Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför provocerar det  att rasismen minskar?

Rasistiskt manifest. Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson talar i Almedalen. Men rasismen minskar faktiskt i Sverige, menar Ulf Bjereld. Foto: Cornelia Nordström

Rasismen minskar i Sverige. Påståendet provocerar. Särskilt i tider när det nazistiska partiet Svenskarnas Parti manifesterar i Almedalen och ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna etablerat sig i riksdagen kan det vara svårt att tro att påståendet är sant. En del tolkar också uttalandet som ett försök att förminska problemet, att man inte vill se den rasism och främlingsfientlighet som faktiskt finns i Sverige.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Men påståendet är sant. Rasismen och främlingsfientligheten minskar i Sverige. Det var inte bättre förr. Samstämmiga undersökningar visar att svenska folkets syn på invandrare och flyktingmottagning blivit mer positiv över tid. Allt färre har invändningar mot att ha en människa från en annan del av världen som granne eller att få ingift i sin familj.

Allt färre vill minska den svenska flyktingmottagningen och allt färre tycker att det finns "för många utlänningar" i Sverige. Den senaste SOM-undersökningen visade också att svenska folkets oro för främlingsfientlighet är vida mer utbredd än den oro som många människor känner för både invandring till Sverige och för flyktingströmmar.

Även debattklimatet har förändrats. Mitt i det röda maj 1968 kunde ordföranden i Svenska Tennisförbundets tävlingskommitté, Mats Hasselquist, kommentera frånvaron av svarta spelare i apartheidlandet Rhodesias Davis Cup-lag med att "Tennis är kanske en idrott som inte ligger så bra till för negrer. Det är en sport som kräver massor av tålamod" (Aftonbladet 26/5 1968). I början av 1990-talet önskade skivbolagskungen och partiledaren för Ny Demokrati Bert Karlsson att dåvarande socialministern och folkpartiledaren Bengt Westerbergs egen dotter skulle drabbas av hiv, som en konsekvens av Sveriges flyktingpolitik: "Jag skulle vilja se Bengt Westerberg få sin dotter hiv-smittad av en flykting" (Expressen 16/8 1992). Framträdande företrädare för riksdagspartiet Ny Demokrati uttryckte rasistiska åsikter på ett sätt som får dagens riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna att framstå som en söndagsskoleklass på utflykt till huvudstaden.

Det är inte bara så att rasismen och främlingsfientligheten i Sverige minskar. Svensk opinion är också mindre negativ till invandrare och invandring än opinionen i andra europeiska länder. En ny studie från organisationen Anti-Defamation League (ADL) visar att Sverige är ett av de minst anti-semitiska länderna i världen.

Menar vi då kanske olika saker när vi talar om antirasism? Det skulle ju kunna vara så att rasismen och främlingsfientligheten minskat i svensk opinion och debatt, men att strukturell rasism och rasistiskt våld är lika stort som tidigare. Frågan är värd att ta på allvar. Men jag har inte sett några övergripande studier kring strukturell rasism eller rasistiskt våld som motsäger tesen att rasismen och främlingsfientligheten minskar.

Däremot är rasismen och främlingsfientligheten i dag kanske mer mobiliserad tidigare. Nätet har synliggjort rasistiska åsiktsströmningar och underlättat möjligheterna till mobilisering. Nazistiska Svenskarnas Parti kandiderar i ett 30-tal kommunalval i september. Attackerna mot demonstranter i Kärrtorp och det rasistiska våldet i Malmö har bidragit till att ge frågor om rasism och främlingsfientlighet en framträdande plats i debatten. Även antirasismen är mobiliserad, vilket de stora, breda antirasistiska manifestationerna i landet ger uttryck för. Kyrkklockor ringer när nazister demonstrerar och Jimmie Åkessons kampanjturnéer följs konsekvent av antirasiska motdemonstrationer.

Att påstå att rasismen minskar i Sverige innebär inte på något sätt att man förminskar problemet med den rasism som faktiskt finns. Insikten om att den antirasistiska kampen inte varit förgäves ger i stället ytterligare styrka i arbetet med att bekämpa den vedervärdiga rasismen varhelst den visar sig.

 

Ulf Bjereld

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!