Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför tror Sverige alltid att vi vet bäst?

Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Jannice Eklöf tycker att Sverige borde agerat tidigare i coronakrisen: "Vi hade möjlighet att som ett välfungerande land ta till varje tänkbar förebyggande åtgärd”.Foto: PRIVAT

Gemene svensk har inte koll på epidemiologi, det är därför vi måste förlita oss på de experter som bör veta vad de pratar om. Men då måste också experterna släppa in oss. Nästa gång vi står inför en liknande kris, låt oss få veta det tidigare, skriver Jannice Eklöf.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Som mamma till en tjej som relativt nyligen avslutat en 2,5 år lång cancerbehandling känner jag väl igen oron för smittor och sjukdomar. Lika bekant är jag med tryggheten som kommer av att de som kan, informerar och ger direktiv inom de områden där jag själv saknar kunskap. Den tryggheten har jag saknat i Sverige under den senaste tiden.

Ett nytt virus startar i Kina och ger sig ut på världsturné. Media rapporterar om ett stigande antal smittade och så småningom också om hur folk faktiskt börjar dö.

Svenskar vallfärdade till Italien

Viruset tar sig vidare till Italien och folk börjar reagera. Sverige får gradvis upp ögonen för hur många ur vår befolkning som passat på att åka till norra Italien för skidåkning under sportlovet. Faran rycker närmare och det börjar darra nervöst i de medborgare som vet med sig att de har nedsatt immunförsvar.

Sveriges myndigheter manar till lugn, skulle viruset ta sig hit är vår beredskap god.

Vi läser om människor som kommer hem från högriskområden i Italien och utan krusiduller välkomnas tillbaka ut i samhället, rakt ut bland folkmassor

Smittan börjar yttra sig bland sagda sportlovsfirare och även hos oss i Sverige startar räkneverket som visar på ett stadigt ökande antal drabbade. 

Sveriges myndigheter manar till lugn, smittan kommer inte att sprida sig som den gjort i andra länder.

Gick till jobbet som vanligt

Vi läser om människor som kommer hem från högriskområden i Italien och utan krusiduller välkomnas tillbaka ut i samhället, rakt ut bland folkmassor innehållandes alla möjliga riskgrupper. När de frågar får de besked om att de ska gå till jobbet som vanligt efter hemkomst, så länge de inte känner sig sjuka. Vi andra håller tummarna för att detta, för världen tidigare okända virus, inte smittar under inkubationstiden. 

Samtidigt kan vi också läsa om enskilda individer som går emot myndigheternas råd och sätter sig själva i karantän vid misstanke om att de utsatts för smitta. Folket fattar allvaret och vill hjälpas åt att lösa den här krisen som riskerar att slå ut vårt samhälle. 

Rädsla för panik

Ingen vet riktigt när det smittar, men myndigheterna tycks anse att så länge vi inte skapar panik i landet Sverige kommer det att gå bra. För det är paniken som är farlig, inte viruset som drar som en löpeld över världen. 

Rapporterna om smittans utbredning ökar och fler och fler länder inför hårda restriktioner, men Sverige firar melodifestival med tiotusentals personer instängda tillsammans i Friends arena. Trodde man att hotet skulle försvinna om man bara blundade tillräckligt hårt? 

Underblåste nonchalans inför viruset

Varför tror Sverige alltid att vi vet bäst? Vi hade chansen att dra lärdom av andra länder som låg före oss när det gäller utbrott och förbereda oss på vad som komma skulle. Vi hade möjlighet att som ett välfungerande land ta till varje tänkbar förebyggande åtgärd. Istället fokuserar vi på att förhindra panik bland befolkningen, vilket underblåser farliga inställningar som ”det är inte värre än en vanlig förkylning”, ”fler dör av säsongsinfluensan” och ”de flesta får lindriga symptom”. 

Visst, de flesta klarar alldeles utomordentligt en omgång coronavirus. Men hur många människor i det här landet har inte kontakt med någon som ingår i en eller annan riskgrupp?  Vi kan omöjligt nöja oss med att vi själva inte löper risk för större obehag än när vi drabbas av en förkylning, vi måste tillsammans skydda de som inte är lika väl rustade. 

Några råd inför nästa kris

Gemene svensk har inte koll på epidemiologi, det är därför vi måste förlita oss på de experter som bör veta vad de pratar om. Men då måste också dessa experter släppa in oss. Nästa gång vi står inför ett stort nationellt problem, låt oss då få veta det tidigare. Medge att vi troligtvis saknar kapacitet nog att hantera den kris som kan vara på väg. Mörklägg inte, låt bli att försköna, var ärliga.

För vad händer när folket till slut kapitulerar inför insikten att det vilseleds av dem som har till uppgift att skydda det? 

Jo, folket får panik.

 

Av Jannice Eklöf

Skribent

LÄS MER: Jannice Eklöf: Politikerna blåljuger om att Sverige ska leva 

LÄS MER: Den svenska slappheten kring corona vore en dödssynd i Israel 

LÄS MER: Kina borde be världen om ursäkt för corona – se över era usla livsmedel och märkliga djurhållning 

Fem smittade av corona på svenskt äldreboende: