Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför skaffar man barn om man inte vill umgås med dem?

Jessica Lotorn.

Detta eviga tjat om egentid. Jag hör det överallt. Klart egentid är viktigt. Men det ska aldrig behöva gå ut över ditt barn, skriver Jessica Lotorn. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nyligen fick jag ett informationsmejl från förskolan om att det var dags att skicka in sommarschemat. I mejlet hänvisar de även till Barnkonventionen artikel 31 som säger följande:  ”Barnet har rätt till vila, avkoppling, lek och rekreation” 

Med fet stil fortsätter mejlet: "Vi rekommenderar att alla barn får en ledig period under sommaren. Ni som föräldrar är de viktigaste personerna för ert barn, var tillsammans med ert/era barn och njut av sommaren". Förskolepersonalen måste alltså förklara och påminna oss föräldrar om att inte försumma våra barn. De påminner oss om att vi faktiskt är de viktigaste personerna i våra barns liv. Det som gör mig så upprörd är att denna påminnelsen skickas ut med all rätt. 

Jag känner till alldeles för många människor som tar varje chans för att slippa vara tillsammans med sina egna barn. Människor som ser förskolan som ett tillfälle för ”egentid”.


LÄS MER: Jobbet är inte viktigare än era barn 


Föräldrar som lämnar sina barn på förskolan trots att det egentligen inte är nödvändigt. Deras undanflykter kan vara ”mitt barn är understimulerad hemma och har det mycket roligare på förskolan”. Men nej, tro mig, era barn har det inte mycket roligare på förskolan - så länge ni som föräldrar bara lägger manken till. Lek med era barn, prata med era barn, aktivera era barn! 

Ett barn ställer inga orimliga krav.

Ett barn ställer inga orimliga krav. Allt de behöver är er uppmärksamhet och närhet. 

Sluta att försvara er med påståenden som: ”mitt barn lär sig så mycket på förskolan – det är nyttigt att vara där så dom inte missar något”. Så ser inte verkligheten ut. 

Personalbrist är vanligt och personalen vänder ut och in på sig själv för att hinna med. Men det är också oftast allt de gör – hinner med. Men tiden räcker inte till för att fokusera på vilka behov just ditt barn har. Men din tid som förälder räcker till för detta. 


LÄS MER: Till alla er egoistiska, separerade föräldrar 


Det stora frågan jag ställer mig är: Varför skaffar man barn om man inte vill umgås med dem? Det finns alldeles för många föräldrar som ljuger för förskolan för att slippa umgås med sina barn. 

Lögner om arbetstider och semester är inget ovanligt. Det händer allt för ofta att föräldrar adderar ett par timmar extra i schemat eller kanske tar ut lite semester men låter barnet gå på förskolan som vanligt. Extratid som föräldrar kan använda till annat som städning, vila och nöjen. Egentid helt enkelt. Detta eviga tjat om egentid. Jag hör det överallt. Klart egentid är viktigt. Men det ska aldrig behöva gå ut över ditt barn. Väljer man att skaffa ett barn eller flera så är egentid inget man kan ta för givet de första 10 åren. 

Egentid är inget som man kan ”plocka ut” hos förskolan.

Egentid är inget man kan ”plocka ut” hos förskolan. Jag och min man valde att skaffa två barn. Två barn som vi vill ägna så mycket tid åt som det bara går. Två barn som vi vill lära allt vi kan. Vi vill att våra barn ska kunna relatera till minnen som till exempel varm nyponsoppa hemma i soffan när dom var sjuka. Inte en Alvedon och en tuff dag på förskolan. Det är nu vi bygger grunden för hur vår relation med våra barn ska se ut i framtiden. Och vi väljer att vara närvarande. Självklart blir även vi, som de flesta småbarnsföräldrar, utmattade och frustrerade. Men det hör till föräldraskapet. 

Och hur trött och less jag än är – så är det mitt ansvar. Inte förskolans. Inte någon annans. Bara mitt ansvar som förälder. 

Att umgås med mina barn slår allt annat här i livet. Jag njuter av varje stund som de vill vara tillsammans med mig. För jag vet att den tiden är kort. Om några år är mamma inte lika intressant längre och kramarna kommer att komma allt mer sällan. Därför tar jag vara på all tid jag har med mina barn här och nu. 

Annat vore en stor förlust.  


Jessica Lotorn

Account Manager