Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hela ekonomin hotas – håll er hemma, äldre!

Svensk industri stänger ner på grund av coronakrisen.
Foto: Thomas Johansson/TT
Eva Eriksson är ordförande för SPF Seniorerna.
Foto: Tomas Södergren

Arbetstillfällen försvinner, företag står på ruinens brant, människor blir allvarligt sjuka, vården går på knäna för vår skull.

Nu måste vi seniorer ta vårt ansvar och stanna hemma – detta är inte tiden för generationskonflikter, skriver Eva Eriksson, ordförande SPF Seniorerna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi som passerat 70 år rekommenderas att kraftigt begränsa våra kontakter med andra människor. Med andra ord, undvika att träffa vänner såväl som barn och barnbarn. Inte gå på gymmet, inte ta en kaffe med bekanta, inte gå i affärer och enbart ta promenader på egen hand. Det är tufft och jo, vi känner oss ofta piggare än tidigare generationer. Men vi gör rätt i att lyssna på rekommendationerna. 

Arbetstillfällen försvinner, företag står på ruinens brant, människor blir allvarligt sjuka, vården går på knäna, och resor till utlandet är bara att drömma om.  Oavsett ålder är det en mycket allvarlig situation. Sverige och Europa står förmodligen inför den största kris vi sett sedan andra världskriget. Samhället stänger ner och ber oss i riskgrupper att begränsa smittrisken och de negativa effekterna för hela samhället – genom att just vi stannar hemma.

Umgås på Facebook

Vi måste alla ta vårt ansvar i detta läge. I SPF Seniorerna har vi ställt till in våra aktiviteter, vi tipsar om vad man som enskild kan syssla med i hemmet och om hur våra föreningar kan ställa upp som stöd. Vi har startat Facebook-grupper för samtal och för att motverka ensamhet, vi har föreningar som hjälper medlemmar som inte är digitala att handla mat på nätet och vi drar i gång ringkedjor så att seniorer ska känna sig mindre isolerade. 

Att som senior stanna hemma några veckor eller längre är inte hela världen.

Som seniororganisation kan vi hjälpa till genom att förmedla kontakt med yngre som kan göra tjänster åt oss, som att handla mat till exempel. Och vi ser många fina initiativ runtom i landet där våra barn och barnbarns generationer sätter upp lappar i trapphus eller startar digitala grupper för att bistå med inhandling och leverans av mat och annat. Allt fler mataffärer erbjuder hemkörning till seniorer. Det värmer att se. 

Varför ska unga ställa upp om inte vi gör det?

Men om denna omsorg mellan generationer ska fortsätta måste vi seniorer ta vårt ansvar och hålla oss hemma i största möjliga mån. Om inte vi äldre ställer upp och gör vad vi kan för att klara krisen, varför ska de yngre då ställa upp för oss? Detta är inte tiden för generationskonflikter. Vi måste hålla ihop i samhället. 

Vi seniorer har varit med förr och tagit oss igenom flera allvarliga kriser, vi har erfarenhet och klarar denna med. Men vi måste hjälpas åt. Våga be om hjälp från grannar eller yngre bekanta, sätt upp en lapp i trappan eller ring. Kontakta SPF Seniorerna eller någon annan seniororganisation. 

Ställ upp för varandra

Det ska heller inte glömmas bort att det finns en hel del ensamma äldre som inte har någon att be om hjälp för att handla mat eller få ut mediciner och som inte heller har en dator hemma. Men ju fler som hjälper till på olika håll, desto större möjlighet har vi att klara oss ur krisen – unga såväl som äldre. Jag uppmanar alla att fortsätta med att ställa upp för varandra i olika former. 

Att som senior stanna hemma några veckor eller längre är inte hela världen. Kanske får du nya bekantskaper via nätet eller genom telefonkedjor. Sannolikt upptäcker du nya intressen, roliga spelappar eller spännande tv-serier under tiden. Vi ska klara detta. Men då måste alla vi som ombeds stanna hemma faktiskt ta vårt ansvar och minimera våra kontakter med andra människor – för hela samhällets skull. För sjukvården och äldreomsorgen, för landets arbetstillfällen och företag, för barn och barnbarn, och för vår egen skull.


Av Eva Eriksson

Förbundsordförande SPF Seniorerna

Anders Borg: Det kommer att ta tid innan ekonomin läker