Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför vill SD ge svenska skattepengar till Orbán?

Karin Karlsbro, europaparlamentariker för Liberalerna.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna bryr sig främst om en sak – kampen mot liberala värden.

Annars skulle de aldrig vilja ge svenska skattepengar till Ungern och Polen, skriver EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nyligen röstade Sverigedemokraterna i Europaparlamentet nej till att respekt för demokratins och rättsstatens principer ska vara ett villkor för EU-bidrag. 

Det är bortom all rimlig förståelse hur SD kan försvara att svenska skattebetalares pengar ska gå rakt ned i fickan på totalitära ledare som ungerska Viktor Orbán. 

Den Europeiska unionen ska bygga på värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna. 

Så lyder artikel 2 i EU-fördraget. 

Värdena i artikel 2 utgör villkoren för EU-medlemskapet och varje medlemsland har frivilligt bundit sig till att alltid försvara dem. 

Tystar medier

Därför är det extremt allvarligt att det sedan flera år sker en systematisk nedmontering av dessa värden i medlemsländerna Polen och Ungern. 

De respektive makthavarna ger sig på domstolsväsendets oberoende, tystar medier och går till hård attack mot grundläggande fri- och rättigheter. 

Läget utgör en regelrätt rättsstatskris som urholkar det fundament EU står på och hotar hela dess framtid.  

Liberalerna vill ha ett Europasamarbete som bygger på värderingar, där det ska råda nolltolerans mot det som nu sker i Polen och Ungern. 

Vi ser med fasa hur de så nonchalant kan kränka EU:s gemensamma värden och samtidigt dra nytta av EU-medlemskapets alla fördelar. 

Initiativet motarbetas av SD

Ungern och Polen är bland de EU-länder som mottar absolut mest EU-stöd. Det är inte rätt och en skymf mot övriga EU-länder. 

Liberalerna har därför länge förespråkat att total efterlevnad av EU-fördragets artikel 2 måste vara ett villkor för att motta EU-stöd. 

Genom att införa en sådan princip, en så kallad konditionalitetsprincip, skulle vi kunna strypa EU-stödet till Polen och Ungern.

Det är överraskande att SD tycker att Orbáns totalitära projekt är en rimlig utgiftspost för EU

Ett sådant villkor motarbetas alltså av Sverigedemokraterna.

EU:s nästa långtidsbudget, den så kallade MFF, förhandlas just nu för fullt. 

Förra veckan röstade Europaparlamentet om en budgetresolution där en av punkterna var att nästa MFF för åren 2021-2027 ska innehålla en konditionalitetsprincip. 

Samtliga övriga svenska ledamöter röstade för, men SD:s röstade alla emot. 

En icke-liberal stat

Det är väl ingen hemlighet att Sverigedemokraterna ser Ungern som ett föregångsland.

Det är inte så konstigt, Orbán proklamerade 2014 att han är i färd med att bygga en ”icke-liberal stat” och det är något liknande som SD vill uppnå här i Sverige.

Partisekreteraren Richard Jomshof har beklagat sig över att svenska medier inte fungerar som medierna i Ungern. 

Jimmie Åkesson väljer Ungerns premiärminister Victor Orbán framför Tyskland förbundskansler Angela Merkel alla dagar i veckan och före detta SD-toppar emigrerar dit.

SD:s Europaparlamentariker Peter Lundgren har klargjort flera gånger att han inte tycker att utvecklingen i Ungern kräver ett överträdelseförfarande från EU.

Bryr sig främst om en sak

Men det är ändå överraskande att SD, som är militanta motståndare till en ökad svensk medlemsavgift för att kompensera för Brexit, tycker att Orbáns totalitära projekt är en rimlig utgiftspost för EU. 

De slår sig ständigt för bröstet om att värna svenska intressen, men ser inget problem med att svenska skattebetalares pengar går till EU:s skurkregeringar. 

Sverigedemokraterna vill framställa det som att de står på svenskarnas sida. 

Men tittar man på hur de röstar i Europaparlamentet framkommer det att de främst bryr sig om en sak - kampen mot liberala värden. 

Det är en kamp som de gärna ser att EU är med och finansierar.


Av Karin Karlsbro (L)

EU-parlamentariker


0