Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför vill vår regering främja skuggsamhället?

Regeringen för en politik som kommer innebära att den aktivt underlättar för personer som vill leva under falsk identitet i Sverige, skriver debattörerna från KD.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Hans Eklind (KD), migrationspolitisk talesperson.
Foto: RIKSDAGEN
Ingemar Kihlström (KD), riksdagsledamot i justitieutskottet.

Med över 400 000 samordningsnummer i händerna på personer som inte styrkt sin identitet behövs en rejäl omstart.

Skatteverket bör få i uppdrag att makulera samtliga samordningsnummer, såvida inte personerna bakom kan inställa sig och visa korrekta ID-handlingar, skriver Hans Eklind och Ingemar Kihlström (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är alldeles för lätt att leva i Sverige med en falsk identitet. Inte minst på grund av samordningsnummer, ett tillfälligt personnummer som ges till personer som inte är folkbokförda här. Av de 870 000 samordningsnummer som finns bedömer Polisen och Skatteverket att över 400 000 har getts till personer som inte styrkt sin identitet. Gränspolisen konstaterade nyligen ”Vi har ett parallellsamhälle som bara växer och vi har tappat kontrollen över vilka som är här”. Kristdemokraterna menar därför att vi ska återkalla samtliga samordningsnummer för att få ordning och reda.

Skatteverket larmade för ett år sen

Svenska samordningsnummer är lätta att komma över, de bjuds ut på nätet, inte sällan på ryska sajter, för några tusenlappar. Identiteten behöver inte styrkas, och behövs det räcker det ofta med en papperskopia på en ID-handling. En sådan kan förstås manipuleras digitalt med vilken dator som helst.

För ett år sedan skrev Skatteverket rapporten ”Samordningsnumrens roll i samhället”. I den pekar Skatteverket på ett antal problem som systemet med de tillfälliga personnumren, samordningsnumren, skapar. Skatteverket gör bland annat bedömningen att numren inte ska kunna begäras av fler aktörer, att de ska tidsbegränsas och att ID-kontrollerna måste skärpas

Regeringen hjälper skuggsamhället växa

Regeringen går dock i rakt motsatt riktning jämfört med Skatteverkets rekommendationer. I september tillsattes en utredning för att minska felen i folkbokföringen. Det är i alla fall rubriken. Läser man det finstilta framkommer dock att ambitionen är annorlunda, framför allt vad gäller samordningsnumren. I en tid då vi med alla till buds stående medel behöver bekämpa skuggsamhället vill regeringen i stället underlätta för detsamma. Utredningen ska nämligen föreslå åtgärder som utvidgar möjligheterna för enskilda att ansöka, de vill att fler aktörer ska ges möjlighet att ansöka om samordningsnummer, att dessa ska tilldelas fler asylsökande och att numren ska bli mer användbara i samhället.

Med det växande skuggsamhället följer svartarbete, utnyttjande, kriminalitet, dåliga arbetsmiljöer och boendesituationer. Det måste stävjas.

Regeringens brist på probleminsikt hade varit uppseendeväckande om det inte vore för att vi kommit att bli så vana vid den. Men nu för alltså regeringen en politik som kommer innebära att den aktivt underlättar för personer som vill leva under falsk identitet i Sverige.

Gör om hela systemet

Kristdemokraterna föreslår i stället den raka motsatsen till regeringens förslag. Hela systemet borde få en rejäl omstart. Skatteverket bör få i uppdrag att makulera samtliga samordningsnummer, såvida inte personerna bakom kan inställa sig hos Skatteverket och styrka sin identitet med ID-handling.

För det andra ska de samordningsnummer som utfärdas tidsbegränsas. Tidsgränserna bör vara flexibla. Den som exempelvis köper en bil kanske bara behöver ett nummer som är aktivt under en månads tid, medan den som ska arbeta här kontinuerligt behöver ett som sträcker sig över flera år. Vi delar dock Skatteverkets inställning att numren max ska vara aktiva i fem år och avaktiveras om numret inte längre är aktivt. Identitetskraven bör vidare skärpas betydligt. ID-handlingar bör medtagas och kontrolleras hos Skatteverket genom fysisk inställelse, inte genom papperskopior.

Ett av vår tids största problem

Det växande skuggsamhället är ett av de största problemen vi har i Sverige. Med det följer svartarbete, utnyttjande, kriminalitet, dåliga arbetsmiljöer och boendesituationer. Det måste stävjas. Regeringens felriktade politik riskerar i stället att förvärra den.


Av Hans Eklind (KD)

Migrationspolitisk talesperson

Ingemar Kihlström (KD)

Riksdagsledamot i justitieutskottet