Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför legalisera och öka knarkandet?

Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Yasmine Bladelius (S), narkotikapolitiskt ansvarig och ledamot i socialutskottet.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det finns helt enkelt ingen riksdagsmajoritet för att utreda avkriminalisering av eget bruk. Som socialdemokrater kan vi aldrig gå med på att skapa åtgärder som riskerar att öka droganvändandet i Sverige, skriver Kristina Nilsson och Yasmine Bladelius i en replik till Anders W Jonsson (C). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det finns ingenting bra med narkotika. Det förstör livet för människor varje dag. Det göder gängkriminalitet. Det är mot den bakgrunden som narkotikabruk är kriminellt i dag. Däremot behöver missbruksvården bli bättre och en nollvision mot narkotikarelaterade dödsfall måste införas.

Ett enigt socialutskott i riksdagen har gett regeringen i uppdrag att utvärdera den svenska narkotikapolitiken med fokus på evidensbaserad vård, beprövad erfarenhet och skademinimering. Utskottet vill också se en nollvision mot narkotikarelaterade dödsfall. I det uppdrag som vi har varit med att ge till regeringen finns ingenting som säger att det är just avkriminaliseringen som ska ses över.

Idén saknar majoritet i riksdagen

Det är beklagligt att det är Anders W Jonssons (C) egen tolkning och hjärtefråga om avkriminalisering som styr debatten kring vad det är regeringen ska utvärdera. För det är inte så att regeringen vägrar utföra det utskottet föreslår. Det finns helt enkelt ingen riksdagsmajoritet för att utreda avkriminalisering av eget bruk. 

Anders W Jonsson (C).
Foto: STAFFAN CLAESSON/TT

Sverige hör till de länder som har lägst bruk av narkotika i dag. Samtidigt finns det exempel från länder där avkriminalisering har ökat bruket. Den som driver att det ska bli lagligt att inneha eller bruka narkotika blir skyldiga att svara på varför man vill vidta en åtgärd som kan öka användandet av narkotika. Som socialdemokrater kan vi aldrig gå med på att skapa åtgärder som riskerar att öka droganvändandet i Sverige. 

Politiken ska bygga på evidens

Att människor dör till följd av narkotikabruk i Sverige i dag är förkastligt. Det måste vi komma till bukt med. Vi socialdemokrater har gjort det möjligt så att sprutbytesverksamhet kan bedrivas i hela landet och utökat möjligheterna för sjuksköterskor att skriva ut läkemedel för att häva överdoser. Det är en politik byggd på evidens och på insikten att missbruk är en sjukdom som behöver behandlas. Det är just detta arbete som måste fortsätta, förbättras och utvecklas så att de som behöver får rätt vård och stöd för att kunna leva ett liv fritt från narkotika.


Av Kristina Nilsson (S) 

Vice ordförande socialutskottet

Yasmine Bladelius (S) 

Narkotikapolitiskt ansvarig och ledamot i socialutskottet