Jessica Lotorn.Jessica Lotorn.
Jessica Lotorn.

Varför skaffar man barn om man inte vill umgås med dem?

Publicerad

Detta eviga tjat om egentid. Jag hör det överallt. Klart egentid är viktigt. Men det ska aldrig behöva gå ut över ditt barn, skriver Jessica Lotorn. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nyligen fick jag ett informationsmejl från förskolan om att det var dags att skicka in sommarschemat. I mejlet hänvisar de även till Barnkonventionen artikel 31 som säger följande:  ”Barnet har rätt till vila, avkoppling, lek och rekreation” 

Med fet stil fortsätter mejlet: "Vi rekommenderar att alla barn får en ledig period under sommaren. Ni som föräldrar är de viktigaste personerna för ert barn, var tillsammans med ert/era barn och njut av sommaren". Förskolepersonalen måste alltså förklara och påminna oss föräldrar om att inte försumma våra barn. De påminner oss om att vi faktiskt är de viktigaste personerna i våra barns liv. Det som gör mig så upprörd är att denna påminnelsen skickas ut med all rätt. 

Jag känner till alldeles för många människor som tar varje chans för att slippa vara tillsammans med sina egna barn. Människor som ser förskolan som ett tillfälle för ”egentid”.

 

LÄS MER: Jobbet är inte viktigare än era barn 

 

Föräldrar som lämnar sina barn på förskolan trots att det egentligen inte är nödvändigt. Deras undanflykter kan vara ”mitt barn är understimulerad hemma och har det mycket roligare på förskolan”. Men nej, tro mig, era barn har det inte mycket roligare på förskolan - så länge ni som föräldrar bara lägger manken till. Lek med era barn, prata med era barn, aktivera era barn! 

Ett barn ställer inga orimliga krav.

Ett barn ställer inga orimliga krav. Allt de behöver är er uppmärksamhet och närhet. 

Sluta att försvara er med påståenden som: ”mitt barn lär sig så mycket på förskolan – det är nyttigt att vara där så dom inte missar något”. Så ser inte verkligheten ut. 

Personalbrist är vanligt och personalen vänder ut och in på sig själv för att hinna med. Men det är också oftast allt de gör – hinner med. Men tiden räcker inte till för att fokusera på vilka behov just ditt barn har. Men din tid som förälder räcker till för detta. 

 

LÄS MER: Till alla er egoistiska, separerade föräldrar 

 

Det stora frågan jag ställer mig är: Varför skaffar man barn om man inte vill umgås med dem? Det finns alldeles för många föräldrar som ljuger för förskolan för att slippa umgås med sina barn. 

Lögner om arbetstider och semester är inget ovanligt. Det händer allt för ofta att föräldrar adderar ett par timmar extra i schemat eller kanske tar ut lite semester men låter barnet gå på förskolan som vanligt. Extratid som föräldrar kan använda till annat som städning, vila och nöjen. Egentid helt enkelt. Detta eviga tjat om egentid. Jag hör det överallt. Klart egentid är viktigt. Men det ska aldrig behöva gå ut över ditt barn. Väljer man att skaffa ett barn eller flera så är egentid inget man kan ta för givet de första 10 åren. 

Egentid är inget som man kan ”plocka ut” hos förskolan.

Egentid är inget man kan ”plocka ut” hos förskolan. Jag och min man valde att skaffa två barn. Två barn som vi vill ägna så mycket tid åt som det bara går. Två barn som vi vill lära allt vi kan. Vi vill att våra barn ska kunna relatera till minnen som till exempel varm nyponsoppa hemma i soffan när dom var sjuka. Inte en Alvedon och en tuff dag på förskolan. Det är nu vi bygger grunden för hur vår relation med våra barn ska se ut i framtiden. Och vi väljer att vara närvarande. Självklart blir även vi, som de flesta småbarnsföräldrar, utmattade och frustrerade. Men det hör till föräldraskapet. 

Och hur trött och less jag än är – så är det mitt ansvar. Inte förskolans. Inte någon annans. Bara mitt ansvar som förälder. 

Att umgås med mina barn slår allt annat här i livet. Jag njuter av varje stund som de vill vara tillsammans med mig. För jag vet att den tiden är kort. Om några år är mamma inte lika intressant längre och kramarna kommer att komma allt mer sällan. Därför tar jag vara på all tid jag har med mina barn här och nu. 

Annat vore en stor förlust.  

 

Jessica Lotorn

Account Manager

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag