Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför springer du Kinas ärenden, Zara Larsson?

Sångerskan och artisten Zara Larsson.
Foto: ANDREW H WALKER / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Matilda Ekeblad, distriktsordförande i Muf Östergötland.

Den svenska världsstjärnan Zara Larssons roll som samhällsdebattör började med frågor om jämlikhet och feminism – men har nu urartat i ren kommunism.

Zara Larsson borde öppna en tidning och sluta springa Kinas ärenden, skriver Matilda Ekeblad, distriktsordförande för Muf Östergötland.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Förra veckan gick Donald Trump ut med nyheten att han öppnar för att förbjuda den kinesiska appen TikTok i USA. TikTok är inte på något sätt en app värd att försvara då den till viss del ägs, övervakas och censureras av kinesiska staten. 

Några timmar senare twittrar Zara Lasson ”Beacuse Donald Trump hates TikTok I love it even more” och en rad hjärt-emojis efter.

För mig är det svårt att begripa: Att stötta en diktatur för att man hatar en president i en demokrati. Tyck att Donald Trump är galen, avsky honom om du vill – men spring inte Kinas ärenden.

Samarbete med Huawei

Senaste året har Larsson varit ansikte utåt för Huawei, mobiljätten som praktiskt taget kontrolleras av kinesiska staten. Huaweis tjänster används av Kina för att kontrollera bland annat uigurer, den folkgrupp som just nu håller på att utrotas i landet genom förtryck, arbetsläger och tvångssterilisering. 

Kina har sedan tidigare en uttalad strategi att knyta till sig kända personer för att göra folk i väst mer vänligt inställda till kinesiska företag och – i förlängningen – mer vänligt inställda till kinesiska staten.

I en intervju med tidningen Resumé förra året ifrågasattes Zara Larsson om sitt samarbete med Huawei. Hennes svar var: ”Jag är inte speciellt insatt i det, mitt fokus ligger på mobilen. [...] Mobilen är den produkt som vi associeras med, resten känns ändå ganska lugnt”.

Förebild för tusentals

I samma intervju berättade Larsson att hon endast samarbetar med företag hon genuint tycker om och kan stå för.

Gång på gång har hon ifrågasatts för samarbetet med kinesiska staten. Jag vet inte om hon är naiv, inte tillräckligt påläst eller bara inte bryr sig. Oavsett vad så är det skrämmande att en så pass känd person, en förebild för tusentals ungdomar, använder sin plattform för att gå Kinas ärenden.

Medan vi konsumerar allt mer från kinesiska företag lever Kinas befolkning i en verklighet som skulle kunna klassas som ett avsnitt av tv-serien Black Mirror

Under det senaste året har hela världen uppmärksammats på hur Kina förtrycker Hongkongs invånare. Kina har vuxit till att bli en diktatur som agerar som en av de största parterna på den internationella marknaden. 

Medan vi konsumerar allt mer från kinesiska företag lever Kinas befolkning i en verklighet som skulle kunna klassas som ett avsnitt av tv-serien Black Mirror.

Det finns de experter som menar på att Kinaskräcken är överdriven och som kanske skulle stämma in i Larssons åsikter. Men ”ganska lugnt” rimmar otroligt illa med den utveckling som faktiskt sker.

Frihetsberövade i Hongkong

Säg att det är ”ganska lugnt” till de Hongkongbor som frihetsberövas för att de kräver rättigheter, säg att det ”är ganska lugnt” till de uigurer som blivit placerade i arbetsläger och säg att det är ”ganska lugnt” till de invånare i Kina som massövervakas.

Diktaturen Kina måste stoppas och det kommer den aldrig göra om vi har inflytelserika kändisar som inte bara stöttar dem utan även banar väg för deras framgång. 

Om det är att Larsson bara är ointresserad, ej insatt eller regelrätt obrydd låter jag vara osagt. Oavsett vad så uppmuntrar jag henne att öppna en tidning, läsa en bok eller lyssna på nyheterna.

Om inte hennes fina, sponsrade Huawei-mobil filtrerat bort allt som visar förtrycket från den kinesiska regimen.


Av Matilda Ekeblad

Distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet Östergötland