Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför ska folket betala för SVT:s flyktingsmugglare?

Hur pengarna används och hur bland annat SVT uppträder och tar ansvar i olika situationer är av avgörande betydelse för förtroendet för public service hos svenska folket, skriver moderaterna Lars Beckman och Jan Ericson.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Lars Beckman är riksdagsledamot för Moderaterna.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jan Ericson, riksdagsledamot (M).

Att SVT betalar rättegångskostnaden för sina tre medarbetare som dömts för flyktingsmuggling är uppseendeväckande. 

Vilken paragraf i sändningstillståndet menar SVT:s ledning sanktionerar detta? frågar sig de moderata riksdagsledamöterna Jan Ericson och Lars Beckman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | PUBLIC SERVICE. Från årsskiftet har det införts en ny finansiering av public service som innebär att alla medborgare med beskattningsbar inkomst nu är med och betalar SVT, SR och UR i likhet med exempelvis Skatteverket och Försäkringskassan.

Att statliga verksamheter har högt förtroende hos alla medborgare är av synnerligen stor vikt, så också att våra statliga verksamheter i sin utövning inte uppfattas ha någon politisk slagsida. Men förtroendet för SVT och SR har enligt Medieakademiens mätningar konstant sjunkit under senare år – främst bland väljare med borgerliga sympatier. 

8 av 10 sympatiserar med V, MP eller S

En undersökning från 2012 (Kent Asp, Göteborgs Universitet) visade också att 8 av 10 medarbetare i public service-bolagen sympatiserar med V, MP eller S, vilket många anser påverkar bolagens sändningar

Hanna Stjärne, vd för SVT, skrev för en tid sedan en debattartikel där hon verkar vara medveten om problemet då hon själv gav uttryck för att verksamheten ska vara så politiskt neutral som möjligt i nyhetsrapporteringen.

Sveriges Television och övriga public service-bolag tar från årsskiftet årligen in över 8 miljarder kronor av våra skattepengar genom den nya public service-avgiften. Hur dessa pengar används och hur bland annat SVT uppträder och tar ansvar i olika situationer är av avgörande betydelse för förtroendet för public service hos svenska folket.

SVT borde gå i spetsen när det gäller att i varje läge respektera de av riksdagen beslutade lagarna. Det som nu hänt skadar tilltron till hela public service.

SVT:s beslut väcker frågor

Den uppmärksammade händelsen där tre SVT-medarbetare dömts för flyktingsmuggling, och fick rättegångskostnad inklusive juridiskt ombud betalt av SVT väcker därför en mängd frågor. 

Den första är givetvis varför vi som licens-/skattebetalare ska bekosta detta. Argumentet att SVT betalar för att de "måste ta ansvar" för att de "valde att sända programserien"  känns tunt. SVT:s journalister har väl fått lön som vanligt, varför ska företaget därutöver bekosta en rättsprocess rörande brott som begåtts av medarbetarna? Vilken paragraf i sändningstillståndet menar SVT:s ledning sanktionerar denna kostnad?


LÄS MER: SVT efter domen: Vi har ett ansvar 


Man funderar också över vad som egentligen hände på redaktionen. SVT har sagt att de inte hade kännedom om brottet förrän deras team kom hem och att beslutet om att ta med en 15-årig pojke till Sverige från Grekland fattades av medarbetarna själva. Men frågan är ju vad SVT gjorde när de fick reda på händelsen? De som anmälde det hela ska ha varit privatpersoner.

Brukar ni betala brottslingars kostnader?

När en arbetsgivare bekostar en anställds privata rättegångskostnader är det en skattepliktig förmån, och därför ska rimligen även arbetsgivaravgifter betalas och mottagaren beskattas för förmånen. SVT har tidigare lovat att redovisa hela kostnaden och det vore ett utmärkt tillfälle att göra det nu.


LÄS MER av Lars Beckman: Det ni i Stockholm kallar "snökaos", kallar vi andra lätt snöfall


De flesta större företag har en tydlig policy för vad som gäller för medarbetare som begår brott, både i tjänsten och privat. För SVT, med så många anställda, utgår vi från att det finns en sådan policy. Vad står det i denna, och har SVT någon gång tidigare tagit på sig rättegångskostnader och bekostat ombud för medarbetare som begått brott privat? 

Att ett public service-företag på detta sätt i efterhand närmast sanktionerar en brottslig verksamhet från sina egna medarbetare är anmärkningsvärt. Tvärtom borde SVT gå i spetsen när det gäller att i varje läge respektera de av riksdagen beslutade lagarna. Det som nu hänt skadar tilltron till hela public service och har allvarligt sargat företagets rykte.

SVT måste visa öppenhet och transparens

Vill SVT återupprätta sitt minskande förtroende hos svenska folket och vara ett medieföretag i allmänhetens tjänst är det viktigt med öppenhet och transparens. Det är krav som vi ställer på andra statliga verksamheter.

Vi ställer våra frågor i egenskap av licensbetalare/skattebetalare och som folkvalda riksdagsledamöter, och förväntar oss utförliga svar från SVT:s vd Hanna Stjärne eller programdirektör Jan Helin.


Av Jan Ericson

Riksdagsledamot (M)

Lars Beckman

Riksdagsledamot (M)