Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför tjuvhåller Löfven på pengarna till vården?

Regeringen Löfven måste släppa prestigen. Det handlar om människor som har fått ett besked om cancer, skriver Ebba Bush Thor och Acko Ankarberg Johansson. Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Ebba Busch Thor, partiledare KD. Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES
Acko Ankarberg Johansson (KD) är ordförande i socialutskottet. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Fyra miljarder kronor. Så mycket höjde vi anslagen vid årsskiftet. Pengarna skulle gå till vården, där 83 000 människor har stått i kö olagligt länge i väntan på läkarhjälp. 

Men Stefan Löfvens regering tjuvhåller på pengarna. Inte en krona har kommit fram, skriver Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vår gemensamma M/KD-budget, som röstades igenom riksdagen i december och alltjämt styr svenska statens ekonomi, innebar att stora resurser skulle överföras till sjukvården. Dels avsattes 1,5 miljarder kronor i år, och därefter 3 miljarder årligen, i statligt tillskott till primärvården för att kunna förstärka med allmänspecialister och distriktssköterskor. Det behövs också fler arbetsterapeuter, fysioterapeuter, logopeder, dietister och så vidare, för att bygga upp fungerande nära vård åtkomlig för hela befolkningen. Likaså behövs ett tak för hur många patienter som kan lista sig hos distriktsläkaren, så att arbetsvillkoren för läkaren och vårdteamet blir rimliga. Goda arbetsvillkor kommer vara avgörande om vi ska kunna rekrytera de medarbetare som krävs.

Uppdatera kömiljarden och cancerstrategin

Vi avsatte också medel för att möjliggöra en uppdatering av kömiljarden och av cancerstrategin. Kömiljarden, som förre KD-ledaren Göran Hägglund såg till att införa för ett drygt decennium sedan, har varit en stor framgång. Men även lyckade reformer behöver uppgraderas med tiden. Kömiljarden har byggts ut i den nya budgeten till 1,6 miljarder kronor. Den ska inte bara omfatta förstabesöket. Diagnostik, återbesök och rehabilitering är sådant som också bör ingå. Regeringen får samråda med regionernas företrädare, SKL, så att kömiljarden får den bästa utformningen.

På samma sätt har den nationella cancerstrategin varit framgångsrik. Den har medverkat till en bättre vård, men behöver utvecklas.

Resurserna finns – inget sker

Budgeten innehöll också 400 miljoner kronor för att möjliggöra specialistutbildning för sjuksköterskor i hela landet. Att erbjuda utveckling i yrket är inte bara en nödvändighet för att kunna rekrytera de bästa - specialistutbildade sjuksköterskor är också en viktig del för att få en effektiv hälso- och sjukvård. 

Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor gör hjältedåd. Men deras insatser räcker ändå inte.

Vi skulle kunna fortsätta med fler exempel. Resurserna finns avsatta sedan december. Ändå sker inget.

Sedan årsskiftet har det i och för sig hänt en del rent politiskt. Vi har fått en regering, genom januariöverenskommelsen mellan de rödgröna och mittenpartierna. Men ingenting i januaripartiernas 73-punktsprogram motsäger de vårdsatsningar som riksdagen redan beslutat om med vår budget. Man kan tvärtom säga att det råder bred samsyn om vårdens behov. Så varför händer inget?

Regeringen saknar kunskap och vilja

Ska vårdkrisen stoppas krävs både kunskap och vilja. Regeringen visar tydligt att den har varken eller. Pengarna finns där. Och vårdbehoven går knappast att förneka. Ändå sitter regeringen Löfven passiv.

Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor gör hjältedåd. Men deras insatser räcker ändå inte.

Vi förstår att det känns jobbigt för statsministern att ha förlorat initiativet i vårdfrågan. Men nu handlar det faktiskt inte om regeringens prestige. Det handlar om människor som har fått ett besked om cancer. Människor med kronisk smärta. Människor vars familjer och vänner oroar sig för om de kommer att bli friska igen. Varje dag som går drabbas fler.

Sluta tjuvhåll på vårdpengarna, Löfven!

 

Av Ebba Busch Thor (KD)

Partiledare

Acko Ankarberg Johansson (KD) 

Ordf i socialutskottet