Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför skulle barnen inte behöva yoga?

Filippa Odevall.

Många utbildade vuxna i Sverige ser yoga som ett bra sätt att vara i form. Varför kan vi då inte ge barnen samma verktyg i deras vardag? skriver Yogaentreprenören Filippa Odevall.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

KD-politikern Anette Asplund och vissa föräldrar hävdar att yoga framkallar onda andar och därför vill stoppa att det förs in i skolan. Vad jag framför allt är intresserad av är om det finns vetenskapliga bevis för dessa uttalanden? Det finns nämligen en rad forskning som visar på motsatsen, nämligen den positiva påverkan yoga har på barns hälsa.

Mitt intryck av yoga när jag mötte det som tonåring var att det var tråkigt och gjorde ont. Jag var rastlös och hoppade över vilan i slutet. Det tog fem år av kontinuerlig träning innan jag provade att andas så som yogaläraren instruerade.

Wow, vilken effekt! Jag fick en förståelse för kraften att vara med sig själv genom lugn och metodisk träning och den personliga utvecklingen som följer med det.

Jag såg många människor som påverkades positivt av yoga och tänkte på hur fantastiskt det vore om våra barn fick tillgång till yoga, ett verktyg som kan hjälpa dem att hitta en trygghet i sig själva i den stressiga världen. Yoga kan hjälpa människor som mår dåligt att hitta mening i livet och må bra igen. Yoga kan också hjälpa dem som mår bra att må bättre!


Därför startade jag en organisation som integrerar vetenskapligt beprövade yoga metoder i förskolor och skolor, för att det är där barnen är. Det är också en plats där fokus ligger på prestation. För att skapa balans behöver det ges utrymme att aktivera utan krav på prestation och att slappna av.

Homosapiens har överlevt och utvecklats till de vi är genom förmågan att kommunicera risker och möjligheter samt berätta historier. Religion har varit en stor del av historieberättandet och ett sätt för oss att relatera till oss själva, varandra och livet. Tyvärr har mycket av religionsutövandet förvandlats till hierarki och rigida regler. En religiös person hålls till en moralisk sanning och blir ofta dömd om han/hon inte gör “rätt”.

Yoga kommer från Indien och förknippas därför ofta med hinduism eller buddism. Faktum är att dessa är åtskilda. Yoga och hinduism/buddism har närbesläktat ursprung, geografiskt och språkligt. Tyvärr verkar dessa få likheter få allt fokus i vissa sammanhang.

Yoga är en 5 000 år gammal livsfilosofi som bygger på den enkla tron att var och en är sin egen herre. Det är ett evidensbaserat verktyg för människor att leva mer harmoniskt med sig själva och andra. Yoga ger inga absoluta sanningar, inga rätt och fel.


I det svenska samhället är självförverkligande viktigare än tron. Sverige har skapat ett samhälle där individens frihet möter tolerans. Människor har utrymme att följa sina uttryck och värden. Yoga kan likställas med de värden vi har anammat i Sverige. Genom yoga påbörjas en process som gör att vi lyssnar på oss själva och blir medvetna om vad som är viktigt för oss. Det gör att vi kan leva i enlighet med våra värderingar och använda våra styrkor i mötet med vår omgivning. Det är ingen överraskning att antalet yogautövare ökar mer än någonsin i Sverige och i västvärlden.

Många utbildade vuxna i Sverige ser yoga som ett bra sätt att vara i form. När våra bästa idrottare och företagsledare utövar yoga för att prestera och leva bättre, varför kan vi då inte ge barnen samma verktyg i deras vardag för att ge dem möjligheten att leva ett lyckligare liv?


Filippa Odevall

Yogaentreprenör

0