Vera Efron. Foto: Privat.Vera Efron. Foto: Privat.
Vera Efron. Foto: Privat.
Putin. Foto: Yuri Kochetkov / EPA EPAPutin. Foto: Yuri Kochetkov / EPA EPA
Putin. Foto: Yuri Kochetkov / EPA EPA

Varför skulle ryssarna invadera Sverige?

Publicerad

Varför skulle Ryssland invadera Sverige? För att skapa ännu fler bekymmer än man redan har med försvagad ekonomi, fallande oljepriser och negativa attityder från omvärlden? skriver författaren Vera Efron.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När jag hörde att Häglaredsmasten utanför Borås förstördes tänkte jag omedelbart: Nu kommer rysshatet att få vatten på sin kvarn igen. Det brukar alltid vara så i Sverige.  

Händer det någonting oförklarligt, katastrofalt eller oförutsägbart så är det ryssarnas, främst Putins, fel. Vem skulle annars ligga bakom? Det finns väl ingen annan i hela världen som vill Sverige illa?

Det finns ingen internationell terrorism, det finns inga kriminella grupper i Sverige som vill sätta landets säkerhet på spel. Det är bara Putin och ryssar.

När jag frågar folk vad motivet för ryssarna skulle vara brukar jag bara få undanglidande, vaga svar. I människornas resonemang ligger ofta en underton av oro och fruktan för att Ryssland inom kort ska anfalla Sverige, Europa eller hela världen. Men de ryssar jag träffar ställer ofta motsvarande frågor till mig, fast omvänt.

Ryssar är faktiskt oroliga för att Nato ska anfalla Ryssland inom en inte särskilt avlägsen framtid. Det spekuleras alltså friskt bland såväl ryssar som svenskar. Både oron och otryggheten ökar – och tycks nu ha satt sig djupt i ryggmärgen hos allmänheten.


LÄS MER: Prata hellre med Ryssland än gå med i Nato

 

Intagandet av Krim ledde till en kraftigt ökad oro i omvärlden. Det anses vara ett orättfärdigt angrepp på en självständig stat och ett flagrant brott mot internationell rätt. Sättet som Krim intogs på – utan skottlossning, nästan omärkligt och kuppartat – har skapat oro och har visat hur en situation i ett närområde till Ryssland nästan omärkligt kan utvecklas till ett fullbordad rysk annektering.

Ryssland är till ytan världens största land men har trots detta en försvarsbudget som motsvarar en åttondel av de europeiska Nato-ländernas samlade försvarsbudget, och låg under 90-talet i paritet med Sveriges.

Detta har orsakat en oro i Ryssland för huruvida man ska kunna försvara sin enorma yta mot ett samlat angrepp från Nato, som nu mer finns inpå Rysslands gränser. Människors oro och fruktan beror inte alltid främst på kunskap och förnuft, utan påverkas ofta av känslor. Och ryssarna, liksom svenskarna, känner sig hotade.

Rysslands svaga ekonomi jämfört med väst leder naturligt nog till en underlägsenhetskänsla vad gäller försvaret. Rysslands aggressiva beteende bottnar i att man känner sig trängt och hotad. Man vill visa tänderna och morra nu, innan det är för sent. Och Östersjön, Rysslands viktigaste handelsled, blir Natos innanhav genom en finländsk eller svensk Nato-anslutning.

 

Frågan är då: Varför skulle Ryssland invadera Sverige? För att skapa ännu fler bekymmer än man redan har med försvagad ekonomi, fallande oljepriser och negativa attityder från omvärlden? Även om syftet med att förstöra kommunikationsmaster och utföra andra sabotage vore att destabilisera Sverige så bedömer jag att det inte är Ryssland som ligger bakom. Ryssland har inget intresse av att destabilisera Sverige.

Däremot kan Ryssland ha intresse av att destabilisera något eller några av Natoländerna som ligger i närheten av Rysslands gränser, till exempel Baltstaterna, så länge de känner sig hotade.

Jag hoppas att vi alla lyfter blicken och slutar gå i rädslans fotspår. Om vi inser att båda sidorna är lika rädda för varandra, blir det lättare att få förståelse för varandras handlingar.

Det gör det också lättare för våra politiker att börja förhandla och bygga relationer i stället för att underblåsa fiendskap. Alternativet är att leva i ett eskalerande kallt krig. Vill vi verkligen återuppleva det på nytt?

 

Vera Efron

Rysslandskännare och författare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag