Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför ska hyresgäster bo utan ekonomisk risk?

Det är märkligt att hyresgästerna i Sverige ska vara helt undantagna från några som helst risker eller kostnadsökningar. Förra året höjdes hyran med 0,7 procent. Det täcker inte ens inlationen, skriver Rebecca Weidmo Uvell. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Rebecca Weidmo Uvell är borgerlig opinionsbildare och författare.

Sossetyngda Hyresgästföreningen bryr sig bara om sig själva och medlemmarna, som de mjölkar på över 200 miljoner kronor om året. 

Pengar som bland annat används för att driva kampanj mot påstådda marknadshyror åt S, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BOSTAD. Vi måste sluta låtsas som Hyresgästföreningen (HGF) är något slags allmänintresse, en organisation som bara vill det bästa för bostadsmarknaden. De är lobbyister och bryr sig bara om sig själva och de 539 000 medlemmar de har. Långt ifrån alla hyresrättshushållen i snitt är ens medlemmar i föreningen. 

Däremot har de fått en särställning i Sverige, av sina vänner Socialdemokraterna. De är sedan gammalt en del av arbetarrörelsen och är medlemmar i såväl ABF som Olof Palme Center.

Deras nuvarande ordförande Marie Linder var kommunikationschef för LO och valledaren Markus Selin kandiderade till riksdagen för Socialdemokraterna. 

Drar in 200 miljoner från medlemmarna

Tack vare Socialdemokraterna har de lagstadgad rätt att debitera alla hyresrätter den så kallade hyressättningsavgiften, i dag på tolv kronor per månad och hushåll. Denna ger föreningen över 200 miljoner kronor per år i intäkter, 25 procent av totalen. 

Pengar de bland annat lägger på att driva kampanj mot påstådda marknadshyror. Och som de aktivt hjälpte Socialdemokraterna med i valet. 

Sossetyngda HGF gapar om att hyresgäster är missgynnade ekonomiskt för att de, för att de slipper betala sina egna renoveringar, inte heller kan utnyttja ROT-avdrag.

I våras släppte de en ”rapport” om marknadshyror där de helt sonika hittat på vad partierna tycker genom att ”tolka” partiprogram, utspel och enskilda företrädare. Samtliga borgerliga partier plus SD påstods vilja införa marknadshyror direkt efter valet. 

”Rapporten” användes sedan av S i hela valrörelsen. Tyvärr har denna opinionspamflett använts som fakta, för när medier hänvisar till Socialdemokraternas påståenden om bostadsmarknaden är detta en källa. Okritiskt kan alltså några av landets mesta lobbyisters kampanj plötsligt behandlas som något slags oberoende fakta. 

 

LÄS MER av Rebecca Weidmo Uvell: 

Sitt hemma och sura om du inte gillar röken – låt oss få njuta på uteserveringarna

MP är elitistpartiet för proppmätta – de som redan har allt 

Du med ekologisk tygpåse är den verkliga miljöboven 

 

Får enormt medieutrymme utan kritik

Ändå får de enormt medieutrymme att yttra sig som några slags experter inom bostäder generellt. Trots att de aktivt motarbetar renoveringar och nya bostadsområden, då de regelmässigt arrangerar demonstrationer och överklagar beslut. 

De får också okritiskt hävda att hyresrätter är missgynnade ekonomiskt. 

När det är den enda boendeformen som av oklar anledning helt ska undantas helt från riskexponering för högre kostnader. Det är bara ungefär 36 procent av befolkningen som bor i hyresrätt, resten äger sin bostad. Alla dessa människor, exklusive de som inte har lån, är utsatta för risken att banken när som helst höjer räntan eller att politiken ändrar förutsättningarna för ägande inklusive lån. Och kostnaderna ökar.

Hyresgästernas riskfria tillvaro

Men hyresgästerna ska tydligen som minoritet i Sverige vara helt undantagna från några som helst risker eller kostnadsökningar, förra året höjdes hyran med 0,7 procent. Det täcker inte ens inflationen men HGF har i praktiken veto i förhandlingarna eftersom det inte finns någon instans parterna kan vända sig till om förhandlingarna strandar. Alltså kan HGF i eget majestät i princip diktera villkoren varje år. 

Samtidigt måste alla andra, de 64 procent som äger sin bostad, inte bara betala räntekostnader utan också underhåll, renovering och en massa annat. Detta gäller för övrigt alla de som bor i ägd bostad trots att de har låga inkomster. 

Inget annan än lobbyister

Allt medan sossetyngda HGF gapar om att hyresgäster är missgynnade ekonomiskt för att de, för att de slipper betala sina egna renoveringar, inte heller kan utnyttja ROT-avdrag. 

Hyresgästföreningen bryr sig inte om en enda bostadslös person eller bostadsmarknaden i stort. De bryr sig bara om sig själva och att deras medlemmar fortsatt ska ha någon slags gräddfil. Dags att sluta betrakta dem som något annat än lobbyister.  

 

Av Rebecca Weidmo Uvell

Borgerlig opinionsbildare och författare