Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför kommer Annie Lööf undan med allt?

Expressen/Sifo: Ny rekordnotering för Jonas Sjöstedt.
Centerledaren Annie Lööf.Foto: FREDRIK WENNERLUND/ STELLA PICTURES
Helena Rivière, fri skribent och tidigare riksdagsledamot (M).

Annie Lööf ombeds inte redogöra för hur hon tänker. Hon tjatar om ”främlingsfientlighet” inför kamerorna och slipper undan med det. 

Var är det resonemangsdjup man har skäl att förvänta sig av en partiledare? skriver Helena Rivière.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Annie Lööf höll sitt återkomsttal och lät höra en – dissonans: ”främlingsfientligt parti”. Fortfarande? Efter alla år av normalt riksdagsarbete, efter gemensamma tillfälliga lagar för att få ner antalet migranter, efter år av verklighetsanpassning till migrationens påfrestningar? Det parti hon kallar främlingsfientligt driver en annan invandringspolitik än hon, men hon är anhängare av ett öppet och demokratiskt samhälle och förstår vikten av en fri debatt? Väl? 

Ingen hävdar att Migrationsverket är främlingsfientligt fast de avvisar och utvisar två av tre asylsökande, tusen och åter tusen ”främlingar” som inte har rätt att vara här och därmed försvinner från radarn. Två av tre flyr alltså inte för sina liv som det brukar heta. Två av tre missbrukar asylrätten, vilket berättar om ett uttjänt system. Ett parti anser att invandringen ska begränsas, ett annat inte. Olika uppfattning. Det är tillåtet. Det är inte mer än så.

Stöter bort och exkluderar 

Ingen normalt funtad människa är generellt fientlig till främlingar, vad nu det är? Afghaner? Somalier? Ordet ”främlingsfientlig” kan med fog användas mot den numera krympande extremhögern som verkligen går in för att exkludera och avhumanisera invandrare. Annie Lööf gör detsamma mot ett reguljärt riksdagsparti, tar till en alltigenom stereotypisk föreställning för att kunna stöta bort och exkludera.

Hon vet vad hon gör när hon hamrar in klichén från regeringsbildningen.

Annie Lööfs anklagelse om ”främlingsfientlighet” är varken sann eller giltig. Det var ett skällsord mot Danmark för tio år sedan för deras restriktiva invandringspolitik, men i dag hör man inte mycket av det. Inte ens Miljöpartiet håller sig med den typen av uttryck. Centern har en idealistisk syn på världen och oss, och det står dem fritt. Man kan förmoda att de anser sig vara ”främlingsvänliga”. Då är frågan till vilket pris? 

Blind för folkets bekymmer

Annie Lööf ombeds inte redogöra för hur hon tänker. Hon droppar sin ”främlingsfientlighet” inför kamerorna och slipper undan med det. Var är komplikationsgraden sett till utvecklingen i Sverige? Var är det resonemangsdjup man har skäl att förvänta sig av en partiledare? Var är responsen på människors ilska över att asylsökande är tillförsäkrade rättigheter de själva inte har? Bostad, rätt till advokat, till och med rätt att välja vilket kön de vill att advokaten ska ha.

I Expressen stoltserar Annie Lööf med sin uppfattning: ”alla känner till min inställning till det ’främlingsfientliga’ partiet”. Hon vet vad hon gör när hon hamrar in klichén från regeringsbildningen. ”Främlingsfientligheten” var hennes skäl att binda sig vid Stefan Löfven som statsminister och nu måste hon rättfärdiga det valet. 

Partiet för politiskt ointresserade

Så mycket i samhället har rutschat utför sedan dess, så mycket skriker på åtgärder som skjuts på framtiden eftersom regeringen är splittrad. Ulf Kristersson och Ebba Busch seglar upp som alternativa regeringsbildare. Där ingår hon inte.

De som bara har ett ljumt intresse för politik och svarar varken eller i enkäter tycker nog att det är rätt för Centern att låsa sig vid Socialdemokraterna. Möjligen är planen att finnas till hands när Stefan Löfven avgår. Men hur omdömesgillt är det att hålla fast vid ”främlingsfientligheten”? Det är en annan femma.  

 

Av Helena Rivière

Fri skribent

Tidigare riksdagsledamot för Moderaterna

I Ekots Lördagsintervju kallar hon Socialdemokraternas position ”en efterhandskonstruktion”.