Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningsklockorna dånar – nu fördjupas elkrisen

Den svenska elkrisen växer och fördjupas, skriver Mats Persson och Arman Teimouri.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT
Mats Persson är ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.
Foto: JESSICA GOW/TT
Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson för Liberalerna.
Foto: ALI LORESTANI/TT

Den svenska elkrisen växer och fördjupas. Den är alarmerande och den kräver insatser. Lyset är tänt, men riskerna är stora. Varningsklockorna dånar.

Varför tar du inte elkrisen på allvar, Magdalena Andersson? skriver Liberalernas Mats Persson och Arman Teimouri.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Elkrisen växer och fördjupas med skenande elpriser som gång på gång slår nya rekord. På grund av elbristen i stora delar av landet har det i princip varit regel än undantag att Sverige bränt olja i Karlshamns oljekraftverk. Detta är alarmerande. Svenska folket drabbas och klimatet skadas. 

Självförvållade problem

Händelser i vår omvärld har bidragit till att driva upp elpriset. Men om sanningen ska fram är Sveriges akuta elkris självförvållad. Det har nämligen varit en förfärligt dålig affär för svenska folket att Socialdemokraterna har spelat bort fyra kärnkraftsreaktorer, samtidigt som inte tillräckligt mycket av den el som produceras i norr når fram dit den behövs. Sedan reaktorerna i Barsebäck stängdes är exempelvis enbart Skånes elbehov ungefär fyra gånger större än den regionala produktionen. 

Sveriges blivande statsminister Magdalena Andersson förstår inte allvaret, skriver debattörerna.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

För människor söder om Gävle, som bor i landets två södra elregioner där det finns ett underskott på el, pågår just nu ett elprisrally. Men till och med i norr där det mesta av vindkraftsutbyggnaden sker är elbristen ett konkret problem. I exempelvis västerbottniska Robertsfors tvingades man säga nej till en företagsetablering om 2 000 nya jobb, på grund av att elförsörjningen inte kunde tryggas.

Så mycket mer betalar en skåning

Nya, unika siffror, som Riksdagens utredningstjänst har tagit fram på uppdrag av Liberalerna, visar att prisskillnaderna på el har ökat dramatiskt de senaste åren. Det är framför allt sedan 2020 som prischocken har slagit till mot svenskar i södra Sverige. Det hänger givetvis ihop med att kärnkraftsreaktorerna Ringhals 2 och 1 stängdes ner i december 2019 respektive 2020.

Det har varit en förfärligt dålig affär för svenska folket att S har spelat bort fyra kärnkraftsreaktorer.

Svenska elkunder möter numera sällan samma elpriser och Sverige slits isär. 2019, när de två reaktorerna ännu var i drift, fungerade kraftsystemet bättre och prisskillnaden var fortfarande relativt liten, men förra året var prisskillnaden i genomsnitt 237(!) procent. Det betyder att en villaägare i Lund årligen betalar över 13 000 kronor mer för elen än en villaägare i Umeå. Detta är helt orimligt och är djupt orättvist. Tillgång till el är en grundläggande nödvändighet i ett modernt välfärdssamhälle. Inte accepterar vi att ett mobilabonnemang kostar över 200 procent mer i Malmö än i Haparanda?

Hårresande uttalande från Andersson

Ministrar från Socialdemokraterna och Miljöpartiet har som ett mantra upprepat att Sverige inte har någon elkris och slagit sig för bröstet över att Sverige har överskott av el på årsbasis. Nyligen sa Magdalena Andersson att problemet inte är så stort för svenska hushåll, utan mest något för länder på kontinenten att hantera. Det är ett hårresande uttalande. Det vittnar om att Sveriges blivande statsminister inte förstår allvaret i situationen. 

Låt oss vara tydliga: Den svenska elkrisen växer och fördjupas. Den är alarmerande och den kräver insatser. Lyset är tänt, men riskerna är stora. Varningsklockorna dånar.

S, C och MP röstar alltid emot

Liberalerna har agerat i Riksdagen för att rädda den svenska kärnkraften och därmed undvika dagens elkris. Men de rödgröna partierna och Centerpartiet röstar emot varje gång. Istället hävdar man med en dåres envishet att Sverige inte har några problem.

Varför tar du inte elkrisen på allvar, Magdalena Andersson?


Av Mats Persson (L)

Ekonomisk-politisk talesperson

Arman Teimouri (L)

Näringspolitisk talesperson