DEBATT. Sverige har bland de minsta inkomstskillnaderna i världen. Det beror dels på små löneskillnader, dels på våra höga skatter på inkomster. I kombination med den betydande omfördelning av pengar som sker genom den skattefinansierade välfärden innebär det också att skillnaden mellan den som arbetar och den som inte gör det är mycket liten. Det hindrar inte Socialdemokraternas egen tankesmedja Tiden att tillsammans med LO-ekonomer nu presentera vad som måste beskrivas som en skattechock.
Oroväckande rapport från Tiden
I en ny rapport förespråkar de exempelvis nya skatter på arv och gåvor. Skatter som avskaffades av Göran Persson-regeringen 2004 av två mycket enkla anledningar. De gav nästan inga intäkter till statskassan (0,1 procent av BNP), men fick oerhört skadliga effekter. Kapital, människor och företag flyttade ut ur landet för att undvika att familjeföretag styckades upp i samband med arvsskiften.
Det ska helt enkelt inte gå att jobba ihop till en segelbåt eller ett hus med sjötomt.
Efter avskaffandet – och i kombination med att förmögenhetsskatten slopades – har kapital och entreprenörer flyttat tillbaka till Sverige och fler väljer att starta och driva företag här. Det gör Sverige rikare och skapar arbetstillfällen.
Sveriges mest hatade skatt
De vill också återinföra den statliga fastighetsskatten. När den avskaffades var den en av Sveriges mest avskydda skatter. På goda grunder. Trots att begränsningsregler infördes för att förhindra de mest uppenbara avigsidorna med skatten – exempelvis att änkor och änklingar tvingades bort från sitt hus när en inkomst försvann – var motståndet stort. Nu ska fastighetsskatten tillbaka och det utan takregler. Vi ska alltså återigen få uppleva hur folk tvingas bort från sina hus och sommarstugor.
Missunnsamhet mot båtägare
Ytterligare ett förslag är att beskatta vad debattörerna kallar ”lyxegendomar”. Som exempel nämner man båtar eftersom ”höginkomsttagare är kraftigt överrepresenterade bland båtägare”. Man erkänner att detta inte skulle generera särskilt stora intäkter. När man läser rapporten blir det tydligt att syftet i första hand inte heller är att öka skatteintäkterna.
Inget av förslagen har potential att inbringa substantiella summor till statskassan. Snarare tycks ambitionen vara att minska klyftor genom att kapa topparna. Det ska helt enkelt inte gå att spara eller jobba ihop till en segelbåt eller ett hus med sjötomt.
Det är ändå befriande ärligt att ledande socialdemokrater inte låter personlig frihet och tillväxt stå i vägen för ren och skär missunnsamhet. Men skulle Socialdemokraterna återigen låta denna typ av avund bli vägledande för politikens utformning så skulle vi alla bli fattigare, något som inte tycks avskräcka författarna.
Skadar Sverige allvarligt
Denna längtan till det högskatteland som vi upplevde på 70- och 80-talen där staten kvävde individer och företag, och där skatterna på inkomst ibland översteg 100 procent, skadade Sverige allvarligt. Den långa resa som vi därefter gjort, där såväl borgerliga som Socialdemokratiska regeringar sänkt skatter, har gått åt rätt håll, men är långt ifrån fullbordad.
Vi har alla fått det bättre, men mycket återstår när en vanlig löntagare inte ens får behålla hälften av vad han eller hon har arbetat ihop.
Av Christian Ekström
Vd Skattebetalarna