Celina Rydén. Foto: Privat.Celina Rydén. Foto: Privat.
Celina Rydén.  Foto: Privat.

Varför jag tar betalt när du inte dyker upp

Publicerad

Nästa gång du missar din tid eller avbokar i sista sekund, stanna upp när du får hem den där fakturan och tänk på personen som suttit där och rullat tummarna, skriver egenföretagaren Celina Rydén.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De flesta av oss har kanske någon gång i livet bott på hotell, flugit någonstans, åkt på charter, eller hyrt en bil på semestern kanske. I dessa fall ingår också någon form av avtal och avbokningsvillkor. Missar du flyget till Spanien, ja då får du snällt betala för resan även fast du inte sitter fysiskt på planet.

Bestämmer du dig då för att du inte har råd att köpa en ny resa?Ja, då blir du också skyldig att betala för hotellrummet som hotellet har städat och förberett för dig även fast du inte ligger och sover i den sängen den natten.

Brukar du göra naglarna, fixa håret, göra fransarna eller någon annan skönhetsbehandling någon gång i månaden? Kanske har du någon gång då råkat glömma din tid eller fått förhinder precis innan och skickat ett stressat sms med informationen att du tyvärr inte kan dyka upp till din bokade tid.

Du stressar sedan på med din dag och tänker inte så mycket mer på den där missade tiden. Du har ju redan fått en ny tid så allt är frid och fröjd. Eller?

 

LÄS MER: Servitrisen: Bli aldrig den här gästen på en restaurang

 

I slutet av månaden får du din lön som planerat. Den täcker alla dina planerade kostnader, men så ser du i högen av alla räkningar att du fått en faktura på ditt uteblivna besök för några veckor sedan. Du blir rasande. Du var ju inte ens där? Varför ska du behöva betala för en tjänst som inte ens blivit utförd? Du känner dig lurad och det ska den där människan definitivt få höra.

Men om vi stannar till en liten stund: Vad hände med din frisör när du hastigt på morgonen skrev det där stressade sms:et? Hon satt där och väntade när du inte dök upp. Hon fick ditt sms och fick snällt och vänligt sätta sig i köket i några timmar och rulla tummarna fram till nästa kunds tid.

I slutet av dagen hade hon också mindre i sin kassa än planerat och den tiden på kvällen du fick extra några dagar senare skulle hon egentligen ha spenderat med sin familj som hon sällan träffar.

Föreställ dig att du sitter på jobbet och arbetar för fullt. På eftermiddagen dyker din chef upp och informerar dig om att du tyvärr inte behövs mellan klockan 13-15 i dag, men däremot från klockan 15 till klockan 18 igen. Du får helt enkelt pausa ditt jobb de två timmarna. Betalt? Nej nej, det blir att snällt sätta sig i köket igen och rulla tummarna utan ersättning.

 

LÄS MER: Busschauffören: Skärpning, resenärer

 

Låter det dramatiskt och överdrivet? Kanske. Men problemet är att det faktiskt inte är det. Som anställd med fast lön förstår jag att det är jättesvårt att sätta sig in i hur en egenföretagare har det och hur det faktiskt fungerar. Att du missade din tid var ett problem i några minuter då du insåg att du inte kommer att få dina naglar fixade och att du måste gå runt med den där förbaskade utväxten i några dagar till.

Så fort du fått svar och fått en annan tid så kanske du muttrar lite för dig själv när du ser dina naglar, men sedan glömmer du det rätt snabbt.  

Att du precis har påverkat en annan människas ekonomi och liv har kanske inte ens dykt upp i dina tankar. Du har ju så otroligt mycket att göra och din tid är ju värd hur mycket som helst.

Hur är det då med andra människors tid? Tid som du precis har stulit från någon annan.

Så nästa gång du missar din tid eller avbokar i sista sekund, stanna upp i raseriutbrottet när du får hem den där fakturan och tänk på din frisör/nagelterapeut/franssttylist som suttit där i köket och rullat tummarna medan du gjort annat med din viktiga tid. Det hade lika gärna kunnat vara du som blivit sittandes i köket med kaffekoppen i handen och mindre pengar på kontot i slutet av månaden eller missad tid med dina barn.

 

Celina Rydén

Nagelteknolog

Har realitypodden "Nagelsalongen" i P3.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag