige ökade 2014 och SD inför valet 2014 utnyttjade den ökande flyktinginvandringen för att vinna röster på sin invandrarfientlighet. Hur reagerade regeringen? Hur reagerade partierna utanför regeringen?

 Valresultatet 2014 gav en signal om att en växande andel av väljarna var kritiska till flyktinginvandringen, vilket gav utdelning för SD som stärkte sin ställning i riksdagen. Under tiden fortsatte asylinvandringen att öka. Hur agerade de demokratiska partierna i flyktingfrågan under perioden mellan valet 2014 och flyktingkrisen ett år senare?

 

Endast med dessa frågor klarlagda går det att utföra en meningsfull utredning om flyktingkrisen 2015.  

Inte minst kan kartläggningen av perioden före göra klart för oss om krisen, som jag tror, i stor utsträckning orsakades av Sveriges eget agerande – eller brist på handlande.

Visst kan man utreda åtgärderna på hösten 2015. Men hur intressant är det? Krisen i Mellanöstern började inte 2015.

 

Thord Palmlund

Chef för invandrarverket 1980-88

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!