Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför ska utländska våldtäktsmän få stanna?

Sverige behöver en rättspolitik som sätter brottsoffren i centrum. Regeringen måste omgående presentera en skärpt lagstiftning, skriver M-debattörerna.Foto: ANNA SVANBERG
Maria Malmer Stenergard är migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.Foto: FREDRIK WENNERLUND
Johan Forssell är rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Har man som utländsk medborgare begått ett så allvarligt brott som våldtäkt måste utvisning från Sverige vara huvudregel. 

Det är uppenbart att nuvarande lagstiftning måste skärpas. Regeringen Löfven har haft fem år på sig att agera – men inget har hänt, skriver M-topparna Maria Malmer Stenergard och Johan Forssell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BROTT & STRAFF. I veckan kom en uppmärksammad dom från Högsta domstolen. En man som dömts för våldtäkt tillåts enligt domen stanna kvar i Sverige efter avtjänat straff. Mannen kom hit som vuxen och har ingen familj i Sverige. Ändå får han stanna. Motivet är i huvudsak den tid som mannen har varit i Sverige med uppehållstillstånd, åtta och ett halvt år.

Mannen har sommaren 2018 begått våldtäkt, ett mycket allvarligt brott. Han borde enligt vår uppfattning därmed ha förverkat sin rätt att vistas i Sverige. Domen visar med all tydlighet på behovet av skärpt lagstiftning. Och nu är det bråttom – andra domstolar är skyldiga att följa Högsta domstolens dom.

Inför valet 2018 var vi moderater mycket tydliga: Fler dömda ska utvisas från Sverige. Vi gick till val på ett brett trygghetspaket, med brottsoffrens perspektiv som utgångspunkt, som syftade till att färre ska utsättas och att de som ändå utsätts ska få upprättelse.

Utsattheten har ökat drastiskt

Utsattheten för sexualbrott i Sverige har ökat drastiskt. Enligt Nationella trygghetsundersökningen 2018 uppgav 6,4 procent att de utsattes för sexualbrott under 2017. Värst är utvecklingen bland unga kvinnor där fler än var tredje ung kvinna uppgav att de någon gång under året utsatts för ett sexualbrott.

Det rimliga: Brott som kan ge mellan sex månader och ett års fängelse ska kunna leda till utvisning även då återfallsrisk inte föreligger

Det här är en oacceptabel utveckling. Att utsättas för ett sexualbrott är något av det värsta en person kan uppleva. För många blir de känslomässiga såren så djupa att de aldrig läker. Vi måste ta ordentliga krafttag för att stävja sexualbrotten, bland annat genom skärpta straff och genom att fler brott leder till utvisning.

Regelverket är föråldrat

Regelverket för utvisning vid brott har i huvudsak sett likadan ut i Sverige sedan år 1994. Behovet av ny lagstiftning är stort. Det rimliga är att människor som kommer hit ska följa svenska lagar och regler. Gör man inte det ska man heller inte kunna räkna med att få stanna i Sverige.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.Foto: SUSANNA PETTERSSON ÖSTE/TT

Ansvarigt statsråd i regeringen, Morgan Johansson (S), har redan varit ute och kommenterat domen. Han vill se ny lagstiftning. Men det är en viktig skillnad mellan att ha åsikter och att agera för en förändring. Det är nu fem år sedan Morgan Johansson blev migrations- och justitieminister för första gången. Han har länge burit ansvaret, men valt att inte ta det.

Sänk ribban för utvisning

Vi föreslår därför att regelverket förändras på tre punkter:

För det första måste ribban för när utvisning kan bli aktuellt sänkas. Det rimliga vore att brott som kan ge mellan sex månader och ett års fängelse ska kunna leda till utvisning även då återfallsrisk inte föreligger.

För det andra måste utvisning vid brott bli aktuellt i fler fall. Även när det finns anknytning till Sverige, som i det aktuella exemplet från Högsta Domstolen.

För det tredje behöver regelverket för återreseförbud skärpas. Begår man ett allvarligt brott bör återreseförbud på livstid bli aktuellt i betydligt fler fall än i dag.

Moderaterna har i många år drivit på för skärpta regler för utvisning vid brott. Nu är hög tid att gå från ord till handling. Sverige behöver en rättspolitik som sätter brottsoffren i centrum. Regeringen måste omgående presentera en skärpt lagstiftning.

 

Av Maria Malmer Stenergard

Migrationspolitisk talesperson (M)

Johan Forssell

Rättspolitisk talesperson (M)