Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varje land har ansvar för sitt eget gränsskydd

Region Uppsala ska börja ta 400 kronor för alla patienter som åker ambulans till sjukhus. Gustaf Drougge från tankesmedjan Synaps tycker att det är en bra idé. Kalle Sundin från tankesmedjan Katalys tycker det är befängt att tro att det skulle ha någon effekt.
Heléne Fritzon (S), delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet.
Varje land har redan i dag ansvaret för att skydda sin gräns och så bör det fortsatt vara, den gränskontrollen ska inte finansieras av EU, skriver Heléne Fritzon (S). På bilden gränsen mellan Polen och Belarus.
Foto: Michal Dyjuk / TT NYHETSBYRÅN

Det helt avgörande att EU:s migrationspakt kommer i mål.

Men varje land har ansvaret för att skydda sin gräns – det ska inte finansieras av EU, skriver Heléne Fritzon (S). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. För oss socialdemokrater är det grundläggande att den som har rätt att söka asyl får göra det. Men fler länder måste vara med och dela på ansvaret. Det visar inte minst den ohållbara situationen under migrationskrisen. Med anledning av det har Europaparlamentet äntligen kommit fram till en stark kompromiss för en gemensam migrationspakt. Det är avgörande att EU:s medlemsländer samarbetar för att vi ska få ordning och reda i migrationspolitiken.  

Stora kompromisser har gjorts för att hitta en lösning, detta för att hitta en lösning som håller över tid. Här har Moderaternas Tomas Tobé gjort ett ansenligt arbete i en av paktens fyra filer.

Tobé påstår dock i sin debattartikel att vi Socialdemokrater inte vill skapa förutsättningar för ökad kontroll vid yttre gräns. Det stämmer inte. EU:s gräns ska kunna försvaras. Men Tobé och hans partigrupp vill att EU ska finansiera stängsel och bygga murar. 

Förslaget innebär att betydande resurser ska användas till detta. Varje land har redan i dag ansvaret för att skydda sin gräns och så bör det fortsatt vara, den gränskontrollen ska inte finansieras av EU. 

Häpnadsväckande konflikt

Tobé behöver inte oroa sig över Socialdemokraternas hållning i migrationspolitiken. Han behöver i stället oroa sig över Sverigedemokraterna som valt att på riktigt kroka arm med högerextremister för att stoppa migrationspakten. 

Under hela valrörelsen berättade SD, M, KD och L hur överens de var just i migrationspolitiken. Det är därför helt häpnadsväckande att se SD och M i öppen konflikt i debatten. 

Det helt avgörande att EU:s migrationspakt kommer i mål. Vi socialdemokrater kommer att fortsätta vara aktiva och samarbetsvilliga för att få den på plats. Det är Moderaterna som måste svara på om de får stöd också av sitt samarbetsparti, SD, för att få igenom sitt förslag.


Av Heléne Fritzon (S) 

delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet 

S: ”Förlorad budget” SD: ”Det är inte sant” 

Gör regeringen för lite för att motverka den ekonomiska krisen eller skulle stora stimulanser göra saken värre? Mikael Damberg (S) tycker att vårbudgeten är en förlorad chans. Oscar Sjöstedt (SD) tycker att vårbudgeten är bra.