Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför kastar du inte ut Ekeroth för gott?

Jenny Bengtsson.
Kent Ekeroth. Foto: Cornelia Nordström

Uppmuntra nu Kent Ekeroth att packa ihop. Lämna riksdagen. Lämna sina uppdrag, skriver Jenny Bengtsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

Jenny Bengtsson

Facklig företrädare och ledarskribent

”Hade du kul med järnrören?” Det var frågan som ska ha föranlett – vem annars – Kent Ekeroth, att dra ett slag i ansiktet på en 20-åring natten till torsdag. För detta uppmanar du Ekeroth att ta en timeout, Jimmie Åkesson. Men varför kastar du inte ut Ekeroth?

Det har redan börjat debatteras och skrivas om att du borde ta itu med Kent Ekeroth nu - på allvar. Antagligen är det därför du gått ut med en uppmaning om timeout. Men du vet lika väl som alla andra att Kent Ekeroth är en av Sverigedemokraternas mest profilerade och mest kända företrädare.

Att han har en stor fanbase både i partiet och utanför. Att han, ju faktiskt egentligen, företräder ert parti med bravur. Skapar kaos, ställer till med bråk, skrämmer och splittrar. Det är för det goda arbetet han länge haft en central och ledande roll i ert parti.

Han försvann inte efter att ha vevat med järnrör på Kungsgatan i Stockholm för att ”försvara sig” mot vanliga skattebetalande medborgare. Han försvann inte efter att ha knuffat en ung kvinna så att hon föll med ryggen mot en parkerad bil. Han fick knappast lida konsekvenser efter att ha startat ett mobbningsdrev mot en femtonårig pojke som framträdde i tv.

 

LÄS MER: Du är inte mer än en simpel mobbare, Kent Ekeroth

 

Ekeroth fick säkerligen inga arga samtal från partiledningen när han talade om för bland andra uniformerade nazister att de är ”en spjutspets för att ta vårt land tillbaka”.

Och inte heller behövde Ekeroth ta ett steg tillbaka efter att han ska ha kallat en kvinnlig gäst på Soap bar för ”jävla hora”, eller när han avvisades från restaurangen Nosh & Chow efter att, enligt restaurangen, ha kränkt en kvinnlig gäst på ett extremt förnedrande sätt. Han blev då egentligen, enligt sig själv, utslängd för att han är Sverigedemokrat.

I Halmstad var det dags för nästa skandal. Där fick andra gäster och restaurangens ordningsvakter pepparsprej på sig och möttes med utdragen batong av en av Ekeroths vakter efter en urspårad diskussion om en selfie. Tumultet beskrevs av personalen i baren som en extremt överdriven reaktion. Till skillnad från reaktionen från Ekeroths parti då - som knappt reagerade alls.

Det fortsätter. Förra sommaren avvisades Ekeroth från lyxkrogen Riche efter att ha betett sig olämpligt, aggressivt och kränkande mot andra gäster. Och så kommer vi den senaste raden i Ekeroths långa meritlista. En 20-åring ska ha blivit misshandlad av Ekeroth, som precis på grund av fylla nekats inträde på klubben Solidaritet i Stockholm.

 

För Ekeroth själv handlar ingenting någonsin om vad han gör. När han går runt med järnrör, kallar kvinnor för ”jävla hora”, måste lämna ställen för att han betett sig kränkande, aggressivt och olämpligt eller delar ut slag mot andra människor så är det hans beteende som är problemet.

Allt beror enligt honom själv för det mesta - egentligen - på att han är Sverigedemokrat. Och det ligger nog faktiskt ändå något i det.

För trots alla återkommande bråk och skandaler har Ekeroth alltid kunnat räkna med uppbackning från sitt parti. Och framför allt från dig, Jimmie Åkesson. Han är ju en del av er gemensamma ryggrad. Han är en del av er image. Hade ni varit något annat parti hade han plockats av alla sina uppdrag för länge sedan. Hade ni varit ett normalt parti hade en timeout aldrig räckt.

Att uppmuntra till timeout är att försöka släta över alla dumheter Ekeroth gjort. I slutändan kommer du säkert ändå fortsätta låta Ekeroth representera Sverigedemokraterna i ord och handling. Eller vill du motbevisa mig i detta, Jimmie Åkesson? Uppmuntra Kent Ekeroth att packa ihop. Lämna riksdagen. Lämna sina uppdrag.

Och, för allas säkerhets skull också, utelivet.

 

Jenny Bengtsson

 Facklig företrädare och ledarskribent

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!