Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför tvingar ni mig som är döende att söka jobb?

Försäkringskassans regelverk är resultatet av er politik. Den andas inte omsorg om dem som är svagast och mest utsatta, skriver Jenny Pahlberg till Annika Strandhäll, Stefan Löfven och Magdalena Andersson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Jag älskade mitt jobb. Jag är skicklig i mitt yrke. Jag älskade att vara frisk. Men nu är jag sjuk i cancer, skriver Jenny Pahlberg.
Foto: PRIVAT

Cancersjuka Jenny Pahlberg skriver öppet brev till Annika Strandhäll, Stefan Löfven och Magdalena Andersson:

Jag vill leva mina sista år med rimlig ekonomisk trygghet. Tror ni på allvar att någon vill anställa mig under rådande omständigheter?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Öppet brev till Annika Strandhäll, Stefan Löfven och Magdalena Andersson. För kännedom till chefer och handläggare på Försäkringskassan.

Försäkringskassan betraktar mig som arbetssökande. Det är ett missförstånd. Jag är inte arbetssökande. Jag är sjuk. Sjukskriven i obotlig cancer som upptäcktes i stadium fyra. Obotlig betyder att jag aldrig kommer att bli frisk. Jag kommer att dö i cancer. 

Enligt Försäkringskassans regelverk kategoriseras jag nu som ”arbetssökande” och min ekonomi slås därmed i spillror. Jag får nu inte längre ekonomisk ersättning baserad på tidigare inkomster, SGI, (Sjukpenninggrundande inkomst).

Jag passar inte längre in i mallen

Fram tills nyligen var jag anställd. Och samtidigt sjuk i cancer. Och därför sjukskriven. Jag fick ut en ersättning som jag som ensamstående med två tonårsbarn barn kunde leva på. Jag passade in i mallen. Nu har jag blivit uppsagd, men jag är fortfarande lika sjuk. Jag är fortfarande inte arbetssökande. Sannolikheten att jag kommer kunna arbeta heltid igen är liten. 


LÄS MER: Jag trodde inte att kriget skulle vara mot Försäkringskassan


Försäkringskassans regelverk är resultatet av er politik. Den andas inte omsorg om dem som är svagast och mest utsatta. Vi ska i stället motiveras att bli friska och ge oss ut på arbetsmarknaden igen. Men tror ni att en arbetsgivare vill anställa mig på heltid under rådande omständigheter? För det är vad som krävs för att jag åter ska kunna få en ersättning på samma nivå som tidigare. Jag älskade mitt jobb. Jag är skicklig i mitt yrke. Jag älskade att vara frisk. Men nu är jag sjuk i cancer. Jag har några få år kvar att leva. I bästa fall. 

Enligt Försäkringskassans regelverk kategoriseras jag nu som ”arbetssökande” och min ekonomi slås därmed i spillror, skriver Jenny Pahlberg.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Åtstramningarna slår hårt mot oss

Tyvärr har jag råkat hamna i en situation som ni politiker nog inte förutsåg när ni, för att minska kostnaderna, gav politiska signaler om åtstramningar. Oförutsedda händelser inträffar i människors liv och vi är nu många som drabbas hårt av regelverket. Gör utrymme för professionella bedömningar och rimliga ersättningsnivåer! Visa en politisk vilja till en sjukförsäkring som verkligen fungerar!


LÄS MER: David Eberhard: F-kassan måste sluta motarbeta läkarna


I en annan del av socialförsäkringen, föräldraförsäkringen, beräknas ersättningen utifrån SGI även om föräldern är arbetslös innan hen går på föräldraledighet, eller om hen blir arbetslös under föräldraledigheten. Det finns så klart en politisk tanke bakom. Småbarnsföräldrar är en viktig väljargrupp som ni politiker värnar om och det är utmärkt att ni vill göra det möjligt för föräldrar att vara hemma med sina små barn. 

Men varför görs så helt olika bedömningar för den som är arbetslös och föräldraledig, och den som är arbetslös och sjukskriven?  

11 000 kr till mig och barnen

Som heltidsanställd tjänade jag 35 700 kr/månad. Som anställd och sjukskriven fick jag en rimlig ersättning. Men nu, som sjukskriven och uppsagd tvingas jag och mina barn leva på ca 11 000 kr/månad efter skatt. Det går inte ihop. 

Varför kan inte en ersättning baseras på SGI även för den som har haft dubbel otur och drabbats både av sjukdom och arbetslöshet? Och varför likställa en fiktiv ersättning från a-kassan med en heltidslön?

På Försäkringskassans hemsida står att läsa: ”Vår vision är ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning”. Mitt liv har tagit en ny vändning både en och två gånger. Jag vill kunna leva mina sista år i livet med en rimlig ekonomisk trygghet och bli behandlad med respekt.


Med vänlig hälsning, 

Jenny Pahlberg

Leg logoped, sjukskriven, sjuk, inte arbetssökande