Vårt bistånd hjälper HBTQI-personerna

Liberalerna och Fredrik Malm vill att det svenska miljardbiståndet till Tanzania stoppas så fort som möjligt.
Foto: Magnus Fröderberg
Biståndet är inte kravlöst, skriver Annica Hjerling, utrikespolitisk talesperson för MP.
Foto: Fredrik Hjerling

Om Sverige skulle dra tillbaka allt bistånd till Tanzania nu, överger vi HBTQI-personer, MR-aktivister, journalister, kvinnor och flickor i en mycket utsatt situation, skriver MP  i en replik till Liberalerna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | BISTÅND. Fredrik Malm skriver i Expressen att han vill dra in allt bistånd till Tanzania och att Sverige måste sluta finansiera regimer som förföljer homosexuella.

Situationen och utvecklingen i Tanzania är mycket allvarlig och väldigt oroande. Under en längre tid har medborgarnas demokratiska utrymme minskat och vi ser en bristande respekt för mänskliga rättigheter. Särskilt oroande är de uppgifter vi nu nås av där ledare i landet signalerar att de jaga och fängsla homosexuella. Om Sverige skulle dra tillbaka allt bistånd till Tanzania nu, överger vi HBTQI-personer, MR-aktivister, journalister, kvinnor och flickor i en mycket utsatt situation. Det vore givetvis helt förödande.


LÄS MER: Din skatt går till hetsjakt på homosexuella

LÄS MER: Tio män gripna för homosexualitet: "Fruktansvärt"


Vårt givande är inte alls kravlöst

Med anledning av korruptionen och människorättssituationen i landet upphörde Sverige att ge ett generellt budgetstöd redan 2015. Sedan dess har stöd endast gett till vissa sektorer och endast mot uppvisning av resultat. Biståndet är alltså inte alls, som Fredrik Malm (L) skriver, kravlöst. Det svenska biståndet som går till att skydda mänskliga rättigheter har stärkts och regeringen har tidigarelagt arbetet med att ta fram en ny strategi för Tanzania.


LÄS MER: MP vill att din skatt går till hipsters och latmaskar på elcykel


Biståndet har gjort mycket nytta

Det bistånd som har utbetalats har uträttat mycket viktigt arbete. Bland annat har det hjälpt gravida flickor att kunna gå i skolan och gett fler fattiga tillgång till energi som dessutom är förnybar. Eftersom det sker en negativ demokratisk utveckling i landet har biståndet riktats om så att en större andel går till människorättsorganisationer. Bland annat till organisationer som arbetar med HBTQI- personers skydd och rättigheter.

Det är viktigt att Sverige fortsätter vara en stark biståndsgivare, särskilt i länder där situationen är mycket svår. Det är där vi behöver stödja de som är mest utsatta. Därför ska vi fortsätta med vår feministiska utrikespolitik.


Av Annica Hjerling (MP)

Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson