Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför håller ni mig inlåst, herr president?

Julian Assanges svenske vän Ola Bini greps i Ecuador för sex veckor sedan. Foto: PRIVAT
Ola Bini riktar en rad frågor till Ecuadors president Lenin Moreno. Foto: TT
Ola Bini (i mörk kostym) innan häktningsförhandlingen den 2 maj. Foto: DOLORES OCHOA/TT

Svensken Ola Bini, vän till Julian Assange, sitter frihetsberövad i Ecuador. Nu vädjar han till landets president: 

Jag har aldrig gjort någonting som syftar till att attackera eller destabilisera ditt land. Släpp mig fri, så glömmer vi att denna pinsamma händelse har ägt rum.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kära president Lenín Moreno

Jag heter Ola Bini. I ärlighetens namn är jag inte säker på om du vet vem jag är. I tv berättade du för några veckor sedan några konstiga saker om mig. Kanske var du felinformerad.

Låt mig därför presentera mig. Jag är från Sverige (inte Ryssland eller Schweiz) och har bott här i Quito, Ecuador i över fem år. Ecuador är mitt hem och jag trivs oerhört bra. Här har jag min lägenhet, mina vänner, min flickvän, mitt arbete och även ifall mitt bidrag är blygsamt försöker jag dra mitt strå till stacken för Ecuadors utveckling och välstånd. I år tänkte jag ansöka om ett nytt tvåårigt arbetsvisum, men efter det om permanent uppehållstillstånd. Jag berättar detta, herr president, för att du ska veta att jag är engagerad i ditt land.

Det har gått sex veckor sedan jag greps på Quitos flygplats. En arrestering som var otillbörlig, olagligt genomförd och som bröt mot mina mänskliga och konstitutionella rättigheter på flera punkter. Och sedan dess har det fortsatt så i det fängelse jag numera sitter.

Det gör mig förvirrad. Varför har du gjort allt detta mot mig? Hatar du mig så mycket? För vad? Ja, jag är vän till er tidigare asylsökande Julian Assange och jag vet att ni två har haft era meningsmotsättningar, men är det verkligen skäl nog för att behandla mig så här?

Du har i tv sagt att jag har attackerat datorsystem, servrar och mobiltelefoner. Ifall du har bevis för det, varför kan du inte låta åklagaren ta del av dem? Åklagaren säger nämligen att han inga har.

Åklagaren säger att jag utreds för attacker mot datorsystem. Mer säger han inte, förutom då att jag har ”misstänkta böcker”. Men vilka datorsystem ska jag ha attackerat? När? På vilket sätt? Vet förresten du, herr president, vilka datorsystem det skulle kunna vara? Jag gör det i alla fall inte.

Domarna säger att jag är en fara för samhället. Fast de säger samtidigt att det är troligt att jag är oskyldig och att straffas med fängelse skulle kunna vara fel. Trots det skickades jag till fängelset. Även det förvirrar mig. Jag trodde att syftet med fängelse är bestraffning, så hur kan jag antas vara oskyldig och ändå skickas hit? 

Hur kan jag antas oskyldig men också betraktas som en fara för samhället? Jag skulle uppskatta om du, herr president, kunde förklara det för mig.

 

Jag tänker också på några av de tv-inslag som min advokat har berättat om. Exempelvis sade inrikesministern att jag hade häktats, på en presskonferens som var tre timmar före själva häktningsförhandlingen. Är det verkligen så rättssystemet i Ecuador ska fungera? Även du, herr president, har uttalat dig i media. Du har i tv sagt att jag har attackerat datorsystem, servrar och mobiltelefoner. Ifall du har bevis för det, varför kan du inte låta åklagaren ta del av dem? Åklagaren säger nämligen att han inga har. 

Du har även påstått att jag skulle försökt fly landet och att jag inte skulle haft med mig den träningsutrustning jag behövde dit jag skulle. Men i min packning låg en flygbiljett inköpt för flera månader sedan och där hittades även träningsutrustningen, vilket åklagaren noggrant har dokumenterat i sin utredning. Så varför berätta rena felaktigheter i tv inför landets hela befolkning?

 

Du hävdade även att jag skulle ha samarbetat med förre utrikesministern Ricardo Patiño i syfte att destabilisera din regering. Låt mig försäkra dig, jag har aldrig träffat Patiño! Och jag har absolut inget intresse av att destabilisera din regering. Visserligen håller jag inte med om all din politik, men det gjorde jag inte heller med dina företrädares. 

Däremot tror jag på demokrati och eftersom ecuadorianerna valde dig och jag tror på Ecuador, vill jag att Ecuadors regering ska kunna vara handlingskraftig.

Låt mig vara tydlig. Jag har aldrig gjort någonting som syftar till att attackera eller destabilisera ditt land. Det är inte den jag är.

 

Herr president, jag tycker att det här känns personligt. Om du kan, var vänlig och svara på mina frågor och gör klart vad allt handlar om. Ifall du saknar svar, är det då inte dags att du griper in och stoppar utredningen direkt? Det är inte bara jag som är förvirrad, även folkopinionen verkar inte riktigt förstå vad som händer och varför du gör det här mot mig. Det blir dessutom bara värre ju längre tiden går. 

På mitt allra ödmjukaste sätt, ber jag dig att sluta. Släpp mig fri, så glömmer vi att denna pinsamma händelse har ägt rum.

 

Med vänliga hälsningar,

Ola Bini

Cell 10, El Placer, CDP El Inca, Quito, Pichincha, Ecuador