Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varken kan eller vill konkurrera med SD

Helena Trotzenfeldt.
Tomas Brandberg (SD).
Sten Storgärds.
Foto: Sofia Arkestaal.

Vi är ense om att M haft ett “enormt tapp” till SD, men de gick för över ett år sedan, skriver Helena Trotzenfeldt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK.

Sten Storgärds påstår att jag skrivit att exmoderater aldrig ska välkomnas tillbaka till partiet, men jag skrev att vi bör sluta kämpa för att få dem tillbaka - inte att vi inte ska hålla en dörr öppen. Vårt “mål måste alltid vara att det ska gå så bra som möjligt för M och så dåligt som möjligt för andra partier”, skriver han. Till vilket pris som helst om det gagnar opinionssiffrorna?

M ska inte vara ett “safe space” för “politisk korrekthet” och att vi ska “acceptera en viss mångfald bland idéer och uttryckssätt”. Vad betyder det?

Fritt fram att sprida hat mot religiösa och etniska grupper? Aldrig. Att kunna diskutera svåra frågor? Absolut.

Brandberg (SD) replikerar att SD “insåg mycket tidigare än till exempel Anna Kinberg Batra att det Reinfeldt höll på med var ohållbart”. Som jag skrev i somras: alliansen åstadkom många bra reformer, även om vi kunde ha gått längre. SD och M har helt olika syn på invandrare. SD vill hålla dem till ett absolut minimum, men M anser att arbetskraftsinvandring är bra för Sverige. SD har också en ekonomisk politik som ligger mycket närmare S än M.


LÄS MER: Sluta sörja de som lämnat M för SD


Jag vet flera som väljer SD för att de vill se hårdare straff eller ett starkare försvar. De allra flesta har dock lämnat oss för att de delar SD:s syn på att invandrare förstör Sverige. Främlingsfientliga partier ligger runt femton procent även i andra länder. Vi bör sträva efter att ändra attityder i samhället så att andelen krymper, men inte efter att locka väljare med helt andra värderingar. Flera aktiva moderater jag pratat med tar upp valstugeskandalen för några år sedan som exempel.

Vi är ense om att M haft ett “enormt tapp” till SD, men de gick för över ett år sedan. SD har krympt med 2-4 procentenheter sedan 2015. Men jag är överens med Storgärds om att vi behöver bygga vår egen politik. Många M-väljare känner dock att exmoderater sliter och drar i partiet och vi är rädda att M till slut kan komma att gå dem till mötes. Dagens partiledning har ändå vårt förtroende.

Vi vill se M fokusera framåt, och acceptera att våra före detta partikamrater faktiskt lämnat oss för ett parti som passar dem bättre, och som vi inte vare sig kan eller bör konkurrera med.


Helena Trotzenfeldt

Författare, debattör och medlem i Moderaterna