Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför räknas inte judar som svenskar, Jimmie?

Jimmie Åkesson måste svara på varför SD anser att judar inte är svenskar, skriver Fredrick Federley. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Fredrick Federley är Europaparlamentariker och andre vice ordförande för Centerpartiet. Foto: KRISTOFER SANDBERG

Jag har en rak fråga till dig, Jimmie Åkesson. Det är en fråga som inte borde behöva ställas till en partiledare för ett demokratiskt parti, skriver Fredrick Federley (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SVERIGEDEMOKRATERNA. Under helgen har många människor reagerat med bestörtning mot Sveriges andre vice talman, Sverigedemokraten Björn Söder. Återigen har vår andre vice talman hävdat att judar inte är svenskar. Människor i alla åldrar och med olika bakgrunder har höjt sina röster och markerat mot detta sanslösa påstående.

Jag har därför en rak fråga till Jimmie Åkesson. Det är en fråga som inte borde behöva ställas till en partiledare för ett demokratiskt parti, men som måste ställas till Sverigedemokraternas partiledare. Varför anser ni inte att judar är svenskar?

SD fortsätter att sprida intolerans

Björn Söders uttalande om att judar inte kan vara svenskar visar att problemet med Sverigedemokraterna inte bara är deras historia. Deras uppdelning av människor sker även i dag. Av deras högsta ledning. De står inte för den medmänsklighet som byggt Sverige starkt. Sverigedemokraterna fortsätter att ställa grupper mot varandra, sprida intolerans och svartmåla människor. Det är ett högerpopulistiskt parti som helt enkelt inte gillar att människor med en annan religion eller med annan kultur bor i Sverige. Den synen på människor kommer inte lösa Sveriges problem.

Sverigedemokraten Björn Söder har återigen uttryckt åsikter om judar och svenskhet. Foto: SVEN LINDWALL

Sverige blir inte ett bättre land när vi delar upp människor på det sätt som Sverigedemokraterna gör. Det finns inget rimligt syfte. Varför är det egentligen viktigt för Sverigedemokraterna att slå fast att judar inte är svenskar? Vilket syfte har det att förklara för den judiska soldaten som är beredd att med risk för sitt eget liv försvara Sverige att hen inte är svensk? På vilket sätt blir Sverige ett bättre land om den judiska läraren som brinner för att ge våra barn en bättre framtid sorteras ut som icke-svensk?

Problemet med SD är inte bara deras historia. Deras uppdelning av människor sker även i dag. I deras högsta ledning.

I Sverige finns judiska läkare, lärare och företagare. Svenska läkare, lärare och företagare. Som medborgare i Sverige är man svensk, alldeles oavsett om man tillhör en av våra nationella minoriteter eller ej.

SD visar en obehaglig besatthet

Sverigedemokraterna har en obehaglig besatthet av nationens gemenskap och vill dessutom själva ha patent på vad som definierar nationen. Men helgens starka reaktioner mot Sverigedemokraterna visade att deras syn på vem som kan eller inte kan vara svensk inte kommer att stå oemotsagd. Det är många som fortsatt vill se ett Sverige som håller ihop.

 

LÄS MER: Jimmie Åkesson: Tiden när Sverige såg mellan fingrarna är över

 

Valet i höst blir därför ett värderingsval. Det är på riktigt. Det handlar om vårt lands anständighet. Vill vi se ett splittrat Sverige, eller ett Sverige som håller ihop? Ett Sverige där judar ses som svenskar och där alla svenskar kan känna sig trygga i att några av landets högsta politiker inte pekar ut de som något annat än just det. Svenskar. För mig är valet enkelt.

Jimmie Åkesson har varit tyst i denna debatt. Jag vill därför rikta mig direkt till Jimmie Åkesson. Berätta varför Sverigedemokraterna inte anser att judar är svenskar.

Tusentals svenskar har under den här debatten stått upp för det de tror på. När tänker ledaren för Sverigedemokraterna göra det?

 

Av Fredrick Federley

Europaparlamentariker

2:e vice ordförande Centerpartiet