Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Värnplikten är inte nödvändig över huvud taget

Simon Palme.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

En återgång till värnplikt är inte bara moraliskt oförsvarbar, den innebär dessutom en stor ekonomisk skada, skriver Centerstudenters Simon Palme.  

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag vaknade tvåhundra tusen svenska ungdomar till en obehaglig överraskning. Regeringen har bestämt att många av de som är födda 1999 och 2000 kommer kallas till mönstring redan i sommar. De som har planerat att arbeta, söka till drömutbildningen eller göra utlandsresor efter studenten kommer få vänta.

För de flesta varar ovissheten till någon gång efter sommaren när Pliktverket meddelar sitt beslut, men för 4 000 ungdomar kan framtidsplanerna helt tvingas åt sidan.

Under det senaste året har många svenskar förespråkat en återgång till värnplikten. Det är förståeligt att många människor är oroade över Sveriges försvarsförmåga och vill se rejäla förändringar. Jag delar den oron - men ett återinförande värnplikt är fel sätt att kanalisera den.


LÄS MER: Värnplikten är ett långtgående övergrepp 


De värsta argumenten för värnplikt är de som inte ens relaterar till försvarsförmågan. Bland annat Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski har påstått att vi behöver värnplikten för att skapa integration. Det stämmer inte att värnplikten skapar integration - tvärtom bidrar den till ökade skillnader mellan människor vilket till exempel en studie från  Göteborgs Universitet visade i höstas. Enligt forskarna leder värnplikt till ökad brottslighet bland de som redan påbörjat en kriminell bana, medan personer med en socioekonomiskt stark bakgrund inte berördes.

Sverige behöver en betydligt starkare försvarsförmåga.

Sverige behöver en betydligt starkare försvarsförmåga. Det kräver att mer pengar tillförs försvaret. Men lösningen är inte att bygga upp ett system med tvångsarbete. Tvångsarbete har inte varit lösningen när vi har haft brist på jobb inom vården eller polisen och borde så inte vara lösningen när antalet soldater sinar heller.

En återgång till värnplikt är inte bara moraliskt oförsvarbar, den innebär dessutom en stor ekonomisk skada. Enligt en OECD-studie skulle Sveriges tillväxt minska med 20 miljarder kronor om värnplikten återinförs.


LÄS MER: Militärforskaren: därför behöver vi återinföra värnplikten 


Men framförallt borde fler inse att värnplikten över huvud taget inte är nödvändig. Det finns mycket vi kan göra för att stärka försvarsförmågan som är betydligt bättre än återinförd värnplikt. Här kommer därför fem alternativ till Peter Hultqvist och regeringen:

1. Höj soldaternas löner. När vi har brist på soldater bör regeringen bry sig mer om varför soldater hoppar av, än om hur vi kan tvinga in nya soldater till anställning. Soldaterna har alldeles för låga löner i förhållande till arbetet de utsätts för och detta behöver komma till en förändring.

2. Öka antalet förband. Sverige bör spendera minst 2 procent av landets BNP på försvaret. Pengarna bör bland annat gå till att öka antalet förband och att skapa fler jobb inom försvarsmakten.

3. Tillför mer pengar till civilförsvaret. I det civila försvaret finns en otrolig potential att hjälpa till vid alla möjliga sorters kriser. Vi behöver ytterligare satsningar på det civila försvaret för att rusta Sverige bättre för alltifrån naturkatastrofer till psykologisk krigföring och väpnade angrepp.

4. Ansök om svenskt Nato-medlemskap. Sverige har länge varit starkt beroende av USA:s stöd för att trygga sin försvarsförmåga. Låt oss ta steget fullt ut och bli en del av försvarsalliansen. Det ökar både vår trygghet och vår möjlighet att påverka de Nato-operationer som vi redan är en del av.

5. Kvalitetssatsningar. I dag är det inte kvantitet som avgör vilken försvarsmakt som är starkast. Och även om så vore fallet kommer Sveriges styrka aldrig ligga i att vi har flest soldater. Sverige måste istället satsa mer på kvalitet. Vi behöver istället ligga i framkant när det kommer till avancerade vapensystem och mer välutbildade soldater.

Vi får vad vi betalar för. Satsningar på tvångsrekrytering av unga personer är inte bara omoraliskt, dåligt för integrationen och negativt för svensk ekonomi. Det är dessutom en dålig prioritering för den som vill ha valuta för sina skattepengar.


Simon Palme

Förbundsordförande Centerstudenter