Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför skulle ryssarna invadera Sverige?

Vera Efron.
Foto: Privat.
Putin.
Foto: Yuri Kochetkov / EPA EPA

Varför skulle Ryssland invadera Sverige? För att skapa ännu fler bekymmer än man redan har med försvagad ekonomi, fallande oljepriser och negativa attityder från omvärlden? skriver författaren Vera Efron.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När jag hörde att Häglaredsmasten utanför Borås förstördes tänkte jag omedelbart: Nu kommer rysshatet att få vatten på sin kvarn igen. Det brukar alltid vara så i Sverige.  

Händer det någonting oförklarligt, katastrofalt eller oförutsägbart så är det ryssarnas, främst Putins, fel. Vem skulle annars ligga bakom? Det finns väl ingen annan i hela världen som vill Sverige illa?

Det finns ingen internationell terrorism, det finns inga kriminella grupper i Sverige som vill sätta landets säkerhet på spel. Det är bara Putin och ryssar.

När jag frågar folk vad motivet för ryssarna skulle vara brukar jag bara få undanglidande, vaga svar. I människornas resonemang ligger ofta en underton av oro och fruktan för att Ryssland inom kort ska anfalla Sverige, Europa eller hela världen. Men de ryssar jag träffar ställer ofta motsvarande frågor till mig, fast omvänt.

Ryssar är faktiskt oroliga för att Nato ska anfalla Ryssland inom en inte särskilt avlägsen framtid. Det spekuleras alltså friskt bland såväl ryssar som svenskar. Både oron och otryggheten ökar – och tycks nu ha satt sig djupt i ryggmärgen hos allmänheten.


LÄS MER: Prata hellre med Ryssland än gå med i Nato


Intagandet av Krim ledde till en kraftigt ökad oro i omvärlden. Det anses vara ett orättfärdigt angrepp på en självständig stat och ett flagrant brott mot internationell rätt. Sättet som Krim intogs på – utan skottlossning, nästan omärkligt och kuppartat – har skapat oro och har visat hur en situation i ett närområde till Ryssland nästan omärkligt kan utvecklas till ett fullbordad rysk annektering.

Ryssland är till ytan världens största land men har trots detta en försvarsbudget som motsvarar en åttondel av de europeiska Nato-ländernas samlade försvarsbudget, och låg under 90-talet i paritet med Sveriges.

Detta har orsakat en oro i Ryssland för huruvida man ska kunna försvara sin enorma yta mot ett samlat angrepp från Nato, som nu mer finns inpå Rysslands gränser. Människors oro och fruktan beror inte alltid främst på kunskap och förnuft, utan påverkas ofta av känslor. Och ryssarna, liksom svenskarna, känner sig hotade.

Rysslands svaga ekonomi jämfört med väst leder naturligt nog till en underlägsenhetskänsla vad gäller försvaret. Rysslands aggressiva beteende bottnar i att man känner sig trängt och hotad. Man vill visa tänderna och morra nu, innan det är för sent. Och Östersjön, Rysslands viktigaste handelsled, blir Natos innanhav genom en finländsk eller svensk Nato-anslutning.


Frågan är då: Varför skulle Ryssland invadera Sverige? För att skapa ännu fler bekymmer än man redan har med försvagad ekonomi, fallande oljepriser och negativa attityder från omvärlden? Även om syftet med att förstöra kommunikationsmaster och utföra andra sabotage vore att destabilisera Sverige så bedömer jag att det inte är Ryssland som ligger bakom. Ryssland har inget intresse av att destabilisera Sverige.

Däremot kan Ryssland ha intresse av att destabilisera något eller några av Natoländerna som ligger i närheten av Rysslands gränser, till exempel Baltstaterna, så länge de känner sig hotade.

Jag hoppas att vi alla lyfter blicken och slutar gå i rädslans fotspår. Om vi inser att båda sidorna är lika rädda för varandra, blir det lättare att få förståelse för varandras handlingar. 

Det gör det också lättare för våra politiker att börja förhandla och bygga relationer i stället för att underblåsa fiendskap. Alternativet är att leva i ett eskalerande kallt krig. Vill vi verkligen återuppleva det på nytt?


Vera Efron 

Rysslandskännare och författare.