Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför ska företagare finansiera familjeveckan?

Facket Kommunal pressar S att genomföra reformen familjeveckan. Direkt oansvarigt, menar Erik Ageberg.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Erik Ageberg, Företagarna.
Foto: Oskar Omne

Tobias Baudins rop efter mer ledighet för sina medlemmar kan knappast komma som en överraskning för någon. Frågan är bara vem som ska betala? 

Som vanligt tycker Kommunal att någon annan ska finansiera mer ledighet till föräldrar som redan har hundratals lagstadgade dagar att ta ut, skriver Företagarnas Erik Ageberg. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Redan idag riskerar arbetslinjen urholkas genom ständigt ökande förmåner och ersättningar i trygghetssystemen. Resultatet blir färre växande företag och mindre resurser till välfärden. 

Sverige har en av världens mest generösa föräldraförsäkringar och fem veckors lagstadgad semester. Dessutom har Sverige en mycket välutbyggd och välfungerande barnomsorg som möjliggör för alla vuxna att förvärvsarbeta. Utöver den generösa föräldraförsäkringen och semesterlagstiftningen är det möjligt att vara tjänstledig, vara ledig för trängande familjeskäl och att vara ledig för studier. 

Många företagare är aldrig föräldralediga

Alla föräldrar bör ha lika möjlighet att vara med sina barn. Dessvärre ser verkligheten inte ut på det viset. Företagande föräldrar tvingas ofta välja mellan sin familj och sitt företagande. Företagarnas undersökningar visar att hela två av fem företagare (39 procent) med småbarn inte varit föräldralediga med sina barn. Ofta sker detta på grund av bristande flexibilitet i regelverket och svårigheten att vara borta från företaget. 

Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Foto: Anette Nantell/DN/TT

Baudin vill ändå ta sig rätten att se till att dessa företagare ska finansiera mer ledighet till den breda medelklassen – föräldrar som redan har hundratals lagstadgade föräldradagar att ta ut där arbetsgivaren är skyldig att godkänna ledighet. 

Förvärrar kompetensbristen

Brist på kompetens utgör ett av företagens mest betydande hinder för att växa. Familjeveckan innebär att den redan akuta kompetensbristen i landet förvärras när 1,6 miljoner arbetstagare (en tredjedel av hela arbetskraften) ska vara borta från arbetet i 60 ytterligare ledighetsdagar. Anställda ska inte nekas vara med sina barn, men balansen mellan arbete och rätt till betald ledighet måste hanteras med respekt för alla inblandade.  

På kommunal nivå – där Baudins medlemmar verkar – står småföretagen och deras anställda för den största andelen av skatteintäkterna i hela 189 av Sveriges 290 kommuner. Utan fler och växande företag kan kommuner inte satsa på utökad och förbättrad välfärd och villkor för Kommunals medlemmar. Familjeveckan riskerar därför bli en kortsiktig vinst som i själva verket kostar mer än den smakar. 

Direkt oansvarigt av Kommunal

Företagarna unnar Kommunals medlemmar, och alla andra svenskar, mer tid med familjen, men att ge notan till redan hårt ansträngda företag är regelrätt oansvarigt. Familjeveckan måste stoppas – för både Kommunals och Företagarnas medlemmars skull. 


Av Erik Ageberg

Expert socialförsäkringar och arbetsmarknad, Företagarna